Acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakmaya artık saatler kaldı. Hürriyet Ankara, 2021 yılında da tarafsız, eşitlikçi ve güvenilir haberlerle kentin nabzını tutarak okurların sesi oldu. Geride bırakmaya hazırlandığımız 2021 yılı, pandeminin gölgesinde geçse de yasakların bir çoğunun kalkmasıyla daha dolu dolu bir yıl oldu. Yeni yıl ile birlikte ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında kentin koronavirüs haritası kırmızıdan yeşile döndü, vaka sayılarının istemediğimiz rakamlara çıktığı günler olsa da, aşılama oranları umudumuz oldu. Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi’nde ise yılın ilk karının yağdığı gün başlayan zıtlaşmalar da zaman zaman tansiyon yükseldi. Doğalgaz patlamaları korkuttu, insanlık dışı hayvan katliamları ‘pes dedirtti’, yeniden düzenlenmeye başlayan etkinlikler ise sosyal hayatı renklendirdi. Hürriyet Ankara’nın Okur Yazar Köşesi geçen yılda da kentlilerin beklentilerini sayfalarına taşıdı ve şikâyetlerin yetkililere ulaşmasını sağladı. 2021’de Ankara’da yaşananları, siz okurlarımız için derledik. İşte yılın satır başları ve tarih tarih yaşanan olaylar:
*PANDEMİ NASIL GEÇTİ
İYİ Kİ VARSINIZ (2 OCAK)
Koronavirüse karşı mücadelede en ön saflarda yer alan sağlık çalışanları 2021 yılının ilk dakikalarında da görevinin başındaydı.
KIRMIZIDAN YEŞİLE (5 OCAK)Sağlık Bakanlığı’nın ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında kırmızı olan alanlar, vaka oranının düşmesiyle daha düşük riski gösteren yeşil renge döndü.
KAPANMAMASI BİZİM ELİMİZDE (3 MART)Kontrollü normalleşme süreci kapsamında uzun bir aranın ardından restoran, kafe, pastene gibi mekânlar yüzde 50 kapasite şartıyla yeniden kapılarını açtı.
KURALLARIN DA RENGİ DEĞİŞİR (8 MART)Ankara koronavirüs vaka sayılarındaki artış nedeniyle yüksek riski gösteren turuncu renkli iller kategorisine girdi.
KORONA HALAYDA (9 MART)Kentin farklı noktalarından drift partisi, yol ortasında çekilen halay sırasında pandemi kurallarının unutulması görenleri şaşkına çevirdi.
SARIDA KAL (14 MART)Uzmanlar başkentin risk haritasındaki renginin daha düşük riski tanımlayan sarı renge dönmesi için yapılması gerekenleri anlattı.
BİZE DE KIRMIZI YANDI (31 MART)Koronavirüs tablosu Ankara için yüksek riski gösteren kırmızı renge döndü.
KORONAYLA HALAY OLMAZ (30 NİSAN)Seymenler Parkı’nda maske ve mesafesiz gençlerin çektiği halay koronavirüse davetiye çıkarttı.
TAM KAPANMA KUŞLARA DA YARADI (16 MAYIS)Dünya Göçmen Kuşlar Günü kapsamında sahaya inen kuş gözlemcileri Ankara’da 24 saatte 121 farklı kuş türü gözlemledi.
TOPLU TAŞIMA DA NORMALLEŞTİ (8 TEMMUZ)Normalleşme sürecinde toplu taşıma araçlarındaki kısıtlamaların kaldırılması sonucu yolcu sayısı bir milyonu geçti.
TEKERRÜR TABLOSU (27 TEMMUZ)Yaz mevsimiyle koronavirüs vaka sayıları artışa geçti uzmanlar tedbir uyarısı, Ankara Valisi Vasip Şahin ise aşı çağrısı yaptı.
ANKARA MAVİSİ RAHATLATMASIN (11 AĞUSTOS)Tek doz aşılama oranı nüfusun yüzde 75’ini geçen Ankara’nın koronavirüs haritası maviye döndü.
*2021 YILINDA DA OKURLARLA SIRT SIRTA
Burada Okur Yazar Köşesi’nde 2021 yılında da okurlarla sırt sırta verdik, birlikte yaşadık, birlikte yazdık. Bir kez daha ‘kalem sizin, söz sizin’ dediğimiz yazılarımızda bu yılın en öne çıkan konusu iki evin arasında kurulan ve içinde
aslan, kaplan ile sürüngenlerin olduğu hayvanat bahçesi oldu. Ankara İncek’te yaşanan olay ülke gündemine oturdu. İşte geçen yıldan akılda kalan Okur Yazar Köşesi haberleri:
TARİHİ YAPILAR BÖYLE Mİ KORUNMALI (5 NİSAN)
Hürriyet Ankara’nın Çankaya Kuloğlu Sokak’taki tarihi konağın kaderine terk edilmiş görüntüsünü gündeme getirmesi ses getirdi. Bağ evinin Ankara Ticaret Odası(ATO) Kurucu Başkanı Şakir Kınacı’ya ait olduğunu öğrenen ATO Başkanı Gürsel Baran, torun A. Şakir Kınacı’ya vefa ziyaretinde bulundu ve binanın restore edilmesi gerektiğini ifade etti.
