Havada uçuşan rengârenk boyalar, birbirinden ilginç maskeler, gelin gibi giydirilmiş filler... En önemlisi ise mutluluklarını ve dileklerini paylaşmak isteyen insanlar... Her ülkenin gelenekleri farklı, sevinme ve üzülme ritüelleri de. Dolayısıyla dünyanın dört bir yanında birbirinden ilginç festivallerin varlığına şaşkınlıkla tanık olabilirsiniz. Tam da kış dönemini yaşadığımız şu günlerde işte size en güzel 10 festival…
#Kış FestivalleriTürk Dil Kurumu sözlüğüne göre karnaval “Hıristiyanların belli dönemlerde renkli, komik ve şaşırtıcı kılıklara girerek yaptıkları şenlik ve eğlence dönemi” demek. Gerçekten de öyle mi diye Nice’e gidip iki karnavalla test ettik. Öyleymiş. Bitmeden siz de uğrayın.
#Chagall MüzesiEtiler’deki bir ara sokakta iki katlı, şirin mi şirin bir villa... Beca’nın gecesi ayrı, gündüzü ayrı hareketli. Mekân şu sıralar şehirdeki ikinci yılını doldururken yenilenen menüsünü de servis etmeye başladı.
#Melis YılmazUNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan ve bu yıl 484'üncüsü düzenlenen Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde hazırlanan 7 ton mesir macunu, 20 dakika boyunca Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Halk şifalı macunlardan kapmak için birbiriyle yarışırken, festivalde renkli görüntüler yaşandı.
#ManisaiPerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞOnunki kaybedenden kazanana dönme hikâyesi. Önce katıldığı bir programda yuhalandı. Pes etmedi ve yaptığı işe inandı... Her oyuncunun hayali olabilecek yönetmenler Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz’la çalıştı. Cannes’da kırmızı halıda yürüdü. İzleyicisini kahkahaya boğdu. Doğu Demirkol bu hafta vizyona giren ‘Yaşam Koçu’ filmiyle yine herkesin yüzünü güldürmeye hazır. Buluşuyor; başarı yolculuğunu, mizahını ve aşk hayatını konuşuyoruz: “Sırrım herhalde doğal olmak. Başlarda bana ‘Dümdüz anlatıyorsun, sesini inceltme, taklit yok. Halkta karşılığı olmaz’ dediler. Ama karşılığı olduğunu gördüm.”
#Hakan GenceHareketli bir haftaya giriyoruz. ‘Gezgin Salon: Tamino Türkiye Turnesi’ kapsamında ünlü şarkıcı Tamino Ankara’da konser verecek. Kenan Doğulu, Turkcell Vadi’de; Yalın, Efes Antik Tiyatro’da sahneye çıkacak. Bozcaada Caz Festivali başladı! Dirimart, Sarkis’in iki yeni sergisi için kapılarını açtı. Tiyatro sahnelerinde de başarılı oyunlar izleyicisini bekliyor.
#KonserYenidünya kebabı, erik tavası, incir kavurması, elma kebabı... Meyve tatlılarla özdeşleştirilse de yemek kültürümüzün geçmişten bugüne gelen geleneksel tariflerinde kebaplarda, tencere yemeklerinde ve kavurmalarda sıklıkla kullanıldıklarını görürüz. Birlikte hem bu yemeklerimizi tanıyalım hem de şef Doğa Çitçi’nin tarifleriyle pişirelim.
#KebapBu yıl 5’incisi düzenlenen Didim VegFest, giderek daha çok insana ulaşıyor ve farkındalığın artması için şehirde çok önemli adımlar atılıyor. Yeni lokal ve vegan mutfaklarla ayrıca bitki temelli yerel et ve peynir üreticileriyle tanışmak, bu yılki festivalin benim için en olumlu gelişmeleri arasındaydı.
#VeganAlaçatı klasiği haline gelen, kaliteli müzik ve yemeği bir arada sunan Limon Köyiçi sezonu açtı. Ramazan Bayramı ve Alaçatı Ot Festivali kapsamında birbirinden değerli isimler ve Ot Festivali’ne özel menülerle Limon Köyiçi yine vazgeçilmez oldu.
#1Şef Hüseyin Pancar’ın enginar menüsünü denemek için Alaçatı’daydım. Mini arancini’ler enginarlı pilavdan yapılmış, pancar dilimleri arasındaki enginar püresi tabağıysa yerli trüf mantarıyla birlikte sunuluyor. Hüseyin Şef enginarın tatlısını da yapmış. Önyargılı olmayın; limon ve portakal sulu bir şerbette pişirip limon sorbesi ve tatlı lor peyniri kremasıyla servis ettiği bu tatlı, şaşırtıcı derecede leziz! Yaprağı, kalbi ve sapıyla mutfakta enginarın her yerini kullanmaya çalıştığını söyleyen şefe aile büyüklerinin elinden yediği en geleneksel enginar yemeğini de sordum, basit ama bir o kadar lezzetli bir enginar tarifi almayı da ihmal etmedim.
#Enginar10 bin yıllık geçmişi olan ve altı yıl önceki gizemli kazısı ile dünyanın ilgi odağı olan Tarsus, Kleopatra Gençlik İksiri (Ölümsüzlük İksiri) ile de tanıtılacak. Adına bu yıl Tarsus’ta festival düzenlenen Kleopatra’nın içtiği bu iksir için patent başvurusu yapıldı.
#TarsusDolmaları çok çeşitli, lahana sarmaları tahinli... En çok kuzu eti yeniyor, patlıcanlı yemeklerin sayısız çeşidi pişiriliyor. Un helvası pekmezli; halka tatlısı çok seviliyor. Çukurova Aşçılar Derneği İkinci Başkanı Fatma Çıkla, Adana mutfağını anlatıyor, birbirinden leziz tarifler veriyor...
#KebabTemmuzda tezgâhlara çıkar, eylülde bollaşır... Ekim sonuna kadar en yağlı ve en leziz olduğu zamanlardır. Gastronomik açıdan dünyaya tanıtılacak en değerli lokal lezzetlerimizden sardalyanın en sevdiğim hali, asma yaprağında yapılan ızgarasıdır. Sardalyanın pilakisini ekmeği bana bana yemek de müthiş oluyor.
#SardalyaAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemeBellapais ya da Beylerbeyi Köyü olarak bilinen yerleşim, limon ve nar ağaçları arasında küçük bir Akdeniz yerleşimi. Köye önemli bir turistik değer kazandıran Bellapais Manastırı bugünkü adı Fransızca “Abbaye de la Paix” den (Barış Manastırı) geliyor.
#BellapaisBayram tatilini ailesiyle birlikte geçirenler için birbirinden eğlenceli tavsiyelerimiz var. Film önerilerini Hürriyet sinema yazarımız Uğur Vardan hazırladı. Ailece oynayabileceğiniz heyecanlı kutu oyunlarını ve açık hava sineması önerilerini de derledik. Bayram sofralarında dikkat etmemiz gerekenleriyse iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattı.
#Bayram Tatili