Siyaset teorisyeni Lord Acton’ın Modern Tarih bölümünün kurucusu olduğu Cambridge Üniversitesi’ne atandığı 1896 yılında yaptığı konuşmanın metnini içeren ‘Tarih Üzerine Bir Ders’ önemli bir kitap. “Tarihçiye bir şahit gibi muamele edilmelidir” diyen Acton’a göre, olaylar dizisi olarak tarih siyasetle iç içe dokunmuştur; tarih siyasetle olan ilişkisini yitirirse edebiyat durumuna düşer.
#Lord Acton30 Ağustos akşamı CNN Türk’te yaptığımız özel yayında tarihçi Mehmet Alkan ve ben, Milli Mücadele’nin oluşmasında sivil “kongreler”in önemini vurgulamıştık. Mustafa Kemal Paşa Samsun’a çıkmadan önce Doğu Anadolu ve Batı Anadolu ağırlıklı olmak üzere 13 milli ‘cemiyet’ kurulmuş, bunlar kongreler yaparak işgallere karşı direnişi ve mahalli yönetimleri düzenlemişlerdi.
#Taha AkyolKaya Erdem, 1928’de idealist bir öğretmenin oğlu olarak Safranbolu’da doğdu. Liseyi Şeker Şirketi’nin bursuyla okudu. Susurluk Şeker Fabrikası’nın kuruluşunda yer aldı. SSK Genel Müdürlüğü’nden Maliye Bakanlığı’na, Başbakan Yardımcılığı’ndan TBMM Başkanlığı’na politikada ve bürokraside 50 yıl çalıştı. Turgut Özal’ın en yakınındaki isimdi, yardımcısı, dostuydu. Türkiye’nin, kendi deyimiyle ‘iki ileri bir geri’ giden 50 yılının kitabını yazdı.
#Kaya ErdemSabancı Üniversitesi Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine verilen ve bu yıl 8’inci kez düzenlenen “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü”nün bu yılki araştırma konusu “Demokraside Denge ve Denetleme: Karşılaştırmalı Bir Perspektiften Türkiye” olarak belirlendi.