İş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşŞirketlerin yaşadıkları çevrenin sorunlarını dert ederek çözüm geliştirme sorumluluğu arttı. Hayırseverlikten sürdürülebilir iş modeline evrilen bir yapı var. Bu öyle birkaç yılda atlanılan bir çıta değil, uzun yılların deneyimleriyle yaşanılan ‘toplam felsefe değişimi’. Gezegeni korumak, dezavantajlı bütün gruplara eşit yaklaşmak, kaynakların eşit dağılımı gibi başlıklar, özellikle ‘anlam arayışı’nı kariyer tercihleriyle harmanlayan Z kuşağını elde tutmak için de elzem hale geldi. Bu nedenle kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri şirketlerin bağışıklık sistemlerinde eskiden minik bir vitamin etkisi yaparken artık başlı başına bir organ görevi görüyor. Araştırmalar çalışanıyla birlikte dertlenen ve çözüm geliştiren şirketlerde sadakat sorununun azaldığını ortaya koyuyor.
#KSSYılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#YüzdeyüzYılmayan, dönüştürebilen, cesur, kendi deyimi ile her yere ait olan, Atatürk’ü dünyanın en büyük girişimcilerinden biri olarak gören, bildiğiniz bir çok kuruluşun yönetiminde ve oluşumunda olan, kurucusu olduğu Fark Labs ile başı çeken şirketlerle, belediyelerle geleceği kurgulayan, ARYA ile kadın girişimcileri destekleyen müthiş bir iş insanı olan Ahu Serter ile ilham vermenin ötesinde bir sohbet gerçekleştirdim.
#1Sene 1910’lar… Diyarbakır’ın kadim Ulu Camii’ndeyiz. Avluda, elinde gümüş bir kaşıkla tek başına bir kız çocuğu duruyor; bir yandan etrafta ailesini arıyor bir yandan gözyaşı döküyor. Kentin ileri gelenlerinden Cizrelizadeler ona kol kanat geriyor. Ama hikâyesini hiçbir zaman öğrenemiyorlar. Bu kız çocuğunun torunu bugün 8 ülkede 100’den fazla şubesi olan kafe zinciri BigChefs ile Türkiye’nin en başarılı girişimcilerinden Gamze Cizreli. Hikâyenin başladığı yerde buluştuğumuz Cizreli, “Misafir ağırlamayı ‘culinary academy’de değil, Diyarbakır’ın ‘başım gözüm üstüne’ kültüründen öğrendim” diyor.
#BigchefsBinlerce öğrencinin heyecanla beklediği YKS sonuçları perşembe günü açıklandı. Şimdi sırada tercihler var. Sürecin hemen öncesinde 16-20 yaş arası 100 gençle görüştük ve onlara en havalı buldukları meslekleri ve seçecekleri meslekleri sorduk. Çoğunluk spor, sanat ve havacılığı havalı bulsa da aile baskısı ve daha iyi gelire sahip olabilmek için mühendis, mimar ya da doktor olmayı düşünüyorlar.
#GençUzmanlar çalışma hayatının içinde kurulan yakın arkadaşlık ilişkilerinin çalışanları motive ettiğine işaret ediyor. Peki ama iş yerinde kurulan arkadaşlıklar ne kadar önemli? İşte çalışanların gözünden iş yeri dostlukları...
#Yaşamİstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü son sınıf öğrencisiyken ‘merak’tan işaret dilini öğrenen Pelin Baykan, ‘Anlatan Eller Dijital Okulu’yla sessizlere matematik dünyasının kapısını araladı. İşitme diliyle bugüne kadar 7 bölgeden 59 ilde binlerce işitme engelliye matematik öğreten Pelin öğretmenin hedefinde diğer dersleri öğretmek de var.
#Anlatan EllerSon günlerde sosyal medya platformu Twitter’ı satın almak istemesi ve bu süreçte yaşananlarla gündemde olan Elon Musk’a yöneltilen bir cinsel taciz suçlaması manşetlere ilk sıradan yerleşti. Elde edilen belgelere göre, bir SpaceX uçuş görevlisi Elon Musk'ın kendisini taciz ettiğini iddia etti. İşte yaşananların şoke edici detayları…
#Elon MuskBir hafta önce Twitter'ın yönetim kuruluna gireceği kutlamalarla tüm dünyaya duyurulan Elon Musk bir anda çark etti ve yönetim kuruluna girmeyeceğini açıkladı. Peki bu ani U dönüşünün arka planında ne yatıyor? Twitter çalışanları neden isyan etti? Musk Twitter'ı ele geçirmek istiyorsa servetinden ne kadar harcamak zorunda? İşte 6 soruda analistlerin "'Cinderella' hikayesinden 'Game of Thrones' savaşına doğru gidiyor" diye nitelendirdiği meselenin iç yüzü...
#Elon MuskPandemi ile birlikte teknolojik gelişmelere hızla adapte olan iş dünyasında, geleceğin iş modelleri ve yetkinlikleri her geçen gün genişliyor. İnsan Kaynakları Danışmanı Pakize Özdemir, özellikle yetenekli iş gücüyle sürekli bağlantıda olmak isteyen şirketlerin ve de dünya pazarını fark eden Z kuşağının esnek işgücü modelini tercih etmeye başladığına dikkat çekti. Özdemir, “Çalışanlar artık birden fazla ülkede farklı konulardaki uzmanlıklarını hizmet olarak sunabiliyor. Standart bir iş tanımında ısrarcı olan şirketler, yaratıcı ve yetenekli çalışanlarını kaybetmeye başladılar ” dedi.
