Kuzey Ege’nin bereketli topraklarının sunduğu lezzetler, yazarımız şef Didem Şenol Tiryakioğlu’nun dokunuşuyla Nesil 1970’in menüsüne taşındı. Bu sezon D Resort Ayvalık’ın sadece konaklayanlara değil, tüm lezzet tutkunlarına açtığı restoranda keşkek üzerinde gelen arapsaçlı kuzu gibi seçenekler var…
#D Resort AyvalıkMerhaba sevgili okuyucularım. Pandemi, tam kapanma derken sevdiklerimizle kocaman masaların etrafında buluşmayı ne kadar özlediğimi fark ettim geçenlerde. Hayat kısa, sevdiklerimizi daha sık görmek, daha sıkı sarılmamız gerekiyormuş, bu sürecin bana öğrettiği en önemli ders sanıyorum. Bu yüzden özlem duyduğum insanları soframda daha sık ağırlamaya özen gösteriyorum artık. Çok şükür artık pandemiden de kurtulmuşken kalabalık ziyafet sofraları için hazırlanabilecek lezzetli bir et yemeği paylaşmak istedim sizinle: taze otlu incik.
#Taze Otlu İncikBu mevsimin bize verdiği meyve ve otların tadı hafif, ferah, mayhoş ve taze olur, ekşimtırak aromalar ön plana çıkar. Limon da onlardan biri... Güçlü asidik aromasıyla tatlılara çok yakışır; kokusuyla da yemeklere tazelik katar. Kabuğunun rendesi tatlı-tuzlu tüm soslarda harikalar yaratan limonun ‘güzellik’lerine ve limonlu tariflere buyurun.
#LimonŞöyle bir yemek tarifi düşünün: “Et kullanılır. Su hazırlayın. İnce çekilmiş tuz, kurutulmuş arpa kekleri, soğan, arpacık soğan ve süt ekleyin. Pırasa ve sarımsağı ezin ve ekleyin.” Miktarlar yok, nasıl pişirileceği yok ama daha da önemlisi tarifin sahibi şefe danışma şansınız yok. Çünkü şef 4000 yıl kadar önce ölmüş…
#Tuh'uBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#YahniÇorum, Hitit başkenti Hattuşa ile 1986’da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmişti. Kent valiliği uzun yıllar sonra kültür turizminde önemli bir hamle başlattı. Geçen yıl Hitit yerleşimlerinin çevresindeki eski yolları işaretlendi, toplamı 380 kilometreyi bulan 17 yürüyüş parkuru, 400 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu. Atılım bu yıl da gastronomi ve yürüyüş turizmine açılan Kızılırmak havzasıyla sürüyor. Çorum Gastronomi ve Yürüyüş Yolu için 25 güzergahta toplam 190 kilometrelik yürüyüş yolu işaretlendi. Ayrıca 606 kilometrelik bisiklet parkuru oluşturuldu, 1186 kilometrelik cip safari güzergahı, lezzet durakları belirlendi. 702 kilometrelik manzaralı araç yolu haritası hazırlandı. Ersin Demirel’in hazırladığı parkurların haritaları kitap ve web sitesine dönüştürüldü. Çorum şimdi bu zenginliğini 18 Mayıs’ta başlayacak üç günlük festivalle duyurmaya hazırlanıyor.
Girit Osmanlı’dan kopunca büyük acılarla Türkiye’ye gelen göçmenler başta Çukurova olmak üzere Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarına serpiştirildi. Mübadillerle birlikte yepyeni bir yemek kültürü de taşındı bu topraklara. Giritliler mutfakları kadar uzun ömürleriyle de dikkat çekti. Uzmanlar Girit Diyeti adıyla literatüre giren otçul mutfağın bunda büyük rolü olduğunu söylüyor. Mübadil çocuğu Yüksel Hançerli ‘Girit Mutfağının Çukurova’daki İzleri’ kitabıyla bu mutfağın peşine düştü