Kuru fasulye, bakliyatlar arasında en sevileni olabilir. Piyaz gibi birçok farklı tarifte de kendisine yer bulan kuru fasulyenin tabii ki en popüler hali yemeği. Peki bazı lokantaların imza yemeği haline gelen kuru fasulyeyi iyi yapmanı püf noktaları neler, bunları biliyor musunuz? İşte yanında pilav ve turşu da olursa yiyene parmaklarını da yedirecek kadar lezzetli kuru fasulye yapmanın sırları…
#Kuru FasulyeNohut, pirinç, kuru fasulye, bulgur ve diğer bakliyat böceklenmeleri sıcak havalarla beraber sık karşılaşılan durumlardan biri. Birbirinden faydalı ve sofraların her daim vazgeçilmez besin kaynağı olan bakliyatlar kısa sürece kurtlanıp, böceklenebiliyor. Sıcak havayla beraber, nemli ortamlarda bakliyatların küflenip böceklenmesine yol açıyor. Ancak çözümü oldukça basit. Evde elinizin altında bulunan birkaç kolay formülle yiyeceklerinizin böceklenmesine son verebilir, kurtlanmalarını ortadan kaldırabilirsiniz. İşte pirinç, kuru fasulye, nohut ve bulguru aylarca böceklenmeden ve kurtlanmadan koruyacak o püf noktaları...
#Bakliyat BöceklenmesiNohut, pirinç, kuru fasulye, bulgur... Hepsi sofraların vazgeçilmez besin kaynağı ve hepsi de birbirinden faydalı. Ancak nemli ortamlar bakliyatların kısa süre içerisinde küflenip böceklenmesine yol açıyor. Hatta kurtlanma bile görülebiliyor. Bu durumda imdadınıza yetişecek birkaç öneriyi haberimizde derledik. Evde kolayca uygulayabileceğiniz birkaç pratik ve basit formülle bakliyatların böceklenmesine son verebilir, kurtlanmalarını ortadan kaldırabilirsiniz. İşte pirinç, kuru fasulye, nohut ve bulguru aylarca böceklenmeden ve kurtlanmadan koruyacak o püf noktaları...
#BakliyatTürk mutfağında birçok güveç çeşidi vardır. Sebzeli ve etli güveçlerin yanı sıra karides güveç gibi deniz ürünlerinden oluşan bir güveç, ayrıca güveç pilavı ve yine güveç içerisinde pişirilen piti gibi yemekler bulunmaktadır. Özellikle Kayseri, Sivas, Çorum, Kütahya (Gediz), Aydın, Afyon, Konya, Balıkesir (Bigadiç) ve Beypazarı bölgelerinde güveç yemekleri yaygındır. Peki, evde güveç nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, güveç tarifi ve malzemeleri...
#Güveç TarifiKuru fasulye, nohut, mercimek ve diğer bakliyatlar sofraların vazgeçilmezi. Besin kaynağı olan bu besinler evde muhafaza edilirken böceklenme, kurtlanma gibi sorunlardan dolayı bozulabiliyor. Fakat kolayca uygulayabileceğiniz birkaç basit formülle bakliyatların böceklenmesine son verebilirsiniz. İşte pirinç, kuru fasulye, nohut ve bulguru aylarca böceklenmeden ve kurtlanmadan koruyacak o püf noktaları...
#BakliyatDünyanın gıda kaynakları azalıyor. Devir ‘atıksız mutfak’ devri! Geleneklerimizde bir ürünün sapını, kökünü, yaprağını ayrı ayrı değerlendirmek zaten var. Biz de biraz özenle kendi atıksız mutfağımızı yaratabiliriz. Örneğin turunçgillerin kabuklarını reçel yapabilir, asma yaprağının sapını tencerenin dibine yayarak sarmanın lezzetine lezzet katabiliriz. Tasarımcı Gönül Paksoy, şef Aylin Yazıcıoğlu, yemek programları yapan Şerife Aksoy ve şef Pelin Çakar’dan konuya yaklaşımlarını dinledik, tarifler aldık, çeşitli püf noktaları öğrendik...
