Türkiye'de özellikle en çok bilinen ve faydaları üzerinden ele alınan otlar içerisinde kuzukulağı geliyor. Aynı zamanda ülkenin farklı bölgelerinde yetişen bir bitki olarak öne çıkmaktadır. Peki, kuzukulağı otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Kuzukulağı otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kuzu Kulağı OtuPerşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞKavun ve kuzukulaklı bir salata mı alırsınız yoksa karpuz, kırmızı soğan ve zeytinli bir salata mı? Üzümü ceviz ve koyun peyniriyle harmanlayıp ızgara tavuk ve et yanında sunmak da ferah bir seçenek. Kırmızı üzüm ayran aşında da çok güzel oluyor bence... Anjelik erik de tezgâhlarda; erikleri şeker ve suyla pişirip süzüyorum, çocuklarım erik suyunu çok seviyor. Pişmiş erikleri daha sonra blender’da zeytinyağı ve limon suyuyla çekip hoş bir sos elde ediyorum. Bu sosu taze fasulye pişirirken ve erikli kuru fasulye piyazı yaparken de kullanıyorum.
#Didem Şenol TiryakioğluHer yıl aşağı yukarı birbirine benzer lezzetlerle donattığınız bir sofraya oturmaktan sıkıldıysanız veya bugün ne pişireceğiniz konusunda hâlâ biraz kararsızsanız işinin ehli bir şeften yardım almanın tam sırası... Aila* restoranın yetenekli şefi Kemal Can Yurttaş bizim için sunumları şık ve bir o kadar leziz bir yılbaşı menüsü hazırladı. Kuzu kaburgadan firik pilavına, kök pancardan Tarsus humusuna hepsi çok pratik tarifler veren şef, hindi ve tavuk pişirecekleri de unutmadı...
#Yılbaşı YemekleriArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaPandemi sonrasında normalleşen hayat koşullarının ardından milyonların yaz tatilini yine Çeşme’de geçireceğini söyleyen Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “Yeryüzündeki cennet Çeşme’ye tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz. Yazın en güzel anlarını yaşayacağınız ilçemizde, denizimizle, güneşimizle, eğlencemizle sizleri ağırlamaya hazırız. Plajlarımızla, yenilenen Cumhuriyet Meydanı’mızla, festivallerimizle, Alaçatı’nın otantik sokaklarıyla yurtiçinden ve yurtdışından gelecek milyonları ağırlayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.
#1Geçen hafta Türk mutfağını yazmak üzere ülkemize gelen İtalyan gazeteci arkadaşlarımı İstanbul’dan sonra İzmir’e götürdüm. Malum, Çeşme Yarımadası’nın en yeşil, en bereketli dönemindeyiz. Mutfağımızın o çok övdüğümüz otlarını, zeytinyağlılarını, sebzelerini göstermek için en doğru yerdeyiz...
#GastronomiTam da slogandaki gibi ağzımıza layık bir festival oldu. İzmir Alaçatı’da bu sene 11’incisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali’nde lezzetler havalarda uçuştu. Beldeye gelen yüzbinlerce insan karnaval havasında geçen festivalde hem değişik lezzetlerin tadına baktı, hem de eğlenmenin tadını çıkardı.
#Ot FestivaliLabadanın mantısı, kıymalı sarması, acı sarmaşığın da kavurması ve omleti harika oluyor. Bahar aylarında tarlaları kaplayan kırmızı gelinciklerin yeşil yapraklarıysa börek içlerine yakışıyor, gelincikten şerbet de yapılıyor. Yenebilir şifalı otlarla kendi damak zevkinize uyan yemekler hazırlayabilirsiniz. İlham vermesi için sıklıkla pişirdiğim dört tarifimi paylaşıyorum.
#SalataBugün sizleri Urla Özbek’e götüreceğim. Köşemin konuğu ise Akkum sahilinde çok özel bir yer: Akın’ın Yeri. Tanımaktan büyük onur duyduğum rahmetli Akın Kuşcan’ın sıfırdan yaratıp Türkiye’nin sayılı balık restoranlarından birine dönüştürdüğü eşsiz bir lezzet durağı. Günümüzde bayrak oğulları Mehmet ve Himmet ile eşlerinde. Onlar kurulduğundan bu yana ‘huzur ve lezzetin buluştuğu yer’ mottosuyla hizmet verse de burası için en geçerli slogan sanırım ‘tek yol lezzet’ olmalı. Zira oldukça dar, yer yer bozuk, kıvrımlı (ve geceleri kapkaranlık) bir yoldan geliyorsunuz. Ama gerek lezzetler, gerek güler yüzlü hizmet tüm yorgunluğunuzu alıyor ve inanılmaz mutlu ayrılıyorsunuz.
#1Önlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriMadımak otu, söğüt otu, çoban ekmeği, kuşekmeği, keçimemesi, madımalak ve badıma isimleri ile de bilinmektedir. Bu ot kuzukulağıgiller ailesinden bir bitkidir. Madımak otu, doğada kendi başına yetişmektedir. Madımak faydaları nelerdir? Madımak ne işe yarar, hangi hastalıklara iyi gelir detayları ile derledik.
#FaydalarıKuzukulağı, ülkemizde ve hatta faydaları nedeni ile dünya çapında bir bitki haline gelmiştir. Daha çok çiğ halde salatalarda ya da içecek olarak kullanılan bu bitkinin sağlığa yararları saymakla bitmez. Pek çok uzman kuzukulağını önermektedir. Kuzukulağının faydalarını ve nasıl kullanıldığını detayları ile derledik.
#FaydalarıGazeteci-yazar Celal Özcan’ın Türk yemek kültürü üzerine kaleme aldığı yeni kitabı ‘Hep Kebap Olmaz’, Almanca ‘Es muss nicht immer Kebap sein” Türkçe ve Almanca olarak Almanya’nın saygın yayınevlerinden dtv Verlag’dan çıktı. Kendisiyle yeni kitabı üzerine konuştuk: “Niye kebap olmaz?”
#Turkey HenŞevketi bostan, arapsaçı, cibez, ısırgan, kuzukulağı gibi Ege otları, sofraların ve bahar diyetlerinin vazgeçilmezi oluyor. Sindirim sistemini güçlendiren, cildi güzelleştiren, karaciğeri temizleyen ve kalp damar, hipertansiyon gibi hastalıkların gerilemesinde etkisi olan Ege otları ve festivallere konu olan enginar, sofralardaki yerini aldı.
#Ege OtlarıEge’nin bu güzel kasabası Urla’yı hiç böyle görmemiştim. Geçen hafta çok şaşırdım. Yıllarca sessizliğine sığındığım Urla sokaklarında bir insan seli akıp duruyordu. Omuz omuza bir kalabalık. Yürümekte bile zorlandım. Kalabalığın sebebi ‘Enginar Festivali’ idi. Çevre tarlalardan toplanan enginarlar, tezgâhların üstüne dağlar gibi yığılmıştı.
#Seyahat