“Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği ‘Torunumu Beklerken’ programıyla torun sahibi olmaya hazırlanan büyükanne ve büyükbabalara ücretsiz eğitim veriyor.” Bu e-mail’i okuduğumda, bundan yedi ay önce kızımı kucağıma almamla başlayan, muhteşem olduğu kadar yorucu ve stresli süreci düşündüm. Ne kadar zordu minicik bir bebeğe alışmaya çalışırken etrafımdakilerin söylediklerini duymazdan gelmeye çalışmak ve doğru bilinen yanlışları kırıcı olmadan anlatmak. Kimdi bu insanlar? “Bu çocuk ağlıyor, kesin aç”, “Kulağı ağrıyor olabilir, sütünü damlat”, “Kucakta çok tutma, alışmasın”, “Sallamadan gaz çıkmaz” ve “Ben senin gibi kaç tane büyüttüm” gibi laflara gülüp dalga geçtiğim de oldu, sinirimden ağladığım da. Kızımla bağ kurmaya çalışırken annemle olan ilişkimin zarar görmeye başladığını fark etmem en üzüldüğüm anlardandı. İşte tam bu durumlara ilaç gibi gelecek bir program ‘Torunumu Beklerken’. Eğitimi veren uzmanlarla ve katılımcılarla konuştuk.
#Mustafa YaşarKuşak kavramı kişilerin; aşağı yukarı aynı yıllarda doğduğu, aynı çağın koşullarını, benzer sıkıntıların olduğu yazgıları yaşamış benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin oluşturduğu topluluktur. Diyetisyen Ebru Kahraman, kuşakların beslenme programları ve yaşam tarzları hakkında bilgi verdi.
#Kuşak Çatışması NedirKanal D’nin sevilen dizisi “İnci Taneleri”nde Ayça karakterini canlandıran Ülkü Hilal Çiftçi, 18 Ekim’de vizyona giren “Kayıp Kamyon” adlı filmde ilk başrol heyecanını yaşadı. Bir yandan “1923 Müzikali”yle de sahnede olan genç oyuncuyla yeni filmini ve diğer projelerini konuştuk.
#Ülkü Hilal ÇiftçiHerkesin babası çok özel ama bazı babalar var ki ağzından çıkan sözler tüm ülkenin kulağına küpe oluyor. Sosyal medyada beğeni rekorları kırıyor, herkes ondan bahsediyor. Hürriyet yazarı, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve kızı Tuna Ortaylı Kazıcı ile baba-kız ilişkileri hakkında konuştuk. Kuşak farklılıklarından, birlikte yaptıkları seyahatlerden, en mutlu anlarından bahsettik. Ve tabii tatlı atışmalarına tanık olduk.
#İlber OrtaylıBir edebi eserde anlatımı güçlendirmek ve detaylandırmak için birçok yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden biri de metnin ana fikrini hayali karakterler üzerinden okura sunmaktır. Leyla ile Mecnun, Yusuf ile Züleyha ve Aslı ile Kerem gibi karakter odaklı halk hikayeleri ve mesneviler, bu tür eserlere örnek olarak gösterilebilir. Şiirlerde de verilmek istenen duygu ve mesaj, çeşitli karakterler üzerinden aktarılabilir. Seyfi Baba şiirinin konusunu ve özelliklerini örnek dizelerle derledik.
Z kuşağından sonra Alfa kuşağı gelir. Her kuşağın kendine özgü bazı farklılıkları vardır. Alfa kuşağı da kendinden önceki nesillerden farklı özellikler göstermektedir. Alfa kuşağı 2010 yılından itibaren doğan nesle verilen isimdir. Alfa kuşağı çocukları X ve Y kuşağının anne babaların çocukları olarak tanımlanmaktadır. Bu kuşağın çocuklarının bazı özelliklerini bilerek daha etkili iletişim kurmak mümkün olmaktadır. İşte, Alfa kuşağı hakkında tüm detayları derledik.
#Alfa Kuşağı Nedir Hangi Yıllar Arasındadır?Bursalı Çizer Irmak Çavun (20), dünyanın en prestijli ve köklü yarışması olarak kabul edilen ‘Geleceğin Yazarları ve Çizerleri’ yarışmasından iki yıl önce kazandığı ödülüne geçtiğimiz hafta Hollywood’da düzenlenen törenle kavuştu. Lise son sınıfta başvurduğu yarışmada binlerce bilim kurgu çizeri arasından kazanan ilk Türk olan Çavun, şu anda Kaliforniya’da üniversitede, dünyanın bir numaralı oyun tasarımı programında okuyor. Ödül töreni konuşmasında yer alan 'hayalleri ve sanatı önemsemeyen ülkem' sözlerinden kırgınlık mı algılamalıyız?" sorumuza ise "Kesinlikle! Kırgın ve sinirliyim evet!” diyor...
#Bursaİletişim ve Sahne Eğitmeni Burcu Saral ile pandeminin insan ilişkilerini nasıl etkilediğinden bahsedeceğiz. İletişimsizliğin sebebi teknoloji mi? Toplum, hangi noktada iletişim kurmaktan vazgeçti? Sorularının cevabı ve daha fazlası röportajımızda.
#Sponsorlu İçerikEURO 2020'ye gruplarda veda eden Milli Takım'da teknik direktör Şenol Güneş, tarihi hayal kırıklığının ardından ilk kez basın toplantısı düzenledi. İstifa etmeyi düşünmediğini belirten Şenol Güneş, prim iddialarına da cevap verdi. Deneyimli teknik adam ayrıca Emre Belözoğlu ile görüştüğünü doğruladı.