#YemekMasterchef hamsili pilav tarifi yarışmanın izleyicileri tarafından merak konusu oldu. Şimdi tam zamanı olan hamsi balık sezonunun gözde ürünlerinden biri. Peki, hamsili pilav nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte, MasterChef hamsili pilav tarifi ve püf noktaları...
#Masterchef Hamsili PilavFasulye diblesi, Karadeniz mutfağının meşhur lezzetlerinden biri. Kuru veya taze sebzelerle hazırlanan dible, ana yemek veya meze olarak sofraları süslüyor. Yöresel lezzetleri sevenler bu tarifi mutlaka denemeli. Peki Fasulye diblesi nasıl yapılır? İşte fasulye diblesi tarifi, malzemeleri ve püf noktaları...
#Fasulye Diblesi Nasıl YapılırAşure ayı devam ederken, en lezzetli aşure tarifi için araştırmalar devam ediyor. Birlik ve beraberliği simgeleyen aşurenin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Peki, aşureye nişasta katılır mı, aşure nasıl yapılır? İşte aşure yapımının püf noktaları...
#AşureMuharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure günü, bu yıl 8 Ağustos 2022 Pazartesi tarihine denk geliyor. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayında sşurelerini hazırlayıp, sevdiklerine ikram etmek isteyenler için aşure tarifi araştırmaları başladı. Peki, en güzel, aşure nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, tam ölçüsünde aşure tarifi, malzemeleri ve yapımı...
#Aşure TarifiÇeşit çeşit yemeklerin sıralandığı, tüm ailenin etrafında toplandığı sofralar bayramların en mutlu anları... Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü... Sevdiklerinize neler pişireceksiniz? Yazarımız Sahrap Soysal et yemeklerinin yanına bulgurun yakıştığını anlatıyor, beslenme uzmanı Berrin Yiğit hamurişi yerine bol bol salata yememizi öneriyor.
#Sahrap SoysalBazen zeytinyağıyla fırında pişirip roka ve İzmir tulumuyla servis ediyorum, bazen semizotu salatasına bazen de salçasız kısıra katıyorum. Fazla yumuşamış olanlarla fırında tavuk but yapıyorum, marmeladını dijon hardalıyla karıştırıp şarküteri tabağında füme hindinin yanına koyuyorum. Sakızlı muhallebi ve kayısı sosunun uyumuna da bayılıyorum. Yani anlayacağınız, kayısıyı mevsiminde kullanabildiğim kadar kullanıyorum.
#Zeytinyağlı FasülyeTürk mutfağına 18’inci yüzyıl sonrası giren fasulye, hem yetiştirdiğimiz İspir, Çandır ve Kelkit gibi çeşitleri hem de lezzetiyle hızla arayı kapatmış ve milli lezzetlerimiz arasına girmeyi başarmış. Atatürk’ün en sevdiği yemek olarak da bilinen kuru fasulyenin esnaf lokantalarındaki geleneksel halinin yeri ayrı ve onun da çoğu yemeğimizde olduğu gibi kendine has bir seremonisi var: Pilav, cacık, soğan, turşu... Tabii artık kuru fasulyenin de yeniden yorumlanmış lezzetli hallerini bulmak mümkün. Misal soğan turşusuyla sunulan, kebaplık kuzu kaburgadan pastırmayla pişeni gibi...
#Kurufasulyeİshal, vücudun dengesini bozan ve günlük hayatı olumsuz etkileyen bir rahatsızlık. Genel olarak da birkaç gün içinde kendiliğinden geçen bir durumdur. Faka birkaç günden fazla sürerse farklı sorunların habercisi olabilir. Tedavi sürecinde de dikkat edilmesi birkaç nokta vardır. Peki ishal nasıl geçer? İshale ne iyi gelir? İşte ishal nedenleri ve yetişkinlerde ishale iyi gelen yiyecekler...
#İshale Ne İyi Gelir?Söz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaÖzel pirinciyle hazırlanan risotto’yla diblenin en benzer noktası, ikisine de suyun azar azar eklenip çektirilmesi... Pirinç, fasulye ve soğanla yapılan dibleyi soğuk yerseniz üzerine birkaç damla limon sıkın, sıcağınaysa kızdırılmış tereyağı ve nane ekleyebilirsiniz.
