Kurban Bayramı’nın değişmez ritüellerindendir kocaman bir sofrada kavurma yemek. İhtiyacı olanlara dağıtılan etten kalanlarla birkaç gün daha yaratıcı tarifler denenir. Hem kavurma için birkaç küçük öneri hem de kalan parçalar için marinasyon tarifleri hazırladım.
#EtEyüpsultan’da açılan Arça Restaurant&Grill, Türk mutfağının başarılı örneklerini tadabileceğiniz bir lokanta. Mövenpick Hotel’in teras katındaki mekânın menüsünde lahmacun ve pide de var, usta ellerden çıkan kebaplar ve çok çeşitli yöresel mezeler de...
#Arça Restaurant&GrillHareketli bir eğlence akşamının ardından geceyi çorba, köfte, kokoreç gibi lezzetlerle sonlandırmak bir gelenek. Jürimize eğlence sonrası, geceye son noktayı koyacağımız lezzet duraklarını sorduk. Çorbası, döneri, pizzası ya da mantısıyla öne çıkan yerleri önerdiler.
#ÇorbaHürriyet Ankara’nın ‘Kuşaktan Kuşağa Ankara Hikâyeleri’ serisinde Ankara Kalesi’ndeki ‘Kebapçı Emin Usta’ya konuk olduk. En başından beri hem geleneğine hem de geleceğine bağlı kalan bir kebapçı ‘Emin Usta...’ Koyunpazarı Sokak’taki lokantayı ‘eski Ankaralıyım’ diyen herkesin bildiğini düşünüyorum... İşte üç kuşağın hikâyesi...
#Aziz DevrimciMasterChef çöp şiş dürüm tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Normalde çöp şiş mangalda yapılsa da mutfağınızda günün menüsüne kolayca ekleyebilirsiniz. Peki, çöp şiş dürüm nasıl yapılır, malzemeleri neler? Fırında çöp şiş dürüm tarifi kolay ve pratik sunumuyla hemen aşağıda...
#Masterchef Çöp Şiş DürümBeş farklı kebapçıda tattıklarımı anlatacağım bu hafta... Kiminin muhammarasını çok seviyorum, kiminin çiğköftesini... Önder Ocakbaşı’nda Adana yassı şişte pişiyor, nefis. Tam kuzu ve gerçek zırh kıyma... Bıçak kesince dağılıyor. Tuzu ve biberi yerinde. Kuyrukyağı miktarı da beni tatmin etti. Ama içlerinde bir yer var ki ustası benim için kebap işinin ordinaryüs profesörü... Fikret Yılmaz Adana Ocakbaşı’ndan söz ediyorum. Buranın özellikle içliköftesini ve ciğerini de kaçırmayın. İçliköftenin içindeki dolgu, kuzu kafes ve but karışımı... Ciğer iyi temizlenmiş, lezzetli; kekiği, pul biberi, kimyonu ve kuyrukyağıyla dürüme sarıp yemek için ideal. Pek ciğer yemeyen kızım Ceylan Handan da sevdi.
#KebapAylık 13 milyon lira. Öyle bir rakam ki bu... Hani şey de diyemiyorsun; ‘amaan ne olacak canım dolar hesabıyla 1 milyon bile değil...’ Aylık çünkü... Üstelik bir tatil için ödüyorsunuz sadece... Üzerine depozitosu, aidatı, mutfak gideri, elektriği, suyu da eklenince ortalık daha da şenleniyor. Sanırım görgüsüzlüğün zirvesine çıktık. Belki normale dönmek için böyle yozlaşmalar gerekiyor bize.
#İrem DericiMangalın başına kuruluyor, gözümüzün önünde pişen etlerin tabağımıza düşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sabırsızlığa ustayla yapılan sohbetler de eşlik ediyor... Kebaptan ciğer şişe, yağlı karadan pirzola ve kaburgaya hepimizin çok sevdiği ocakbaşı restoranlarda her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün... İstanbul’un en iyileri hangileri, jürimize sorduk.
#Mangalİncili Gastronomi Rehberi’nin İngilizce edisyon lansmanı geçen hafta Londra’da yapıldı. Türkiye ve gastronomisinin tanıtımının yapıldığı davet ilgiyle karşılandı. İşte İngiliz gastronomi ve medya dünyasından önemli isimlerin katıldığı geceden anekdotlar...
