Güncelleme Tarihi:
ŞEVKETİ bostan, arapsaçı, cibez, ısırgan, kuzukulağı gibi Ege otları, sofraların ve bahar diyetlerinin vazgeçilmezi oluyor. Sindirim sistemini güçlendiren, cildi güzelleştiren, karaciğeri temizleyen ve kalp damar, hipertansiyon gibi hastalıkların gerilemesinde etkisi olan Akdeniz beslenme şeklini içine alan Ege otları ve festivallere konu olan enginar, sofralardaki yerini aldı.
Sağlıklı beslenmenin kaynağını oluşturan Ege mutfağı hakkında bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Eğitmen Şefi Tolgahan Kamiloğlu, son yıllarda beslenme uzmanlarının dikkatini tek tek besinler yerine beslenme tarzlarına çevirdiğini vurguladı. Kamiloğlu, “Özellikle Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde kalp damar, hipertansiyon gibi belirli hastalıkların düşük seviyede olması dikkatleri bu bölgedeki beslenme şekline çeviriyor. Tahıl, kuru baklagil, taze sebze-meyve, balık, zeytinyağını içeren beslenme şekli dikkat çekiyor. Özellikle Ege Bölgesi'nde ot ve balık ağırlıklı beslenme düzeni tipik Akdeniz beslenme stili diyebiliriz. Ege mutfağı otlarıyla ünlü. Arapsaçı, şevketi bostan, radika, ısırgan otu, turp otu, cibez, kuzukulağı en çok tüketilen otlar arasında yer alıyor. Sağlıklı yaşamın kapıları beslenme tarzındaki değişiklikle aralanıyor" dedi.
Ege'de yetişen otların salata, kavurma, çorba ve etli yemeklerinin yapıldığını, sofraların zenginleştiğini kaydeden Şef Kamiloğlu, her bir Ege otunun ayrı yararı olduğunu, bronşit, diyabet, sindirim kolaylığı, kolesterol düşürmesi etkileriyle sofraların bugünlerde zenginleştiğini söyledi. Kamiloğlu, otlar dışında özellikle Urla Yarımadası'nda yetişen ve 28- 30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek 3. Urla Enginar Festivali'nin ana ürünü enginarın da sindirim sistemi ve kolesterole faydası olduğunu belirtti. Festivalde enginarın ünlü şefler tarafından geleneksel ve yeni tariflerle pişirileceğini aktaran Kamiloğlu, “Enginar, Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu'nda sindirime yardımcı olmak için tüketilmiş. İdrar söktürücü özelliği böbreklerin çalışmasını düzenler, kolesterolü düşürür. Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynayan enginarın en bilinen pişirme şekli zeytinyağlıdır. Şeflerimiz ve öğrencilerimizle birlikte festivalde enginarın her damak tadına uygun pişirimlerini yapacağız" diye konuştu.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF
KUTU
Ege otlarının yararları şöyle açıklandı:
"Arapsaçı: Bronşit, kabızlık, diyabet, gastrit, mide sancısı, iştahsızlık, solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılabilir.
Kuzukulağı: Kökleri kaynatılarak tüketildiğinde; idrar söktürücü, safra söktürücü ve ateş düşürücü olarak kullanılır.
Şevketibostan: Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücüdür.
Radika: Vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliğinin yanı sıra böbrek ve safra taşlarını düşürmede yararlı olur.
Cibez: İştah açar, bağırsakları çalıştırır, sindirimi kolaylaştırır. Zayıflama diyetlerinde uzun süre tokluk hissi vermesi nedeniyle tercih edilir.
Turp otu: İçerdiği uçucu yağlardan dolayı canlandırıcı, ağrı giderici özelliklere sahiptir."