Bir süredir kan kanseri ile mücadele eden Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçı, yarın saat 14.00’te Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda düzenlenecek törenin ardından ikindi vakti kılınacak cenaze namazıyla Zincirlikuyu Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanacak.
#Genco ErkalObjektif Kültür Merkezi (OKM), Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamında ve kuruluşunun 20’nci yıl dönümünde, Nâzım Hikmet’in, Kurtuluş Savaşı’nı bölümler halinde anlattığı destandan uyarlanan, Anadolu insanının kurtuluş mücadelesini anlatan ‘Kuvâyi Milliye Destanı’ adlı oyunu seyirciyle buluşturdu.
#ALMANYABir süredir sağlık sorunları yaşanan Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, şair, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Yılmaz Gruda 94 yaşında hayatını kaybetti. Ayşe Erbulak, usta sanatçıyı paylaştığı fotoğrafla andı. Erbulak, paylaşımında sitemini de dile getirdi.
#Yılmaz GrudaNazım Hikmet’in ölümsüz eseri Kuvâ-yi Milliye Destanı’ndan uyarlanan, Anadolu insanının kurtuluş mücadelesini anlatan ‘Kurtuluş Savaşı Destanı’ adlı oyun, Avrupa’da ilk kez Nürnberg Objektif Kültür Merkezi’nde (OKM) seyirciyle buluştu.
#Kurtuluş Savaşı DestanıMurat Cem Orhan'ın 2018 yılında Nazım Hikmet’in 'Kuva-yi Milliye Destanı’ndami karakterlerden yola çıkarak sahne eseri olarak bestelediği 'Kuva-yi Milliye’nin İnsan Manzaraları', 16 Kasım Çarşamba saat 20.00'de Süreyya Operası'nda sahnelenecek.
#Murat Cem OrhanToplumu etkileyen herhangi bir olayı bir şairin gerçek destanlara benzeterek söylemesi sonucu oluşan destan türüne yapma destan denmektedir. Yapma destan türünde yazar bellidir. Bu destan çeşidi yakın zamanı içermektedir. Yapma destan diğer destan türlerine göre daha az olağanüstü durumlara yer vermektedir. Yazıcıoğlu Ali'nin Selçuk namesi yapma destan örnekleri arasındadır. Yapma destan aşamaları, özellikleri ve yazarlarına dair detayları derledik.
Manzum eserler hem dönemlerine hem de içeriklerine göre birçok türe ayrılır. Dönemine göre şiir türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Klasik Şiir (Aşık - Tekke - Divan edebiyatı) 2- Tanzimat Dönemi 3- Milli Edebiyat Dönemi 4- Toplumsal Gerçekçi 5- Saf Şiir. Toplumcu gerçekçi şiirin özelliklerini ve akımın temsilcilerini detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimŞiirinden yaşamına, dünya görüşünden aşklarına belki de yüzyılın efsanesi Nâzım Hikmet’in Balaban’a resim, Orhan Kemal’e hikâye yazmayı öğrettiği, ‘Memleketimden İnsan Manzaraları’ ve ‘Kuvayi Milliye Destanı’nı yazdığı yer; Bursa Hapishanesi. Güney Özkılınç, ‘Nâzım’ın Bursa Yılları’nda bu serüveni tanıkları, belgeleriyle, tabii şiirler eşliğinde, şahane bir kurguyla akıcı ve renkli bir biçimde anlatıyor. Mahpus Nâzım’ı okuyunca şair Nâzım’ı daha da çok seveceksiniz. 15 Ocak’ta (yarın) 120. yaşını kutlayacağımız Usta’ya güzel bir armağan.
#Güney Özkılınç“Acaba sevdiğim şiiri, şairin söylemek istediğini anladığım için mi yoksa bambaşka bir anlam yükleyerek mi sevmiştim?” Haluk Oral bu soruyla hazırlıyor ‘Şiir Hikâyeleri’ kitabını... Sevilen şiirlerin perde arkasını anlattığı bu kitapla edebiyat dünyasında zevkli bir gezintiye çıkacaksınız.
#ŞiirMustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında Türkiye topraklarının düşman işgalinden kurtuluşunun en önemli zaferlerinden biri olan 30 Ağustos, 97’nci yıldönümünde coşkuyla kutlandı. Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un gerçekleştiği 30 Ağustos ülke topraklarının geri alındığı günü temsil ediyor. Zafer Bayramı dolayısıyla yapılan kutlamalarda renkli görüntüler yaşandı.
#Zafer BayramıHaluk Oral’ın, Nâzım Hikmet’in hayatının bilinmeyen yönlerini anlattığı ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’ kitabı, İş Sanat Kibele Galerisi’ndeki sergiyle bütünleniyor. Oral ilk kez yayımlanan belgelerle Nâzım’ın yaşamına dair bilgileri, tarihlendirmeleri düzeltiyor ve Nâzım biyografisine önemli katkılarda bulunuyor.
#SergiLatife Tekin, aynı anda yayımladığı ve zaman zaman birbiriyle kesişen iki yeni romanı ‘Sürüklenme’ ve ‘Manves City’de kendi geleneğine, yoksulluğa dönüş yapmış ama bu kez anlattıklarına bir ‘macera tadı’ da katmış. Belki de yoksulluğun bu denli görünür hale gelmesi, Tekin’i de gören ve gösteren bir dille yazmaya yöneltmiş; dili, yoksulların yeni bir biçim alan yoksulluğu gibi yeniden biçimlenmiş.
#Latife Tekin