Almanya’da yaşayan belgesel ve uzun metrajlı film yapımcısı, yönetmen ve senarist, uluslararası ödüllü sanatçı Gülsel Özkan, ‘Haydi Almanya’ya gidelim’ (Auf nach Almanya) adlı bir göç belgeseli çekti. 1961’in sonlarında Anadolu’dan Almanya’nın dört bir yanına başlayan göçün dünden bugüne hikâyesini anlatan Özkan, filmin, 1 Kasım 2021 tarihinde saat 23.30’da Alman televizyon kanalı ARD’de ve 1 Aralık 2021 tarihinde saat 21.45’te BRD kanalında yayınlanacağını söyledi.
#Gülsel ÖzkanOmid Nouripour.İran’da doğmuş. 13 yaşındayken ailesiyle birlikte 1980’li yıllarda Almanya’ya göç etmiş. Orta ve yüksek öğrenimini Almanya’da yapmış. 2006 yılından beri Yeşiller Federal Meclis milletvekili.Partisinin Federal Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü. Ama kendisine hâlâ ‘yabancı’ gözüyle bakılıyor. En çok da, “Nereden (hangi ülkeden) geliyorsun?” sorusuyla. Tabii hakaret içeren mailler, mektuplar da alıyor. “Pislik (B..) Arap, Türkiye’ye geri git” içerikli mail bile almış.Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis eski milletvekili Lale Akgün de milletvekili arkadaşlarının bile kendisine Türkiye’yi kastederek, “Sizin oralarda havalar nasıldır?” diye sorduklarını anlatırdı. Hatta, “Sizin Başbakan (Erdoğan) ne yapmak istiyor?” diye sorduklarını da.Oysa ki Lale Akgün’ün de memleketi Almanya, Başbakanı Willy Brandt, Helmut Schmidt, Helmut Kohl, Gerhard Schröder ve Angela Merkel’di.
#Omid Nouripour.Köln Eyalet Mahkemesi'nin sünnetin yaralama suçu olduğuna ilişkin kararı Almanya genelinde sünnetleri durdurdu. Kararın bir kişiyi ilgilendirmesine rağmen doktorlar çekindikleri için sünnet yapmıyorlar. Diğer yandan Müslüman ve Musevilerin sorunun bir an önce çözülmesi yönündeki baskıları giderek artıyor.
Din bilimci Şeyda Can, “İslamda karmaşaya sebep olan tek şey bilgi eksikliğidir. Bu bilgi eksikliği bugün İslamiyetle terörün yan yana anılmasına sebebiyet vermektedir. Hem Almanların hem Türklerin bu konuda daha fazla ve doğru bilgilerle donatılması gerek” diye konuştu.
“Türkler göçebe millettir” denir ya, Cumhuriyet döneminin en büyük göçünü gerçekleştirmeye başladığımız tarihin üzerinden tam 50 yıl geçti. 1961’deki ilk ‘konuk Türk işçisi’nin ardından milyonlarca erkek ve kadın ‘acı vatan’a gitti. Başta hepsi 1-2 yıllığına diye niyetlendi ama çoğu geri dönmedi. Orada evlendiler, çocuk sahibi oldular, iş kurdular, yaşlandılar ve öldüler. En büyük zorluğu ‘Alamancı’ olarak anılan ilk nesil çekti. Ne Almanya’da Alman ne de Türkiye’de Türk olabildiler. Hep yabancı gibi yaşadılar. Ama onların çocukları ve torunları, bugün Alman toplumunda her alanda söz sahibi. Üçüncü nesil, kendini iki ülkenin ve kültürün karışımı olarak tanımlıyor. Aralarından dünyaca ünlü yönetmenler, yazarlar, oyuncular, sporcular, bilim insanları ve siyasetçiler çıkıyor
HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş Köln’de Türkkökenli STK temsilcileri, siyasetçiler ve vatandaşlarla biraraya geldi. Sorunları dinleyen Kurtulmuş, AK Parti’denadaylığının söz konusu olmadığını belirterek, AvrupalıTürklere yönelik projeler ürettiklerini söyledi.
Almanya’nın Köln kentinde yaşayan Federal Parlamento eski milletvekili Lale Akgün, yeni kitabı Sahte Parlamento-Semra Hala’nın Akrabası Politika Yapıyor (Der getürkte Reichstag-Tante Semras Sippe macht Politik) adlı kitabında SPD’lilerin sırlarını açıklıyor.
Almanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da Türk lisesi açılması yönündeki önerisine sert tepki gösterdi. Günde 3.5 milyon satan Bild Gazetesi yorumcusu Josef Wagner ise, “Almanya'da başbakanın Türk yardımcısı değilsiniz. Sizin burada söz hakkınız yok” yorumunda bulundu.
Almanya Başbakanı Merkel’in Türkiye ziyareti öncesi Başbakan Tayyip Erdoğan’ın haftalık Die Zeit Gazetesi’ne verdiği demeçte Almanya’da Türk lisesi açılması yönündeki önerisi tepkilere neden oldu. Süddeutsche Zeitung çifte standarda dikkat çekerken, Bild’in yorumcusu Josef Wagner ise “Alman başbakanının Türk yardımcısı değilsiniz” dedi.