#DibleAşure tarifi, Muharrem ayının içerisinde idrak edilen bu günü feyziyle geçirmek isteyen Müslümanların araştırdığı konu oluyor. Bol malzemeli olanı makbul olan aşure, genellikle 41 çeşit malzeme içermesi ile rivayet edilmektedir. Ancak 41 çeşit malzeme yerine, tuz, bal ve süt de eksikliği tamamlayabiliyor. İşte, aşure tarifi, malzemeleri ve yapılışı hakkında merak edilen bazı bilgiler
#AşureHicri takvime göre Muharrem ayının 10. Günü hazırlanan aşurenin yapımıyla ilgili araştırmalara başlandı. Çeşitli bakliyat ve malzemelerle hazırlanan geleneksel lezzetimiz aşure için, herkes sevdiklerine en iyisini sunmak istiyor. Peki, Aşure kaç malzeme ile yapılmalı, hangi malzeme ne zaman eklenmeli? Aşurenin yapımında önemli tüyolar…
#Aşure Kaç Malzeme İle YapılmalıYaklaşmakta olan Muharrem ayıyla birlikte bu ayı özel kılan aşure tarifi ve yapımı araştırılmaya devam ediyor. Özenle hazırlanan aşure malzemeleriyle birlikte bu geleneksel lezzet komşularla paylaşılıyor ve evlere bereket katıyor. Pek çok malzemeden oluşan aşure tarifinin yapılışı oldukça zaman alıyor ve bunun yanında tam ölçüsünü tutturmak da maharet istiyor. Peki, Aşure malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır? İşte, tam ölçülü aşure tarifi ve yapımı için püf noktaları…
#AşureSon dönemde market raflarında karşımıza çeşit çeşit sütler çıkıyor. Klasik inek sütlerinin yanı sıra bitkisel malzemeler kullanılarak üretilen çok sayıda süt de bulunuyor. Peki bu sütlerin farklarını ve birbirlerine karşı olan avantajlarını ya da dezavantajlarını biliyor musunuz? İşte bir dahakine süt almaya gittiğinizde seçiminizi yapmanızı kolaylaştıracak bir rehber...
#SütNe alaka, demeyin. Domates, mutfağımıza 19’uncu yüzyılda girmiş. Önceden adını, tadını bilmediğimiz domatesi bir anda baş tacı yapmış, her yemekte kullanmaya başlamışız. Acaba, üretimi ziyadesiyle artan avokadoyu da bundan bir asır sonra geleneksel malzememiz yapar mıyız?
#YazarSevginin, bereketin ve paylaşmanın sembolü olan aşure, Türk Mutfağı’nın her zaman keyifle tüketilen tatlılarından biri. Pastane Eğitmen Şefi Mert Eker, aşurenin bereketini evlerine taşıyarak sevdiklerini mutlu etmek isteyen yürekten şefler için lezzetli aşure tarifini püf noktaları ile birlikte paylaşıyor.
#Aşure Ayıİlk yazı zordur. Herhangi bir yayına yazı yazmaya başlarken ne yazacağına karar vermek bir yazar için gerçekten zordur. “Nereden başlasam?” “okurlar ne ister?” gibi sorulara cevap aranır. Benim için de bu ilk yazıya giriş yapmak, kafamda uçuşan başlıklardan seçim yapmak hiç kolay olmadı.
#Gülhan KaraKış hazırlıklarının başlamasıyla beraber turşu yapımı tarifleri de araştırılmaya başlandı. Türk mutfağının vazgeçilmezi olan turşu, salatalık, biber, domates, lahana gibi çeşit çeşit sebzelerle hazırlanarak soframıza geliyor. Özellikle kuru fasulye pilav menüsünün yanına yakışan biber turşusu hazırlanışı sonbaharın gelmesiyle merak edilmeye başlandı. Peki, biber turşusu nasıl yapılır? İşte, evde turşu yapmanın püf noktaları.
#Biber Turşusu Nasıl Yapılır?