15'inci yüzyılda Avrupa'dan doğuya giden deniz yollarının arayışıyla başlayan coğrafi keşiflerin hedefi, 19'uncu yüzyılda Kuzey Kutbu olmuştu. Kutup bölgesinde Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nu birbirine bağlayan bir geçit arayan kâşifler, defalarca bölgeye seferler düzenledi. Bu seferlerin en gizemlisi ise maalesef keşiflerle değil sahne olduğu korkunç olaylarla ünlenecekti...
#John FranklinŞebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunKuzey Kutbu, 1800'lerde kâşiflerin bir numaralı merak konusuydu. O yıllarda pek çok zengin ve meraklı, Dünya'nın en kuzey noktasına ayak basan ilk insan olabilmek için yola düştü. Ancak hiçbiri başarılı olamadı. Ne var ki başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimler arasında bir tanesi özellikle dikkat çekiciydi. İşte gizemleriyle bugün hâlâ konuşulan o tarihî keşif gezisi...
#Kuzey KutbuZombi virüsü, son günlerde dünya çapında kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Fransa'nın Aix-Marseille Üniversitesi'nden genetik profesörü Jean-Michel Claverie Kuzey Kutbu'ndaki Permafrost'tan alınan örnekleri test etti ve donmuş toprakların içindekilerin hala bulaşıcı olduğunu keşfetti. Bilim insanları, Kuzey Kutbundaki donmuş toprakların erimesinin ardından 'antik zombi virüslerinin' serbest kalabileceğinden ve bunun felaket boyutunda bir küresel salgını tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
#Zombi VirüsüBilim insanları, Kuzey Kutbundaki donmuş toprakların erimesinin ardından 'antik zombi virüslerinin' serbest kalabileceğinden ve bunun felaket boyutunda bir küresel salgını tetikleyebileceğinden endişe ediyor.
#Zombi VirüsAnkara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Avrupa ve Türkiye'de görülen kuzey ışıklarına ilişkin, "İnsanlar gökyüzünde gördükleri birçok şeyi depreme atfediyor ama bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre; gökyüzünde meydana gelen olayların depremi tetiklediği olmadı. İnsanlarımız rahat olsunlar. Bu tamamen bir doğa olayı" dedi.
#DepremAnkara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, Avrupa ve Türkiye'de görülen kuzey ışıklarına ilişkin, "İnsanlar gökyüzünde gördükleri birçok şeyi depreme atfediyor ama bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalara göre; gökyüzünde meydana gelen olayların depremi tetiklediği olmadı. İnsanlarımız rahat olsunlar. Bu tamamen bir doğa olayı" dedi.
#Kuzey Işıkları"Güneş ne renk?" sorusuna cevap olarak aklımıza ilk olarak "sarı" gelir. Ancak birazdan okuyacaklarınız size tüm bildiklerinizi unutturabilir. Sosyal medyada yaşanan hararetli tartışma Güneş'in rengiyle ilgili bilmediğimiz bazı gerçekleri de gözler önüne serdi. İşte ayrıntılar...
#TeknolojiBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostNATO üyeliğiyle gündeme gelen ve Türkiye’ye terörle mücadele konusunda işbirliği sözü veren İsveç’te rezaletlerin arkası kesilmiyor. Önce terör örgütü PKK yandaşları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a benzetilen bir maketi Stockholm’deki belediye binası önüne ayaklarından astı. Sonra Stockholm Üniversitesi profesörü bir Türk öğrencinin stajını kabul etmeyerek, ‘ırkçılık’ yaptı. Dün de Danimarkalı aşırı sağcı bir lider Türkiye’nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yaktı. Peki, İsveç Türk kamuoyuna yönelik tüm bu kışkırtıcı eylemlerle ne yapmak istiyor? İşte yanıtı.
#NATOBilim insanları Sibirya'nın permafrostlarında yaptıkları bir araştırmada korkutucu bir gerçekle karşılaştı. On binlerce yıl önceye ait bir virüsün yeniden ortaya çıktığı görüldü. Sibriya’da ortaya çıkan virüsün 48 bin 500 yıl donmuş halde uyuduktan sonra yeniden ortaya çıktığı kaydedildi. Uzmanlar yıllar öncesinden gelen virüslerin yeni bir pandemi oluşturma tehlikesine dikkat çekti.
