Erdoğan'ın sözleri Almanları kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğanın sözleri Almanları kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2010 15:56

Almanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'da Türk lisesi açılması yönündeki önerisine sert tepki gösterdi. Günde 3.5 milyon satan Bild Gazetesi yorumcusu Josef Wagner ise, “Almanya'da başbakanın Türk yardımcısı değilsiniz. Sizin burada söz hakkınız yok” yorumunda bulundu.


BUNDAN
2 yıl önce Köln'de yaptığı konuşmada, “Asimilasyon insanlık suçudur” sözleriyle Almanların tepkisini çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yine Almanlar'ın hedefi oldu. Başbakan Angela Merkel'i Türkiye'de ağırlayacak olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın haftalık “Die Zeit” gazetesine verdiği demeçte, “Almanya'da da tıpkı Türkiye'deki gibi Alman Lisesi'ne benzer Türk liseleri açılsın” sözleri Alman siyasetçilerin ve Alman medyasının tepkisini çekti. Almanya'da Bild, B.Z, Berliner Morgenpost, Süddeutcshe Zeitung, Westdeutsche Allgemeine gibi gazeteler başbakanın görüşlerine yer verdi.
Haberin Devamı


Göç ve Uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Erdoğan'ın açıklamalarının uyumu destekleyici olmadığını söyledi. SPD'li Türk kökenli milletvekili Aydan Özoğuz ise başbakanın açık bir yarayı kaşıdığını belirtirken, sözlerinin, “Almanya'da göçmen çocuklarına okullarda adil davranılmadığı” şeklinde anlaşılabileceğini söyledi. Federal Meclis İçişleri Komisyonu Başkanı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) milletvekili Wolfgang Bosbach, Tayyip Erdoğan'ın önerilerinin, paralel toplum oluşmasına neden olacağını kaydetti. Bosbach, “Burada uzun süreli yaşamak isteyen Alman dilini öğrenmeli ve uyum için komşu Alman çocuklarıyla birlikte okula gitmelidir” dedi. SPD'li eski milletvekili Lale Akgün de, Türk Lisesi'nin Türk öğrenciler için çıkmaz sokak olacağını ifade etti. Akgün, “Almanya'da başarılı olabilmek için Almanca öğrenmek gerekir. Çocukların gerçekliğinde ise Almanca günlük yaşamın ibr parçasıdır” dedi.


“Bayrağımıza hilal konmasını da ister misiniz?”


Başbakanın açıklamaları Alman medyasında da geniş yankı uyandırdı. Bir çok yorumda Erdoğan'ın sözlerine tepki gösterilirken, en ağır eleştiriyi de, Bild gazetesinin tanınmış köşe yazarı Franz Josef Wagner yaptı. Alman yorumcu “Wagner'in Postası” adlı köşesinde, Sevgili Başbakan Erdoğan diyerek başladığı yazısında “Almanya'da Türkçe derslerin verildiği liseler talep ediyorsunuz. Türk öğretmenleri Almanya'ya göndermek ve Türk Üniversitesi kurulmasını istiyorsunuz. Bir de bayrağımıza, kartalımızın hayran olduğu bir hilal konmasını da ister misiniz?” diye sordu. Paralel toplum istemediklerini belirten Wagner, “Bizim özellikle de ihtiyacımız olmayan tek şey sissiniz bay Erdoğan. Siz Almanya'nın Türk başbakan yardımcısı değilsiniz. Burada söz hakkınız yok” diye yazdı.


B.Z: :Başbakan Merkel'in Türkiye ziyaretinden 4 gün önce Başbakan Erdoğan, Almanya'da Türk çocukları için lise açılmasını talep etti. Başbakan talebine, Almanya'da yaşayan Türklerin dil sorununu gerekçe gösterdi. Türklerin, lise sonrası bile Türkçelerini koruması istendi. Bu bağlamda Türkçe ağırlıklı meslek eğitim okulları ve Türk-Alman üniversitesi kurulması isteniyor.


Berliner Morgenpost: Başbakan Merkel ile Başbakan Tayyip Erdoğan gelecek hafta başında gergin bir atmosferde biraraya gelecek. Erdoğan bir kez daha Almanya'da Türk liseleri açılmasını talep etti. Siyah-sarı (CDU/CSU-FDP) koalisyon hükümetinin politikacıları ise bu öneriye çok kızdı.


Bild: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önerisini dile getirirken acaba ne düşünüyordu? Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerin yüzde 30’unun ilköğretim diploması bulunmuyor. Türk gençlerin yüzde 70’i sadece Hauptschule denilen, çok da başarılı olmayan gençlerin gittiği, liselerden mezun olmayı başarabiliyor. Bazı sınıflarda çocukların yüzde 80’i tek kelime Almanca bilmiyor. Türkiye Başbakanı, Almanya’da Türk liselerine ihtiyaç olduğuna inanıyor. Hayır! Asıl ihtiyaç duyulan, daha iyi Almanca dersi verilmesi.


Süddeutsche Zeitung: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Almanya’da daha fazla Fransız okulu kurulması yönündeki temennisini dile getirmesi halinde bunun, Alman-Fransız dostluğunun sağlamlaştırılması biçiminde algılanarak, memnuniyetle karşılanırdı. Ancak Türkçe ile ilgili bir sorun var. Almanya’nın göçmen almaya başlamasının üzerinden neredeyse 50 yıl geçmiş olmasına rağmen Türkçe, Almanya’da daha az kabul görüyor.


Westdeutsche Allgemeine Zeitung: Başbakan Erdoğan, 2 yıl önce Angela Merkel’e, Almanya’da kurulacak Türk lise ve üniversitelerinin, burada yaşayan göçmenlerin uyum sürecini destekleyeceğini söyledi. Bu önerisinde haklı. Ana diline hakim olmayan, konuşamayanlar, Almanca konuşurken de sıkıntı çekiyor. Anadil derslerinin desteklenmesi gerektiğini Alman eğitim bilimciler de dile getiriyor.


Rheinpfalz: Başbakan Erdoğan’ın Merkel’in Türkiye ziyaretinden kısa süre önce Almanya’da Türk okullarının kurulmasını istemesi kulağa geldiği kadar heyecan verici değil. Almanya’da uzun süreden bu yana özel Türk liseleri ya da ilkokulları bulunuyor, Mannheim’da bir Türk çocuk yuvasının açılması da planlanıyor. Almanca bu okullarda Türkçe kadar eşit biçimde ders dili olmaya devam ettiği sürece, öneriye karşı çıkılmamalı. Ancak bunun aksi bütün talepler, Almanya’da uyumu ve dolayısıyla da göçmen çocukların gelecekte yakalayacakları fırsatlarının önünde engel teşkil eder.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!