TARİHİ RENÇBER HAN’I KORUMALIYIZ (7 HAZİRAN)
Altındağ’daki tarihi Rençber Han’ın virane durumuna dikkat çeken bir okurumuz ‘restore edilmeli’ çağrısı yaptı.
SPREYLE MÜCADELE (9 AĞUSTOS)
Vandallar bir kez daha tarihi Ankara Kalesi’nin surlarına sprey boyayla zarar verdi.
İNCEK’TE ASLANLAR KÜKRÜYOR (16 AĞUSTOS)
İncek’te iki evin arasında kurulan ve içinde aslan, kaplan ile sürüngenlerin olduğu hayvanat bahçesi çevre sakinlerinin tepkisini çekti. İlk kez Okur Yazar Köşesi’nde detayları yer alan haber ülke genelinde gündem yarattı.
SINIRA TAKILDI (6 EYLÜL)
Dış ilçelere verilen ‘S plaka’ öğrenci servis araçları, sınır engeline takıldı.
VAGONDA YASAK VAR (25 EKİM)
EGO Genel Müdürlüğü, ‘Metro vagonlarında müzik yapmak yasak mı değil mi?’ sorusunu cevapladı.
TURAN GÜNEŞ’TE HEDEF 5 MART (6 ARALIK)
ABB ilk kez Okur Yazar’a Turan Güneş’teki katlı köprülü kavşak çalışmalarının 5 Mart 2022’de biteceğini açıkladı.
*ABB MECLİSİ’NİN NABZI BU SAYFALARDA ATTI
LAPA LAPA ZITLAŞMA (14 OCAK)
ABB Başkanı Mansur Yavaş karla mücadeleyi kastederek ilçe belediye başkanlarına, “Büyükşehir’in hiçbir işine karışmayın, şikâyet ederim” açıklamasından bir gün sonra kente kar yağdı. Tartışmanın nabzı sosyal medyada attı.
ARTIŞ İSTEĞİNE TASARI YANITI (10 ŞUBAT)Meclis’in şubat ayı ilk oturumunda ulaşım esnafının zor durumda olduğu gündeme taşındı, Başkan Yavaş, “Uzun süredir halk otobüslerinin kiralanması ile ilgili bir tasarı var. İnşallah herkesin lehine bir anlaşma ile sonuçlanır” dedi.
13 SAATLİK FAALİYET (14 NİSAN)ABB’nin faaliyet raporu görüşmeleri 13 saatte bitti.
SINIR ENGELİ MECLİS’TE (10 EYLÜL)‘Dış ilçelerdeki servis araçlarının yaşadığı sınır engeli’ sorunu ABB Meclisi’nde gündeme geldi.
BÜTÇE YİNE GERİLDİ (25 KASIM)ABB 2022 yılı bütçe görüşmesi tam 10 saat sürdü. Akıllarda kalan yine yüksek tansiyon ve arbede oldu.
*DOĞALGAZ PATLAMALARI KORKUTTU, İNSANLIK DIŞI HAYVAN KATLİAMLARI ‘PES’ DEDİRTTİ, SEL BASKINLARI HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ
ZEHİR TANKLARI (3 ŞUBAT)Yenimahalle’de sekiz tank dolusu 400 litre kimyasal atığı çevreye atan iki kişi suçüstü yakalandı.
CAM ÇERÇEVE AŞAĞI İNDİ (20 ŞUBAT) Yenimahalle’de beş katlı bir binadaki evde doğalgaz sıkışması sonucu gece yarısı patlama meydana geldi. Patlamanın yaşandığı evin duvarları yıkıldı, eşyaları ise sokağa fırladı. Bina sakinleri korkuyla kendini sokağa attı.
İNSANLIK DIŞI (2 MART)Gölbaşı’nda boş bir arazide 20 ölü köpek bulundu. Köpeklerin gömüldüğü ve bazılarının üzerine moloz döküldüğü ortaya çıktı.
21 APARTMANDA KORKUNÇ AKŞAM (11 NİSAN)Çankaya’daki Açelya Apartmanı’nın temeli kaydı. Çevredeki 21 bina tahliye edildi, Açelya Apartmanı kontrollü şekilde yıkıldı.
MAMAK’I SEL ALDI (10 HAZİRAN)- SELİN İZİ (11 HAZİRAN)Mamak’ta etkili olan sağanak yağış, araçları sürükledi, iş yerlerine su basmasına neden oldu.