#Virüs MutasyonArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaTürkiye, NATO’nun yeni üyeleri Finlandiya ve İsveç konusundaki pozisyonundan kârlı çıkmaya çalışırken, ‘kuzeyi’ ilgilendiren bir adım atıldı. Adım, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un imzasıyla Meclis’e sunulan bir anlaşmaydı ve ‘Türkler artık Kuzey Kutbu’nda ev sahibi olabilecek, balıkçılık yapabilecek’ diye duyuruldu.
#NATOİlk dünya haritasının M.S. 150 yılında Klaudyos Ptolemiaos tarafından çizildiği biliniyor. İnsanlığın teknolojiyle bu kadar iç içe yaşadığı günümüzde ise onlarca farklı yöntemle çizilmiş dünya haritaları var. Bu haritalardan en çok tercih edilen eskiden denizcilerin kullandığı, günümüzde ise Google Maps’in esas aldığı Merkator projeksiyonu ile çizilenler. Bu projeksiyona bakınca ülkelerin konumları, yüz ölçümleri ile ilgili doğru bilinen büyük yanlışlar göze çarpıyor.
#Klaudyos PtolemiaosDünyamız her geçen gün önüne geçilemeyecek şekilde değişiyor. Buzullar iklim kriziyle paralel olarak erir ve okyanuslarda su seviyeleri sürekli artarken İzlanda bunun tam tersini yaşıyor. Buz ülkesi İzlanda 'hem buzumuz bitiyor, hem sular gidiyor' paniği yaşarken dünyanın diğer ucundaki Marshall Adalarının ise durumu çok farklı...
#İzlandaGüney Kutbu’nda bulunan araştırma istasyonu Dome Concordia’da 18 Mart Cuma günü ölçülen eksi 11,5 derecelik sıcaklık tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Bu durum bilim çevrelerinde endişe yarattı. Eldeki verilere göre aynı bölgede 12 Mart 2013’te eksi 16 derece; 17 Aralık 2016’da eksi 13,7 sıcaklık ölçülmüş ve bu değerler o güne kadar görülen en yüksek sıcaklıklar olarak kaydedilmişti. 11,5 derecelik son rekor ise mevsim normalllerinin 30 derece üzerinde bir değer.
#Dome ConcordiaTakvimler 21 Ekim 2021 tarihini gösteriyordu... Hollywood için sıradan bir gündü. Koronavirüs nedeniyle uzun süre kapalı kalan setler yeniden kurulmuş, kameralar tekrar açılmıştı. Birçok ekip, yeni sezonda yayınlanacak filmler için harıl harıl çalışıyordu. İşte onlardan birinin setinden korkunç bir haber geldi: Başrol oyuncusu, Western türündeki bu filmin setinde, prova sırasında görüntü yönetmenini vurmuş, yönetmeni de yaralamıştı. Geleceğin yıldızı olarak nitelendirilen görüntü yönetmeni yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Yönetmen ise bir süre tedavi gördükten sonra sağlığına kavuştu. İşte o günden sonra da bu konu gündemden düşmedi.
#Matthew HutchinsDünyanın en yüksek tepesinde bulunan buzulların insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle her yıl onlarca yıllık buz kaybettiği ortaya çıktı. Söz konusu hızlı erime, daha sık çığ düşmelerinin yani sıra su kaynaklarının kurumasına da yol açabilir.
#EverestGıda fiyatları gün geçtikçe yükseliyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, maliyetler, üretici sayısının azalması gibi fiyatları etkileyen birçok faktör olsa da en ciddi sorun gözden kaçıyor ve gölgede büyümeye devam ediyor. Sel, kuraklık, aşırı sıcak, don… Yani iklim krizinin gıda fiyatları üzerindeki etkisi. Uzmanlar bu yıl daha ağır bir gıda sorunuyla karşılaşabileceğimizi söylüyor.
#İklim KriziSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim Degisikliği