#Pakize ÖzdemirGezgin Sıla Yakamoz 28 yaşında... Çocukluktan beri hayaliymiş gezmek. İstanbul’dan köpeği Siri’yle beraber çıkıyor yollara. Onu söyleşmek için Karadağ’da yakaladık ve kendisiyle karavanla çıktığı yolculukları, gezginliği konuştuk.
#HürriyetHer ikisi de farklı sektörlerde kariyerlerine satış alanında yön verir. Her buluşmalarında da yaşamı renklendirmek için neler yapabileceklerini konuşurlar. İşten kumsaldaki yaşama kadar birçok alanda insanların kendilerini iyi hissettirecek kıyafetlere ihtiyaç duyduğunu düşünürler. Ve Selvin Yeşukan Çevikel ile Tuba Özen Yazar, farklı sektörlerdeki birikimlerini hazır giyime aktarmaya karar verir. Giyimde basit bir yaşam hedefiyle Çevikel ve Yazar, 2016’da kendi markalarını kurar. Bugün İzmir’de Live Basic markasıyla tişörtten kimonoya kadar çeşitli ürünlere nakış ekleyerek katma değer yaratan Selvin Yeşukan Çevikel ve Tuba Özen Yazar’ın hedefinde ise daha fazla ülkeye ulaşmak var.
#İzmiAmir Sohrabi, teknoloji sektörünün deneyimli isimlerden biri. Özellikle dijital dönüşüm alanında büyük bir tecrübeye ve yetkinliğe sahip olan Sohrabi’nin kariyerinde dijital dönüşüme liderlik etme, stratejiler üretme ve uygulama büyük bir önem taşıyor. Sohrabi, 2020 yılında, özellikle dijital çalışma alanları çözümleriyle içinde olduğumuz dönemde değişen müşteri ihtiyaçlarına en doğru ve efektif çözümleri sunan Citrix’e katılmıştı. Sohrabi ile uzaktan çalışma dönemini, yakın geleceğe dair öngörülerini, Citrix’in sunduğu çözümleri, dijital dönüşümü ve genç liderlere tavsiyelerini konuştuk. (Sponsorlu İçerik)
#CitrixPandemi ile dünya genelinde uygulanmaya başlanan ‘esnek çalışma’ yaklaşımı Türkiye’deki dev holdinglerin de hükümetin de gündeminde. Öyle ki kamuda hazırlıklar başladı. Dönüşümlü iş paylaşımı, dağıtılmış işgücü modeli, ödünç iş ilişkisi gibi modeller masada. Ancak dikkat! Uzmanlar uyarıyor. Birçok anlamda fırsat olarak görülen bu düzen beraberinde ‘tükenmişlik krizi’ ve hak ihlallerini de getirebilir.
#YazarTürkiye’de 61 yıldır hayatın ‘her anında iyilik, sağlık’ için çalışan GSK Türkiye, kadın çalışanlarına verdiği değerle öne çıkıyor. Her kademede kadınlara çok güvendiklerini ve önemli görevler teslim ettiklerini belirten GSK Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Burcu Kuyucu; “GSK Türkiye Yönetim Ekibi’nin yüzde 50’sini kadınlar oluşturuyor. 2018 yılından bu yana GSK Türkiye’de 20’den fazla kadın lider global ve bölgesel görevlere terfi etti.” dedi.
#GSK TürkiyeUzun süredir, aynı zamanda mezunu da olduğum Sabancı Üniversitesi’nin Yönetim Bilimleri Fakültesi MBA Programı Danışma Kurulu’nda yer almaktayım. Düzenli olarak Sabancı Center’da gerçekleştirdiğimiz değerlendirme toplantılarında, özellikle işletme eğitiminde ve MBA seviyesinde, değişen iş hayatının ihtiyaçlarına cevap verecek güncel eğitim içeriklerinin eksiliğini dile getiriyordum.
#HürriyetKaspersky’nin “Kurumsal güvenlikle ve çalışanların özel hayatıyla ilgilenmek: Siber güvenlik şirketler ve çalışanları için neden hayati önem taşıyor?” başlıklı son raporu siber güvenlik vakalarının “insani yönünü” gözler önüne seriyor. Araştırma, yaşanan sızıntıların çalışanlarda oluşturduğu rahatsızlığı ve kayıpları ortaya çıkarıyor.
#BtTürk Eğitim Vakfı (TEV) tam 53 yıldır, 90 bine yakın gencin hayatını değiştirdi, değiştirmeye devam ediyor. Her yıl 2 bin yeni öğrenciye öğrenim hayatlarını sürdürmek için destek veren TEV’in Genel Müdürü Yıldız Günay, daha çocukluk yıllarından itibaren aile geleneği sosyal yardımı hayatının her aşamasına koymuş biri.
#TEV2019, teknoloji için inanılmaz bir yıl oldu; hizmet olarak sunulan yazılım, yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, yeni sosyal platformlar ve dünya üzerinde ekonomilerin görünüşünü değiştiren yepyeni iş modellerinde bir patlamaya tanıklık ettik. Citrix Başkan Yardımcısı ve Teknoloji Direktörü Christian Reilly de yılın bitmesine günler kala, Citrix’in 2020 için teknoloji tahminlerini açıkladı.
#Teknoloji