Türk-Alman Kültür Forumu'na ödül

Güncelleme Tarihi:

Türk-Alman Kültür Forumuna ödül
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2012 18:42

Alman Kültür ve Siyaset Topluluğu, “2011 Kültür Ödülü”nü Türk-Alman Kültür Forumu'na verdi. KuPoGe'nin 1977 yılından bu yana dağıttığı kültür ödülü ilk kez göçmen kökenli kişiler tarafından kurulan ve yürütülen bir derneğe verildi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da 1993 yılından bu yana kültürlerarası çalışmalar yürüten Türk-Alman Kültür Forumu, Alman Kültür ve Siyaset Topluluğu (KuPoGe) tarafından verilen “2011 Kültür Ödülü”ne layık görüldü. Türk ve Alman Edebiyatı'na damga vurmuş yazarlar Yaşar Kemal ve Günter Grass'ın onursal başkanlığını yaptıkları Türk-Alman Kültür Forumu'nun Yönetim Kurulu Sözcüsü Osman Okkan ödülü düzenlenen törende teslim aldı. Ünlü yazarlar Yaşar Kemal ile Günter Grass sağlık nedenlerinden dolayı törene katılamazken, Grass'ın hazırladığı video mesajı törende aktarıldı.

Kültür Forumu ufkumuzu genişletti
Batı Almanya Televizyonu'nun (WDR) Köln'deki “Kleiner Sendesaal” adlı salonunda, WDR Editörü Aslı Sevindim'in sunduğu ödül töreninin açılış konuşması yapan KuPoGe Başkanı Prof. Dr. Oliver Scheytt, “Kültür Forumu, 20 yılı aşkın çalışmalarında her zaman bizim ufkumuzu genişlettiği için bu ödüle layık görüldü. Topluluğumuzun bin 450 üyesi 'Kültür politikası, toplum politikasıdır' ilkesi üzerinden yola çıkıyor. Kültürel çalışmalar toplumun tamamı için yapılamasa da, toplumsal bir kültürün var olduğu bir gerçek. Bugün ödülü alan kurumu, toplumsal kültürün herkes için ulaşılabilir olması için yaptığı çalışmalardan ötürü tebrik ederim. Topluluğumuzun 1977 yılından bu yana verdiği ödülün ilk kez göçmen kökenli insanlar tarafından kurulmuş bir derneğe verilmesi ise ayrıca sevindirici” dedi.

Sanat, olumsuzlukları azalttı
Ödülü teslim alan Osman Okkan uzun yıllardır birlikte çalıştığı ve desteklerini hiç eksik etmeyen arkadaşlarına teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Bu ödül bizi ne kadar onurlandırsa da, dinlenmemiz için bir sebep değil. Aksine yeni hedeflerin habercisi. Yaklaşık 20 yıllık çalışmalarımızda hem Türkiye'de hem de Almanya'daki toplumsal farklılıklara ışık tutmaya gayret gösterdik. Her iki ülkenin canlı sanatsal ve kültürel piyasaları ile azınlıkların temel haklarına kavuşmaları için çaba sarf ettik. Ne var ki, bu gibi olaylara eleştirel açıdan baktığımızda sanat, insanların çabalarıyla bazı olumsuzlukları az da olsa azalttı. Hem Almanya'da hem Türkiye'de insanlar etnik kökenlerinden dolayı sorunlar yaşıyor. On yıl boyunca güvenlik güçlerinin aşırı sağcılar tarafından işlenen cinayetlerin açığa çıkarılmasını bekledik. Aynı zamanda eğitim sistemindeki eşitsizliği ve yaşlılıkta fakirliği izliyoruz. Bu gibi sorunlar yaşayan insanlara yardım etmek yerine, ticari çıkarlar doğrultusunda milyarlar harcanıyor. Bu zihniyetin değişmesini diliyorum ve bu yönde çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.”

Ödül töreninin son bölümünde, Yazar Aslı Erdoğan, Dr. Lale Akgün, Prof. Klaus Schaefer, Prof Dr. Oliver Scheytt, Birgit Keller-Reddeman, Adil Kaya ve Osman Okkan'ın katıldığı panelde Türkiye ile Almanya arasındaki kültür ve sanat ilişkileri, sanatçı ve siyasetçilerin kültürel diyaloğa katkıları tartışıldı.

Büyük katılım
Etkinliğe Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Aile, Çocuk, Gençlik, Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Prof. Klaus Schaefer, Köln Belediye Başkanı Hans-Werner Bartsch, KuPoGe Başkanı Prof. Dr. Oliver Scheytt, Türk-Alman Kültür Forumu Yönetim Kurulu Sözcüsü Osman Okkan, Türk-Alman Kültür Forumu Yönetim Kurulu üyeleri, ATİAD Başkanı Prof. Dr. Recep Keskin, NRW Uyum Meclisleri Birliği (LAGA) Başkanı Tayfun Keltek, Köln Yabancılar Dairesi Müdürü Dagmar Dahmen, WDR Uyum Sorumlusu Dr. Gualtiero Zambonini ve çok sayıda davetli katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!