Yarım yüzyıllık yalıtılmışlığın ardından dünya turizminin gözbebeği oldu. Bunda yeni dünya düzeni karşısında anıt gibi duruşu kadar, ABD ile flörte başlamasının ardından sosyalizmin bu son kalesinin yıkılacağı endişesi önemli etken. Küba’ya seyahat, her adımda farklı ve renkli bir rüyanın içine girmek gibi.
#Küba2004’te başlayan Hürriyet Seyahat yolculuğumda dünyanın yüzlerce farklı köşesini yazdım. Bu köşe ise yepyeni. Burada sizinle İstanbul sırlarını paylaşırken Türkiye keşiflerine de yer vereceğim. Bazen de dünyanın farklı köşelerinde kaybolacağız. Dünyama hoş geldiniz, hazırsanız yolculuk başlıyor…
Karayipler’in sezonu başlıyor. Castro hayattayken Küba’nın başkentini mi görmek istiyorsunuz? Okyanus aşıp, Türkiye’den kuşuçumu 10 bin kilometre uzaktaki adaya gittiğinizde bu geziden güzel anılarla ayrılmak için önceden hazırlık yapmanızda yarar var. Tuba Köseoğlu Okçu gitti, önerilerini yazdı.
#HavanaNobel ödüllü Amerikalı yazar Ernst Hemingway, Küba’ya 1928’de il kez ayak basmıştı. Karısına gönderdiği mektupta “Hayatımın geri kalanında Küba’yı anlamaya çalışacağım” diyordu. Köylülerle, aydınlarla dost oldu. Adada yazdığı “İhtiyar Balıkçı”yla kazandığı ödülü balıkçılarla kutladı. Ve adadan ayrıldığında hayatına son verdi. Ölümünün 40’ıncı yılında Küba’da Hemingway’in izini sürdüm.
Ödüllü bir işkadını ve bir gezgin olan Günsel Ülkü’nün yeni kitabı ‘Gezgin Ruhum-50 Ülke, 150 Şehir, 1 Günce’ bugüne kadar yazılmış en kapsamlı seyahat rehberlerinden biri. Tavsiye isteyen arkadaşlardan yola çıkıp günlüklerini ortaya döken Ülkü, tıpkı bir arkadaşına anlatır gibi 50 ülke, 150 şehirde ne yapılır, nereye gidilir, ne yenir anlatıyor...
#SeyahatKüba’daki son dört turumu gemiyle yaptım. İlk nedeni otellerin çok sıradan ama bir o kadar pahalı, servisin ise vasat olması. İkinci sebep ise Havana’da konaklıyorsanız anında kendinizi şehrin merkezinde buluyorsunuz. MSC Opera gemisi ile bir haftalık seyahatte sadece Küba’yı değil Jamaika, Cayman Adaları ve Meksika’yı da görüyorsunuz. İkinci bir haftanız varsa gemi Beliz ve Honduras’a da uğruyor. Bu yazımda sizi adım adım tarihi Havana sokaklarında dolaştıracağım. Önümüzdeki haftalarda ise Karayipleri keşfedeceğiz birlikte.
#GezginGitmeden önce Küba ile ilgili aklımda çok soru vardı. 10 gün kaldım. Onlarca insanla konuştum. Ancak şimdi aklımda çok daha fazla soru var. Sanırım 10 gün değil, 10 ay da yaşasam bazı soruların yanıtlarını hiç bulamayacağıma karar verdim. Şurası net; Küba büyük bir değişimin eşiğinde. Sonucunun ne olacağını ise hiç kimse bilmiyor.
#KübaHerkes, kafasında farklı bir Küba imajıyla seyahate başlıyor. Ancak dönüş yolunda, Jose Marti Havaalanı’nda, hemen hemen aynı ortak paydada buluşuluyor: Burası, dünyada yaşam savaşı vermeye çalışan son birkaç sosyalist ülkeden biri olan Küba mı? Yoksa, biz yanlış bir yere mi geldik? Çünkü hemen herkesin zihninde, yarı kapitalist düşüncenin oluştuğu bir Küba portresi ortaya çıkıyor.
Haylaz yarim İstanbul’la korkunç kar fırtınasının ilk sinyallerini yolladığı, soğuk bir ocak sabahı Atatürk Havaalanı’nda vedalaşıyoruz. Uçak, adını milli kahraman olan Jose Marti’den alan Havana Havaalanı’na indiğinde ise sıcaklık artık 25 derece ve paltolar valize tıkılmış durumda.