Herkesin tatilden beklentisi farklı; ancak dünya artık çevreye duyarlı, yerel ekonomiye, doğal ve kültürel mirasın korunmasına, bölge halkının yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlayan turizmi destekliyor. Yani ‘sürdürülebilir seyahat’i. İzmir’in doğa ve kültür zenginliğiyle şaşırtan ilçesi Tire, tam böyle bir destinasyon.
#Ferdi AKARSUSosyal medyada Kuş Dedektif’i olarak bilinen ve binlerce kişinin takip ettiği Emin Yoğurtçuoğlu geçen gün nadir görülen bir tür olan doğu cılıbıtı kuşunu Hatay’ın Mileyha Sulak Alanı’nda görüntülemeyi başardı. 25 yıldır peşinde olduğu kuşu görünce yaşadığı heyecanı takipçileriyle paylaşan Yoğurtçuoğlu: “Doğu cılıbıtı tam karşımda duruyordu. Muhteşem bir erkek… Olabilecek en güzel, en parlak, benim hayal ettiğim, fotoğraflamak isteyeceğim şekilde karşıma çıktı.”
#Uygar TaylanEkoloji ve küresel biyolojik çeşitlilik üzerine çalışan Galli biliminsanı Thomas Crowther COP28 toplantısında dünyaya “Ağaç dikmeyi bırakın” diye çağrı yaptı. Sanki Türkiye için yapılmış bu çağrı kulağa garip gelebilir ama “Buralar ağaçsız kalmış” diyerek üzüldüğümüz her alana hatıra ormanı yapmak, ağaç dikmek biyolojik çeşitliliğe zarar verebilir.
#EkolojiYolculuk her mevsim güzel olsa da sonbahar çok farklı… Yeşilden sarıya ve turuncuya dönen ağaçların yarattığı renk cümbüşünü yürüyüş yaparak izlemek insana huzur veriyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Sonbaharın doğa harikası yürüyüş rotaları hangileri?' diye sorduk. Likya’dan Frig’e, Tarihi Roma Yolu’ndan milli parklara kadar 10 rotayı önerdiler.
#RotaÖNEMLİ kuş göç rotası üzerindeki Antalya'nın Manavgat ve Serik sahillerinde Türkiye ve yurt dışından 140'a yakın kuş gözlemcisinin katılımıyla düzenlenen Antalya Kuş Gözlem Kampı'nda, 3 günde 130 kuş türü görüntülendi. Etkinliğin bu yılki sürprizi, çok ender bir tür olan keşiş kuyrukkakanı oldu.
#AntalyaKahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da, ilkbaharın gelişi ile onlarca türden binlerce göçmen kuş görüntülendi. Orhan Gül ile birlikte göçmen kuşları kayıt altına alan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, "19 Mart'ta 2,5 saatte 74 türe ulaştık" dedi.
#HatayKahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Hatay'da, ilkbaharın gelişi ile onlarca türden binlerce göçmen kuş görüntülendi. Orhan Gül ile birlikte göçmen kuşları kayıt altına alan kuş gözlemcisi Emin Yoğurtçuoğlu, "19 Mart'ta 2,5 saatte 74 türe ulaştık" dedi.
#HatayKertik kelimesi, kertilmiş olan demektir. Kertik aynı zamanda kuş gözlemcileri tarafından sıklıkla kullanılmakta olan bir kelime olarak bilinmektedir. Kuş gözlemcileri tarafından görülen kuş türlerinin sayısını ifade etmek için de kertik kelimesi kullanılmaktadır. Çentik ve kertilmiş yer olarak da bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türkiye’deki 497 kuş türünden 350’sinin Ankara’da görülebildiğine dikkat çeken Simurg Kuş Yuvası Derneği kurucusu Alaz Uslu, “Şehir merkezinde özellikle ODTÜ’de şu anda 249 tane kuş türü tespit edilmiş durumda. Bu sayı Türkiye’de görülen kuş türlerinin yarısından daha fazlasıdır” diyor.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERGöçmen kuşların konakladığı Riva'daki gölet kurudu. Göletin kurumasıyla su altındaki canlı yaşamı sona ererken birçok göçmen kuş barınacakları ve avlanacakları habitatlarını kaybetti. Gölet çevresinde düzenli olarak kuş gözlemciliği yapanlar gölete akan su kaynaklarının çevredeki inşaatlar sebebiyle kesildiğini iddia ediyor. Kuş gözlemcisi Haldun Savaş yaklaşık 20 yıldır Riva'ya geldiğini söyleyerek, "En çok fotoğraf çektiğim ve kuş gözlediğimiz yer burası. Göçmen kuşlar gelip burada ürüyorlar ama şu anda gördüğünüz gibi maalesef kurumuş durumda" dedi. Savaş, Riva'da 281 kuş türü kaydedildiğini belirterek, "Ben en az 200 tanesini fotoğrafladı" diye konuştu.