KENTİ SEL VURDU HAYAT FELÇ OLDU (24 HAZİRAN)Ankara’daki sel hayatı olumsuz etkiledi. Metrekareye yer yer 34 kilogram yağış düşerken, Yenimahalle Karacakaya Mahallesi gölete döndü.
ÖLÜME TERK(22 EYLÜL)Ankara’ya komşu Konya’nın Kulu Belediyesi’ne ait kamyonetle Gölbaşı’na getirilen 60 yavru köpek, otoyol kenarına bırakıldı. Yola çıkan köpeklerden 24’ü can verdi.
KARANLIKTA ÖLÜME DUR (29 EYLÜL)Bir grup hayvansever ‘küpeleri sökülmüş 40’a yakın köpeğin boş bir alanda ölüme terk edileceği iddiasıyla barınağın önünde sabahladı.
VİCDANA KİLİT VURDU (12 ARALIK)Çankaya’da bir pet-shop’ta aç ve perişan haldeki hayvanlar, mahallelinin dikkati sayesinde kurtarıldı.
HAPİS (24 ARALIK)Etimesgut’taki bir eve aç ve susuz bırakılarak hapsedilen köpekler görenlerin vicdanını sızlattı.
*HÜRRİYET ANKARA ÖZEL HABERLERİYLE KENTİN VE KENTLİLERİN SESİ OLDUKURAKLIK ALARMI (1 HAZİRAN)-TARIMDAKİ KURAKLIK SÜTÜ DE ETKİLER (2 HAZİRAN)
Kuraklık Ankaralı çiftçiyi de vurdu. 5 ilçenin Ziraat Odası başkanları tarım alanlarında 60 ila 90 arasında verim kaybı yaşandığını açıkladı. Tarımdaki kuraklık, süt üreticilerini de endişelendirmeye başladı.
ÇUBUK-2 ÇAĞRISI (26 TEMMUZ)
Çubuk-2 Barajı Mesire Alanı’ndaki atıl haldeki sosyal tesis ABB Meclisi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan tarafından gündeme getirildi.
C400 SORUNU (11 EYLÜL)
Ankara’da 400 servisçi, pandemi dolayısıyla plakasını tutup, aracını sattı. Okullara öğrenci taşımada servis sorunu baş gösterdi.
İMECE USULÜ YURT ÇÖZÜMÜ (25 EYLÜL)
Çeşitli illerden Ankara’ya okumaya gelen ve konaklama sorunu yaşayan öğrenciler için belediyeler seferber oldu.
DOLMUŞÇU ZAM İSTEDİ (8 EKİM)
Sincan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası indibindi ücretinin 3.5 TL’den 5 TL’ye çıkartılmasını istedi.
HALK OTOBÜSLERİ SELEKTÖR YAPTI (16 EKİM)
Dolmuşçulardan sonra özel halk otobüsçüleri de, “Tam bilet 5.50 TL, indirimli bilet 3 TL olsun” istedi.
ŞİMDİDEN İMDAT (16 KASIM)
Etlik Şehir Hastanesi’nde çalışmalar son aşamaya gelirken, açılışla beraber trafikten en çok etkilenecek Keçiören’deki vatandaşlar ‘hastane açılmadan trafiğe çözüm bulunmalı’ dedi.
*ŞEHRİN YENİLERİ
İŞTE YENİ OTOBÜS (27 MAYIS)
ABB’nin yeni otobüsleri ilk kez görücüye çıktı.
YENİ OTOBÜSLER SEFERE BAŞLADI (14 ARALIK)
Ankara’nın toplu ulaşımında kullanılmak üzere 85 yeni otobüs dün sefere başladı.
VE ADI BAŞKENT OLDU (29 EKİM)Cumhurbaşkanı Erdoğan, Altındağ’daki Türkiye’nin en büyük millet bahçesinin açılışını gerçekleştirdi ve ismini ‘Başkent Millet Bahçesi’ olarak açıkladı.
*ENGELLİ VATANDAŞLAR UNUTULMADI
BEYAZ BASTONA ÇIKAN ENGELLER (8 OCAK)Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’nda, kentte yaşayan görme engelliler beklentilerini anlattı.
ENGEL OLMA (3 ARALIK)3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli vatandaşlar kentte yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
SİYAH BEYAZ SAYFALARLA NOSTALJİK YOLCULUK: Hürriyet Ankara’nın arşivlerden çıkan siyah beyaz fotoğraflarla hazırladığı haberler, okurları nostaljik bir yolculuğa çıkardı.
ÖZEL GÜNLERE ÖZEL SAYFALAR: Cumhuriyet’in kurucusu
Atatürk, özel sayfalarla bir kez daha anıldı. Milli bayramlarda kentte yaşanan coşku, Hürriyet Ankara sayfalarında geniş yer buldu.