Güncelleme Tarihi:
İstinye Park’ta geleneksel Türk yemekleri sunan Osmani Restoran’da, ‘Mevlevi Mutfağı’ etkinliği yapılıyor. Ramazan dolayısıyla yapılan etkinlik 20 Ağustos’a kadar sürecek. Mevlevi yemeklerinin özelliği, o dönemde domates ve salça henüz bilinmediği için beyaz renkli olmaları. Mutfak, bunun yanı sıra salata ve pilavların gül ya da menekşe gibi çiçeklerle süslenmesiyle de diğerlerinden farklılaşıyor. Etkinlik kapsamında, usta aşçı Mahmut Yerlikaya tarafından hazırlanan mönüde kuzu tiridi, mevlevi pilavı, toyga çorbası, menekşeli pilav, topalak köfte, erikli yahni, cevizli mantı, patlıcan kavurması, pekmezli un helvası ve peluze gibi 40 çeşitten fazla yemek var. İşte bu özel yemeklerden ikisinin tarifi.
PELUZE
Malzemeler
Yarım litre süt
Yarım litre su
200 gram tozşeker
400 gram üzüm pekmezi
100 gram mısır nişastası
50 gram fındık içi
50 gram ceviz içi
100 gram kuşüzümü
Hazırlanışı
Suyla süt karıştırarak kaynatılıyor ve tozşeker ilave ediliyor. Kaynayan karışıma yavaş yavaş pekmez katılıyor. Tekrar kaynaması sağlandıktan sonra altı kısılarak nişastayla bağlaması sağlanıyor. Servis kaplarına dökülerek soğutuluyor.
YEŞİL ERİKLİ YAHNİ
Malzemeler
500 gram yeşil erik
2 yemek kaşığı sıvı yağ
800 gram kemikli az yağlı kuzu eti
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı
Etler bir tencerede haşlanıp suyu süzülüyor. Bir tencerede ince doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavruluyor.
Salça ve tuz ilave ediliyor. Haşlanmış etler ve yeşil erikler de ekleniyor. Bir su bardağı et suyu ilave ederek erikler sararana kadar kısık ateşte pişiriliyor.