#RivaGöçmen kuşların konakladığı Riva'daki gölet kurudu. Göletin kurumasıyla su altındaki canlı yaşamı sona ererken birçok göçmen kuş barınacakları ve avlanacakları habitatlarını kaybetti. Gölet çevresinde düzenli olarak kuş gözlemciliği yapanlar gölete akan su kaynaklarının çevredeki inşaatlar sebebiyle kesildiğini iddia ediyor. Kuş gözlemcisi Haldun Savaş yaklaşık 20 yıldır Riva'ya geldiğini söyleyerek, "En çok fotoğraf çektiğim ve kuş gözlediğimiz yer burası. Göçmen kuşlar gelip burada ürüyorlar ama şu anda gördüğünüz gibi maalesef kurumuş durumda" dedi. Savaş, Riva'da 281 kuş türü kaydedildiğini belirterek, "Ben en az 200 tanesini fotoğrafladı" diye konuştu.
#RivaKocaeli denince aklımıza gelen ‘sanayi kenti’ imajını yerle bir edecek bir keşif yaptık bu hafta... Kayalık yapısı Seyşeller plajlarını aratmayan, kumsalı ve turkuvaz sularıyla ‘Akdeniz’in hangi koyundayım’ dedirten, birkaç yüz metre yürüyünce ormana ulaşabildiğimiz saklı bir cennet varmış Kocaeli sınırlarında.
#Hürriyetİç Anadolu’yla Doğu Anadolu’nun kesişme noktasındaki Tödürge Gölü birçok canlı için çekim noktası. Kuşların üremek, göç yolunda dinlenmek, beslenmek için uğrayıp şenlik alanına çevirdiği göl, güzelliğiyle de gezginleri, kuş gözlemcilerini, doğa fotoğrafçılarını ve yürüyüşseverleri çok mutlu ediyor.
#SeyahatFİLİSTİN'in Gazze şehrine yakın bir noktadan yola çıkan ve takılan verici ile güzergahı takip edilebilen 'Leylek Jonas' göç yolculuğu sırasında İstanbul'da mola verdi. Amatör kuş gözlemci ve fotoğrafçıları da 'Leylek Jonas'ı görebilmek için konakladığı alana geldi. Amatör kuş fotoğrafçısı Enes Karakaş, "Vericisinden bu bölgede beslendiğini gördüm ve geldim. Yaklaşık bir haftadır buralarda. Fotoğrafını çekme ümidiyle çıkıp geldim" diye konuştu.
#İstanbul‘Bit artık’ dediğimiz 2020 yılını geride bırakarak umutla başladığımız 2021 yılı pandemi gölgesinde geçse de daha dolu doluydu. Hürriyet Ankara geride bırakmaya hazırlandığımız 2021 yılında da kent öncelikli haberlerle gündemi belirledi ve okurların sesi oldu.
#Hazırlayan: Doğahan GİRİTLİOĞLUDünyadaki son kalan insan olduğunuzu ve yıllarca bu şekilde yaşamak zorunda kaldığınızı düşünebiliyor musunuz? Yaşayan son batı ak turnası olan Omid'in durumu tam olarak bu. Popülasyonunun hayatta kalan son bireyi olan Omid öldüğü zaman batı ak turnaları tamamen bitmiş olacak. O ise her sene bir 'ümit' ile göçünü gerçekleştirmeye devam ediyor...
#Küresel IsınmaAlman araştırmacılar tarafından 2018 yılında uydu vericisi takılarak izlemeye alınan leylek ‘Klippi’, Türkiye üzerinden geçerek Sudan’da ‘Yaren’ leyleğin yavrusu ‘5 Numara’ ile buluştu. ‘Klippi’ ve ‘5 Numara’nın aynı yerden sinyal vermesi, araştırmacıları heyecanlandırdı.
#LeylekGöz doktoru Sibel Bostancıoğlu, geçen yıl pandemi kısıtlamalarında evinin yakınındaki Çubuk Çayı ve çevresinde gördüğü kuş türlerini fotoğraflamaya başladı. Bugüne kadar 30 farklı kuş türünü çeken Bostancıoğlu, “Gözlem yapmaya özel zaman ayıramıyorum, ben daha çok mahalle kuşçusuyum” diyor.
#Murat YILMAZŞiire klasik kalıplarla, mazmunlarla bakanlar için kabulü pek kolay olmasa gerek ama, şiir en çabuk aşama kaydeden, kendini yenileyen, onaran bir hücre olarak var yaşamın ve yazının içinde. Astrofizikçiler, çevrebilimciler, kuş gözlemcileri çalışırken şiir de boş durmuyor yani, evet gökyüzüne bakıyor, o da çalışmak sayılmaz mı?
#Mehveş Demirer