#EURO 2020ABD Başkanı Trump Kudüs kararıyla sadece bir statü belirlemedi, Ortadoğu ateşine adeta benzin döktü. İlişkiler nasıl ve nereye evrilecek? Dünyayı, Ortadoğu’yu ve özellikle de Türkiye’yi hangi tehlikeler bekliyor? Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Okur’a göre Ortadoğu oyununda ikinci perde açıldı. Kabaran öfkelerin toplumsal enerjiyi örgütlere yöneltmesi en büyük tehlike... Okur, "Önümüzdeki 10 yılın coğrafyamızda bir çatışma dönemi olmasından korkarım. Maalesef öyle bir geleceğin kapıları açıldı" diyor.
#GazetehaberleriAvrupa ile ilişkiler hiç olmadığı kadar gergin... Türk siyasetçilerin Almanya ve Hollanda’da evsahibi ülkeler tarafından üst üste iptal edilen mitingleri; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Almanya ve Hollandalı mevkidaşlarıyla yaşadıkları söz düelloları ve nihayet Rotterdam’daki diplomatik kriz sonrasında Avrupa karıştı. Tansiyonu yükselen göçmen kökenli Türkler özellikle Rotterdam’daki gösterilerde polisle karşı karşıya geldi. Yıllardır ülke ülke, şehir şehir Avrupa’daki Türk göçmenleri çalışan ve bu yıl İtalya’da EUI Robert Schuman Merkezi’nde araştırmalarına devam eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Kaya’yla Avrupa’daki Türklerin dününü bugününü konuştuk.
#Ayhan KayaYavuz Çobanoğlu yıllarını Fethullah Gülen’in metinlerini, konuşmalarını incelemeye adamış bir akademisyen. Cemaat projesini bir ‘toplumsal ahlak tasarımı’ olarak ele almış, bu konudaki en sağlam bilimsel kaynaklardan birini yazmış. O da incelediği ülkenin, eleştirdiği devletin bir görevlisi...Belki de bu yüzden yıllardır memleketinden, gözlerden uzak, Tunceli Üniversitesi’nde görev yapıyor. Gözlerden uzak ama insanı ağlatacak kadar güzel Dersim’de...Munzur Çayı’nın kenarında oturuyor, tüm bunların başımıza neden geldiğini konuşuyoruz.
#Yavuz ÇobanoğluBiz kendisini bu hafta vizyona giren “Babaların Babası” filminde her zaman olduğu gibi zevkle izleyeceğiz ama o sadece bir oyuncu değil, aynı zamanda bir iyileştirici. Annesinden geçtiğini söylediği bu özelliği sayesinde pek çok hastalığı dokunarak iyileştirmiş. Ama oyunculuğu, dokunuşu, anlattıkları da iyileştiriyor insanı. İşte Menderes Samancılar’la yaptığımız, hepinize iyi gelecek sohbetimiz...
#Menderes SamancılarEhli keyif bir baba, evde tangolar söyleyerek sofralar kuran bir anne... Eski yazlık sinemalarda, Halit Ziya Uşaklıgil’in çalışma odasında, oturdukları köşkün arkasındaki çayırlıkta geçen neşe içinde bir çocukluk... Derken öğrencilik yılları, ablası vesilesiyle yutulan ilk sahne tozu ve sanata adanan koskoca bir ömür... Ama Türkiye onu tiyatro sahnesinde 16 yılda canlandırdığı onlarca karakterle değil, TRT ekranındaki “Domates Güzeli” olarak tanıdı. Bir gecede gelen bu inanılmaz şöhrete, en çok da kendisi şaşırdı. Bugün beyazcamda gözümüzü alamadan izlediğimiz Ertem Eğilmez filmlerinin çoğunda adı var. O bize, Yeşilçam’ın en güzel yıllarından yadigar. Şimdilerde sevenleriyle Kanal D’nin sevilen dizisi “Beş Kardeş”le hasret gideriyor. İşte huzurlarınızda biraz deli, çok neşeli, hayatı sanatla dolu bir usta, Ayşen Gruda...
Mahsun Kırmızıgül’ün yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu yazdığı ‘Hayat Devam Ediyor’ adlı dizi yayınlandığı günden itibaren büyük ilgi görüyor. Çocuk gelinler, bekaret, kumalık ve göç gibi konuları işleyen dizinin oyuncuları Kudret karakterini canlandıran Rozet Hubeş ve kuması Cennet rolündeki şenay Gürler ile konuştuk
90’ların en beğenilen jönlerindendi, sonra sektörden el çekip Dalyan’a yerleşti. Bir yıl önce yeniden İstanbul’a dönen Tolga Savacı, önümüzdeki bahar “Dersimiz Atatürk” filmi ile sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Sektörün nankör olduğunu, gözden uzak kalınca insanın çabuk unutulduğunu söyleyen Savacı’yı rol aldığı filmin setinde ziyaret ettik.
“Pazar-Bir Ticaret Masalı”, “Yersiz Yurtsuz”, “Dilber’in Sekiz Günü”, “Gitmek: Benim Marlon and Brandom” projeleriyle sinema dünyasında çok hızlı bir çıkış yapan Bakülü oyuncu Nesrin Cevadzade, şimdi de “Acı” ile izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Dede-torun arasındaki kuşak çatışmasını konu alan filmde başrolü üstlenen Cevadzade’ye hem filmdeki hem de gerçek hayattaki dedesiyle ilişkilerini sorduk.
ABD Başkanı’nın Türkiye ziyareti, AKP’nin Youtube açılımı, teknolojik tembelliğimiz, dinselliğin internete de nüfuz etmesi, Büyük Resesyon ve “barış için savaşmak” üzerine bir yazı bu... Peki Sudan lideri Ömer el Beşir’e tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne Yunanistan’dan Venezuela’ya 108 ülke üyeyken, biz neden değiliz?