İstanbul'da lahmacun fiyatları semte göre farklılık gösteriyor. Esenler'de 60 liraya satılan lahmacun Göktürk'te 250 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu oldu. Ucuza satanlar fiyat farkının kiradan ve personel sayısından kaynaklandığını söylerken, pahalıya satanlar kullanılan malzeme kalitesinin fiyata yansıdığını belirtiyor
#Lahmacun FiyatlarıBODRUM’da fahiş lahmacun fiyatları ile ilgili haberler her yıl olduğu gibi yine gündeme getiriliyor. Esasında bahse konu fiyatlar sadece belirli sosyetik mekanlarda. Galip ihtimal bu yerler yüksek gelir grubuna dahil müşterilerine sınırlı bir ortam oluşturmak için bu fiyatlamaya gidiyorlar. Ancak 1000 TL'lik lahmacun magazinel bir figür olarak medyada yer alınca, örneğin 100 liraya lahmacun satan kebapçı da fiyatını 120 lira yapmakta bir beis görmediği gibi, bir hak olarak değerlendiriyor.
#1Et fiyatlarındaki artış lahmacunun fiyatını da etkiledi. İlçeden ilçeye değişen fiyatlar tartışma konusu oldu. İstanbul Başakşehir’de 85 liraya satılan lahmacunu Esenyurt’ta 20 liraya yemek mümkün. Sektör temsilcileri 40 liranın altında satılan lahmacunun hileli olduğunu ileri sürerken, fiyat farkının ise kalite ve restoranın lokasyonundan kaynaklandığını belirtti.
#LahmacunYAZ sezonunun açılmasıyla 300 TL’yi bulan lahmacun fiyatları gündeme gelirken, Dost Pide’nin sahibi Reşat Akbaykal, tartışmalara son noktayı koyarak, “Çeşme’de lahmacun bildiğiniz gibi değil” dedi. Sadece Çeşme’nin değil, tüm Türkiye’nin tanıdığı Dost Pide’de lahmacunun 50 TL olduğunu söyleyen Akbaykal, “Kurulduğumuz günden beri aynı noktada, aynı heyecanla hizmet veriyoruz. Çeşme’nin lezzet durağı olmaktan çok mutluyuz” dedi.
#1Sebze-meyvede tartışılan hal ile pazar arasındaki fiyat farkı balıklara sıçradı. Biz de durumu yerinde görmek için önce İstanbul Gürpınar’daki balık halini, sonra Beşiktaş’taki balık çarşısı ve restoranları gezdik. Halde 300 gramı 3.5 lira olan uskumru, çarşıda 10, restoranda 110 liradan satılıyor. Durum diğer deniz ürünlerinde de farklı değil. Balıkçı ve esnaflar ise “Haksız bir fiyat politikası var. Hizmete göre fiyat değişir ama bu kadar uçurum olmamalı” diyor.
#GazetehaberleriBodrum her yıl uçuk lahmacun fiyatları, denizleri kirleten balık çiftlikleri, koylardaki ormanları yok edip doğa katliamı yapan yeni otelleri, nedeni belli orman yangınları, sokağa terk edilen cins kedi köpekleri ve İstanbul’u aratmayan trafik çilesi gibi negatiflerle konuşuluyor.
#Ömür GedikBodrum Maçakızı otelde bir lahmacun 39 liraya satılıyor. Yanında ayran içmek isteyen için hesap 50 liraya kadar çıkabiliyor. İstanbul'da ise lahmacunun fiyatı 3 lira ile 6 lira arasında değişiyor. İstanbul Lokantacılar Odası Başkanı Sait Karabağlı, "İnsanlar neden 39 liraya lahmacun yer anlamıyorum" dedi.
Maça Kızı’nın sahibi Sahir Erozan’ın, filet mignon kullanarak bir lahmacunu 34 liraya satması Türkiye’nin en gözde gıda maddesini gündeme oturttu. Yaptığımız araştırmaya göre ortalama 3 liraya satılan lahmacundan günde 5 milyon adet tükettiğimiz belirlendi. Buna göre lahmacuna her gün 15 milyon lira ödüyoruz.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Temsil Kurulu (BTK) Başkanı Kıvanç Meriç, “Aynı fiyata yurtdışında tatil yapmak isteyenler Yunan adalarını tercih ediyor. Eskiden bu makas daha açıktı. Yurtiçi daha ucuza geliyordu, yurtdışı pahalıydı. Ama şu an fiyatlar kafa kafaya. Eylül ayı ile birlikte ülkemizde fiyatlarda minimum yüzde 15-20 düşüş yaşanacak. Tatil yapmak isteyenler bu fırsatı değerlendirebilir” dedi.
#Türkiye Seyahat Acenteleri BirliğiElazığ'da bir işletmenin yemek ücretleri müşterileri şaşırtırken vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. İşletme sahibi Fuat Demirbağ, 'Biz sürümden kazanıyoruz. Normalde Adana kebabı batıda 300 ila 500 liradan satanlar da var. 500 liraya kebap olmaz. Her şeyin bir maliyeti olur, bin maliyeti olmaz.' şeklinde konuştu.
#ElazığAvrupa’da uzun yıllardır ucuz tatil ülkesi özelliğiyle tanınan Türkiye bu yıl gerçekten pahalı mı? Sosyal medyadan bu yönde yayınlanan bilgiler ne kadar doğru ya da bir manipülasyon var’ mı? Türkiye yerine bu yıl tatilcilerin İspanya, Yunanistan, İtalya, Mısır tercihleri doğru mu? Konuyu, konunun uzmanı seyahat turizm şirketlerine sorduk.
#Avrupalı TatilcileriTÜRES’e üye 25 bin restorandan bazıları, satışlarındaki yüzde 20-30’lara varan düşüşü telafi edebilmek için indirim başlattı. Hürriyet’e konuşan TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, bu yıl menü fiyatlarının geldiği seviyeyi turistlerin bile pahalı bulduğunu; özellikle Arap turistlerin talebinde dönemsel olarak yüzde 40’ı bulan düşüşler yaşandığını söyledi. Tüm üye işletmelere indirim çağrısında bulundu. Bingöl’ün çağrısına kimi üyeler sınırlı ürünlerle kimileri de tüm menü ile katıldı.
#TurizmTurizmin en yoğun sezonunda gözde tatil lokasyonlarında mekânlar boş kaldı. Fiyat yükselten oteller tatilciye pahalı gelince doluluklar yüzde 70-80’de kaldı. Oteller boş kalan odaları doldurmak için yabancı turiste yüzde 10 ila 20 arasında indirime gitti. Sosyal medyada ise boş Bodrum sokakları paylaşılıyor. Turizmciler, “Artık Bodrum’da tahmin edilebilir bir fiyat algısı yok” yorumunu yaptı.
#TurizmTürkiye’de restoran işletmenin birçok zorluğu var. Yüksek kiralar, gıda fiyatlarındaki dalgalanmalar, kalifiye personel yönetimi ve paket servis maliyetleri... Tüm bu zorluklara rağmen ayakta kalmaya çalışan restoranları aslında desteklemek gerekirken linç etmek ne kadar adil?
#RestoranFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#Fiyat