Murat YILMAZ
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2021 22:51
Göz doktoru Sibel Bostancıoğlu, geçen yıl pandemi kısıtlamalarında evinin yakınındaki Çubuk Çayı ve çevresinde gördüğü kuş türlerini fotoğraflamaya başladı. Bugüne kadar 30 farklı kuş türünü çeken Bostancıoğlu, “Gözlem yapmaya özel zaman ayıramıyorum, ben daha çok mahalle kuşçusuyum” diyor.
Ankara’da yaşayan göz doktoru Sibel Bostancıoğlu, geçen yıl pandemi kısıtlamalarında evinin yakınında yer alan Çubuk Çayı’na martıların geldiğini fark ederek bunları fotoğraflamaya başladı. Çay havzasını daha dikkatli gözlemleyen Bostancıoğlu, farklı kuş türlerinin de olduğunu görerek geçen yıldan bugüne kadar bölgede onlarca kuş karesi çekti. Pandemi dönemini fırsata çevirerek yeni bir hobi edinen Bostancıoğlu, işi gereği fotoğrafa kısıtlı zaman ayırabildiğini belirterek, “Gözlem yapmaya özel zaman ayıramıyorum, ben daha çok mahalle kuşçusuyum” dedi. Bugüne kadar kentte 50 kuş türünü fotoğrafladığını belirten Sibel Bostancıoğlu, fotoğraf macerasını Hürriyet Ankara’ya anlattı.
İLK KUŞ YEŞİL DÜDÜKÇÜNDÜ“Keçiören’de yaşıyorum, pandemi yasaklarında geçen kış mahallede gezerken çaya karabaşlı martıların indiğini gördüm, martıları izlerken çayda pek çok diğer kuş türünün de yaşadığını fark ettim. Geçen kıştan bugüne Fatih Köprüsü civarında aynı bölgede çay kıyısında düdükçünden yeşilbaş ördeğe, kızıl şahinden atmacaya, dağ incirkuşundan taşkuşuna onlarca türde kuş fotoğrafladım. Çayda gördüğüm ilk su kuşu yeşil düdükçün oldu. Martıları çekerken uzun gagalı uzın bacaklı bir kuş gördüm sosyal medyada paylaştım, kuş gözlemi ile ilgilenenler yeşil düdükçün olduğunu söyleyince müthiş sevindim ve heyecanlandım.
YASAKLARDA HAYATA BAĞLADIHiç unutmam çekim yaptığım tarih 31 Aralık’tı. Bu bana talihin yeni yıl hediyesi olmalı diye düşündüm. Pandemide hafta sonu yasaklarında biliyorsunuz şehirlere kapandık ve ben doğadan çok uzak kaldığımı düşünüyordum, meğer doğa her yerdeymiş. Çayın kuşları, beni yasaklarda hayata bağladı diyebilirim. Bir milat oldu, baktıkça görmeye gördükçe daha çok bakmaya başladım, seslerini, tercih ettikleri yerleri ayırt etmeye başladım. Meğer görebilirsek etrafımız çeşit çeşit kuşlarla sarılıymış. Kuşların fotoğraflarını düzenli yayınladığım bir yer yok. Sosyal medyada paylaşıyorum. #hangitür etiketini takip eden kuş gözlemcileri ile bilgi alışverişinde bulunuyor, fotoğraflarımızı tartışıyoruz. Sosyal medya da farkındalığımı epey arttırdı diyebilirim.”
ARKADAŞLARIM ŞEHİRDE ÇEKTİĞİME İNANMADILARÇektiği fotoğrafları arkadaşlarına gönderdiğini, arkadaşlarının bu karelerin şehir içinde çekildiğine inanmadıklarını da kaydeden Bostancıoğlu, “Şehir içinde çektiğim fotoğrafları gönderdiğim arkadaşlarım başlarda bunları şehir içinde çektiğime inanmadı. Artık onlar da etraflarına daha çok dikkat ediyor. İşim gereği fotoğrafa kısıtlı zaman ayırabiliyorum ama gittiğim her yerde kuşların izini sürüyorum diyebilirim, onlar her yerdeler gerçekten. Ankara’da şehir içinde gördüğüm kuşları not ediyorum, yaklaşık 50 tür çekmişim. Keçiören’de çektiklerim de bir 30 tür vardır. Keçiören, Mogan, Çubuk-1 Barajı’nda daha çok. Mogan’da yüzlerce tür çeken kuşçular var ama ben dediğim gibi gözlem yapmaya özel zaman ayıramıyorum, ben daha çok mahalle kuşçusuyum” diye konuştu.
LAĞIM SUYU KUŞLARI KAÇIRIYORÇaya arada lağım suyu karıştığını ve bu nedenle kuşların kaçtığına da dikkat çeken Sibel Bostancıoğlu, “Ara ara Çubuk Çayı’na lağım suyu veriliyor ve kuşlar gidiyor, şehir içinde kuşların kışlayacağı bir vaha haline gelmiş olan Çubuk Çayı’nın temiz tutulması bence buradaki yaban hayatı için çok önemli” dedi.