#İncili Gastronomi RehberiHürriyet Ankara, ‘Altındağ’ı Keşfet’ turuna çıktı, başkentin kalbi Altındağ’ın tarih, kültür-sanat ve lezzet duraklarını gezdi. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Ankara, Altındağ’da kurulmuştur. Bu nedenle ‘Altındağ’ demek, ‘Ankara’ demektir” dedi. Balcı, tarihi Ankara Kalesi için ise “Ankaralılara daha çok anlatmamız ve tanıtmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.
#Altındağ'ı Keşfetİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakRamazan boyunca aileyle bir araya gelinen iftar saati iple çekilir. Bütün gün hayal edilen geleneksel lezzetlere kavuşmak için özenle kurulmuş o sofralara oturmak ister herkes. Peki, en güzel iftariyelik seçkisi hangi mekânda, neresi atmosferi ve lezzetleriyle memnun eder? Jürimiz iftar için favori adreslerini paylaştı.
#RamazanOn bir ayın sultanı Ramazan için geri sayım başladı. İlk sahur yarın yapılacak. 2 Nisan Cumartesi günü de ilk oruç tutulmuş olacak. Ramazan ayı gönüllere huzur, sofralara bereket getirir. Masaya yalnız oturulmaz, ikramın ardı arkası kesilmez, her bir lokmanın değeri bilinir. Sadece evlerde değil, lezzet duraklarında da 30 gün boyunca tatlı bir koşturmaca yaşanır. Bu aya özel hazırlıklar yapılır, lezzetler sunulur. Bugün sizi bu mekanlardan biriyle, Lezzet-i Alâ ile tanıştırmak istiyorum.
#1İstanbul’un tarihi lokantaları ve tarihi lezzetleri saymakla bitmez. Özellikle bir çok eski ilçede birden fazla nam salmış, bir çok İstanbullunun hayatına dokunmuş lezzet durakları vardır. Hemen hemen hepsinin müdavimlerindenim. Üşenmem canım istedikçe giderim, ilk günkü lezzeti aldığım yerlere uğrar yemeğimi yerim. Hatta 2013’te tadı damağımda kalan “köfte” krizim geldiğinde Cevabi yemek için Saraybosna’ya gitmişliğim de vardır. Merak etmeyin, sizi o kadar uzağa göndermeyeceğim. En az onun kadar lezzetli bir başka yerden, Tarihi Ahmet Usta Merkez Efendi Köftecisi bahsedeceğim... Tam 60 yıllık mazisi olan rahmetli Ahmet Usta’nın kurduğu bir mekan. Günümüzde bu mekanı, hem esnaflığını, hem insanlığını, güler yüzünü sevdiğim Bülent İlçi Usta işletiyor. Gelin babadan oğula kalan köfte aşkının hikayesini meşhur köfteci Bülent Usta’dan dinleyelim.
#KöfteKuşkusuz tüm dünyada, “Türk mutfağı” denince akla gelen ilk lezzet kebap... Kendi içinde birçok çeşidi olan kebap, şehirden şehire farklılık gösteren birçok tarif ve kültürü de içinde barındırıyor. Arapçadan dilimize geçen ‘kebap’ kelimesi, ‘kavurmak, közlemek’ anlamını taşıyor.
#1Bodrum’daki yeme-içme mekânlarına neredeyse her gün bir yenisi ekleniyor. Hepsini deneyimlemek yıllar alır... Biz de şu sıralar iyice sakinleşen Bodrum’a yolu düşecek olanlara zevkle yemek yiyebilecekleri mekânlardan kısa bir seçki yaptık. Kiminin ‘mürdüm erikli bamya’sı meşhur, kimisininse ‘Antep usulü içliköftesi’.
#BodrumRestoranların özel mönü ve özel fiyatlarla katıldığı Restoran Haftası dün başladı, 30 Kasım’a kadar sürecek. Hazırlanan mönülerin fiyatları bu yıl 35 ve 60 TL. Festival kapsamında düzenlenen tadım etkinlikleriyse önemli gurmeleri ağırlıyor. En dikkat çekenleri sizin için derledik.
#Hilltown MidpointSamatya Develi, en güzel çocukluk ve gençlik anılarımın depreştiği yerlerden. Ayrıca eşime de Türkiye’yi sevdiren bir lokanta. Belki bu yüzden nesnel analiz kolay değil. Ama referans noktası olabilecek çiğköftesi, iyi ve çok iyi diye özetleyebileceğim ara sıcakları ve kebaplarıyla bence ilgiyi hak ediyor.
#Vedat Milor