Paylaş
Son sözümü en başta söylemeliyim ki eşsiz bir sergi olmuş.
7’den 77’ye kadın-erkek herkes mutlaka gidip görmeli.
Ve en az yarım gününü ayırmalı.
O gün öğrendim ki bu sergi, ünlü ozan Nâzım Hikmet’in Kuvâyi Milliye Destanı’ndaki unutulmayan bir dizesinden ilham alınarak oluşturulmuş.
Hazırlanışı tam 7 yıl sürmüş.
Sergide, Büyük Önder’in Türkiye’de ilk kez kamuoyu ile paylaşılan 150 adet yayımlanmamış fotoğrafıyla birlikte, kullandığı birçok obje de bulunuyormuş.
Bu objeler arasında sigara tabakaları, bastonu, kravatı da varmış.
Gazi’nin bazı kişilere imzaladığı fotoğraflarla birlikte yerli-yabancı fotoğrafçıların çektiği fotoğraflar...
Özel yazışmalarının orjinalleri, el yazması mektupları, madalyaları, en kritik anlardaki telgrafları...
Kendi el yazmaları, annesi Zübeyde Hanım’ın mektubu, O’nunla ilgili dönem afişleri, belgeler ve birçok dönemsel gazete-dergi örnekleri...
Ebediyete intikal ettiği zaman yüzünden alınan maskı da yer alıyormuş.
Folkart’ın 2018’de açtığı ‘Büyük Dahi Gazi Mustafa Kemal’ sergisini 220 bin kişi ziyaret etmiş.
Dün açılan ve 31 Mart 2024’e kadar açık kalacak ‘Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk’ü ise 300-400 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyormuş.
Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’ın, Folkart Gallery’deki sergileri kaç kişinin ziyaret ettiğini özellikle takip ettiğini biliyorum.
Sancak da zaten her fırsatta, “Folkart olarak kaç metrekare inşaat yaptığımız, kaça sattığımız, ne kadar ciro yaptığımız gibi rakamlardan daha çok Folkart Gallery ziyaretçilerimizin sayıları, gösterilen ilgi beni mutlu ediyor” diyerek bunu dile getiriyor.
Dolayısıyla bu sergiyi de çok insanın gezmesini, Atatürk’ü tanımasını, yaptıklarını görüp bilmesini, Cumhuriyet’in ne zor şartlarda kurulduğunu anlamasını istiyor.
Cumhuriyeti’mizin 100’üncü yılına bir saygı duruşunda bulunma ve Mustafa Kemal Atatürk’e minnet gösterme amacı taşıyan bu sergiden dolayı Folkart’ı kutluyorum.
Unutmadan, o gün kulağıma iki not daha geldi:
1. Sergi, bir Folkart prodüksiyonu olarak İzmir’den sonra Ankara ve İstanbul’da da sanatseverlerin karşısına çıkacakmış.
2. Atatürk ve Cumhuriyet’le ilgili ciddi koleksiyona sahip olan Folkart, bu eserleri müzeye dönüştürmek için çalışma başlatmış. Müze birkaç yıl içinde hayat bulacakmış.
///
Papatya falı gibi: Kokuyor, kokmuyor
TAM da Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 6’ncı İzmir Körfez Festivali kapsamında Narlıdere ile Güzelbahçe arasında yapılan 100’üncü Yıl Açık Su Yüzme Cumhuriyet Kupası’na katılıp kulaç attığı, ardından da tüplü dalış yaptığı gün (28 Ekim Cumartesi) yolum önce Halkapınar Şaraphane, ardından da Bayraklı Turan’a düştü.
Aklıma hemen Soyer’in...
“(Gelecek sene koku sorununu bitireceğiz) dediğim anı dün gibi anımsıyorum.
2022’nin Ağustos’uydu.
Ve başardık.
İzmir genelinde yüzde 90 oranında kokuyu azalttık.
Kökünü kazımaya çok az kaldı” açıklaması geldi.
İyi de azalmamış ki!
Her iki alanda da burun kemiğini sızlatacak kadar koku var.
Yine de, “Yok, kokmuyor” diyen varsa...
Birimizin acil olarak bir KBB hekimine görünmemiz şart.
///
‘Kirlihanım’a bronz
SİZLERLE sıcağı sıcağına bir haber paylaşmak istiyorum.
Norveç’te düzenlenen Dünya Peynir Yarışması’nda ülkemizi temsil eden ilk şehir olan Balıkesir’in ‘Kirli Hanım’ peyniri bronz madalya ile taçlanmış.
43 ülkeden tam 4 bin 502 peynirin katıldığı organizasyonda elde edilen bu başarı, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Türk peynirciliği adına büyük bir onur.
2019’da şehrin köklü peynir geçmişinin kayıt altına alındığı ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitabı ve uluslararası platformda kazanılan ‘Gourmand Awards’ dünya birincilik ödülünün ardından gelen bu ödül, inanıyorum ki ülkemizin ve Balıkesir’in dünya çapında tanıtımına vesile olacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz başta olmak üzere emeği geçen herkese selam olsun.
///
100’üncü yıl anısına
CUMHURİYET’in 100’üncü yılı nedeniyle tüm istasyonlarını ‘İlelebet’ mesajı içeren poster ve Türk bayrakları ile donatan OPET, Çanakkale Savaşları’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19’uncu Tümen Komutanlığı yaptığı dönemde kullandığı Eceabat-Maydos Fırka Karargâhı’nı da 100’üncü yıl anısına restore ediyormuş.
Atatürk’ün yazdığı ve yazdırdığı emir, rapor ve mektupların da sergileneceği karargâh, 2024’te, Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılına armağan olarak ziyarete açılacakmış.
Bu karargâh ülkemizin tarihinde çok önemli bir yere sahip.
Burada yakılan kurtuluş meşalesi, bizi Milli Mücadele’ye ve Cumhuriyet’imizin ilanına taşıdı.
OPET’e bu anlamlı projesinden ötürü sonsuz teşekkürler.
Paylaş