Özel günlerin aranan çorbası. Yapması maharet isteyen ama size pratik püf noktalarını vereceğimiz düğün çorbasıyla başlangıcı yapıyoruz. Sakın diye ikinci kaseyi istemeyin.. Diğer yemeklere yer bırakın. Düğün çorbası benim için inanılmaz pratik bir çorbadır. İşte, muhallebili güllaç, düğün çorbası, lahmacun böreği, ıspanaklı biftekten oluşan iftar menüsü...
#RamazanLahmacun yediden yetmişe herkesin bayıldığı bir yemek. Üstelik diğer fast food’lara göre de çok daha ekonomik ve sağlıklı. Herkesin lahmacun zevki de farklı elbette; kimi çıtır seviyor, kimi daha yumuşak. Ancak malzemenin bol olması her şekilde şart. Peki lahmacunu evde yapıp, dilediğiniz gibi yiyemez misiniz? Tabii ki yiyebilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan aşağıda yer alan püf noktalarımız ve tarifimiz. İşte nefis ev yapımı lahmacun tarifi…
#LahmacunYazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizBu hafta gündemden düşmeyen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’nın İstanbul ziyareti iki ülkenin yemek kültürünü birleştiren etkinliklerle de öne çıktı. Cumhurbaşkanına tattırdığı lezzetleri anlatan ziyaretin resmi aşçısı şef Cem Ekşi: “Yaptığımız bir mutfak diplomasisiydi aslında.”
#Frank-Walter SteinmeierYarın kalabalık arkadaş gruplarını evinde ağırlamak isteyenlere bitki temelli atıştırmalıklar hazırladım. Makarna, milföy, patates gibi kolay bulunabilir ve bolca yapması ekonomik olan seçenekleri tercih ettim. Hepsi hem pratik hem de mutfakta çok vakit geçirmeden de herkesi mutlu edebileceğiniz tarifler...
#Yeni YılSon yıllarda kim bilir kaç usta mekânı kapandı ve kapanıyor... Kapanmasa bile çoğu can çekişiyor. Yerlerine açılanlar beş para etmez demiyorum ama şunu söyleyeyim; revaçta olan mekânlar ustalığa değil teknolojiye dayalı. Türk mutfağı değil uluslararası mutfak... Daha çok franchise... Reklam yapabiliyorlar. Gençler de bu lezzetleri tutuyor, onlara değişik geliyor.
#Vedat MilorBatı kökenli kimi yemek ve tatlı çeşitleri zamanla yemek alışkanlığımızın bir parçası haline geldi; köfte ekmek, lahmacun ve pide gibi geleneksel yemeklerimizin bazılarıysa fast food kültürüne uyarlandı. Türk mutfak kültürünü korumak hepimizin sorumluluğu... 29 Ekim vesilesiyle ülkemizin kurucusu Atatürk’ün sofrasına ve Cumhuriyet döneminin yemeklerine bakalım.
#29 EkimIV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapEylül ayı sonbaharın başlangıcı olmasının yanında; kavurucu sıcakların geride kaldığı, akşamların tatlı serinliğinin hissedildiği, tatilcilerin çoğunun yavaş yavaş evlerine döndüğü ve yaz mevsiminin en güzel zamanlarıdır bana göre. Ben de tatilimi bu döneme denk getirip, bir hafta sonumu Muğla’nın Fethiye ilçesinde geçirmeyi tercih ettim. Her yörenin kendine has yemekleri ve lezzeti vardır. Fethiye için hem Ege hem de Akdeniz Bölgesi’nin bir sentezi diyebiliriz. Başta Ölüdeniz olmak üzere şahane plajları, kanyonları ve Kral Mezarları ile adını dünyaya duyuran tatil beldesini gezerken, ben de birçok lezzeti deneme fırsatı buldum. İşte Fethiye’de gitmenizi tavsiye ettiğim, beldenin en gözde mekanlarından bazıları.
#FethiyeDüşündükçe ağzım sulanıyor... Humus, zahter salatası, babagannuş, oruk, kaytaz böreği... Hatay için ne desem az kalır! Bu kente özgü yemeklerin hepsi birbirinden lezzetli, hepsi damakta yarışan tatlar. Ama içlerinden en çok dikkatimi çeken biberli ekmek oldu. Üç çeşidi varmış, favorim çökelekli olan...
#HatayBodrum’daki yeme-içme mekânlarına neredeyse her gün bir yenisi ekleniyor. Hepsini deneyimlemek yıllar alır... Biz de şu sıralar iyice sakinleşen Bodrum’a yolu düşecek olanlara zevkle yemek yiyebilecekleri mekânlardan kısa bir seçki yaptık. Kiminin ‘mürdüm erikli bamya’sı meşhur, kimisininse ‘Antep usulü içliköftesi’.
#Bodrumİstanbul’un, yaklaşık 750 bin nüfusuyla Anadolu’daki pek çok kentten büyük ilçesi Pendik’e Balkan mutfağı temsilcileriyle tanışmak için gittim. Kurutulmuş etin, cevapi köftenin, soka ve nicelerinin Türkiye içinde en özgün, leziz halleri için siz de Pendik’e yolunuzu düşürün.
#Boşnak MutfağıBursa denilince akla ilk gelenler arasında hiç kuşkusuz kestane şekeri, İskender kebabı, şeftali ve İnegöl köftesi yer alır. Konumuz yemek olunca öncelikle bunları sıraladım ama aslında yeşil türbeleriyle, camileriyle, ulu çınarlarıyla ünlü ve en önemlisi Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olma özelliğine sahip kadim bir şehirdir Bursa. Bugün sizlere günübirlik Bursa gezimde tatma fırsatı bulduğum bazı lezzetlerden ve deneyimlerimden bahsetmek istiyorum.
#Ali Miraç AşıkTüm dünyada adından söz ettiren bir mutfağımız var. Bu yüzden kendimi hep şanslı hissederim. Ülkemize gelen her bir yabancı, yemeklerimizin tadını damağında yıllar boyu taşır. 7 bölgeye yayılan yüzlerce lezzetimiz arasında hepimizin favorisi elbette farklıdır. Kullanılan malzemeye, bakliyata, pişirmeye, baharatına göre değişir tercihler. Çorbasından, mantısına, kebabından çeşit çeşit sulu yemeğine kadar damak zevkinize uygun bir çok alternatif üretebilirsiniz. Bu hafta çeşitli restoranlardan paket servis alarak bazı yemekleri denedim ve değişik mutfakları sizin için bulmaya çalıştım. Anadolu'nun dört bir yanındaki mutfakların önemli temsilcileri bu yazıda...
#Anadolu Mutfağı