Yazın kavurucu sıcağını üzerinden atan Akdeniz’in dingin, Karadeniz’in esintili, Ege’nin gölgeli duraklarında mutlaka mola verdirecek çok lezzetli adresleri derledim. Yollarda bulacak, tadına doyamayacaksınız. Köftecilerden esnaf lokantalarına bu geniş yelpazede her zevke uygun bir seçenek var.
#KaradenizHayatının büyük bir bölümü asker olarak geçti. Askeri okullarda okudu, cephelerde savaştı. Çok okudu, çok araştırdı, hep çok şık giyindi. Ama sofraya oturduğunda mütevazı biriydi. Sebze yemeklerini, ona çocukluğunu hatırlatan böreği çok sevdi. Misafirlerini ağırladığı sofralar çok meşhur ama bu masalarda menüden çok fikirler güçlüydü.
#Mustafa Kemal AtatürkMasterChef 3. ve 4. eleme adayları kimler oldu 28 Ağustos Çarşamba akşamı yanıt buldu. İzleyenlerden yeni sezonunda da tam not almayı başaran MasterChef Türkiye'nin dün geceki son bölümünde, kırmızı ve mavi takım haftanın ikinci dokunulmazlık oyununda 'kuru fasulye-pilav' düellosunda karşı karşıya geldi. Danilo, Somer ve Mehmet Şef'in istediği kuru fasulye ve pilav yemeğini daha iyi hazırlayan mavi takım dokunulmazlık oyununu kazanırken, kırmızı takımda ise iki isim MasterChef eleme potasına gitti. Öte yandan bireysel dokunulmazlıkta Ezgi'nin pişmeyen eti şefler tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Peki, dün akşam MasterChef eleme potasına kim gitti, MasterChef dokunulmazlık oyununu kim kazandı? İşte, 28 Ağustos MasterChef eleme adayları ve son bölümde yaşananlar.
#Masterchef Eleme AdaylarıYıllardır uzmanlar hep meyve ve sebzenin önemli olduğunu, her öğünümüzde tabağın yarısının rengarenk sebzelerle doldurmamız gerektiğini söylüyor ancak çoğu insan bu hedeflere yaklaşamıyor. Yirmi yıldır dünyanın dört bir yanında uzun yaşayan insanların beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını inceleyen bir ‘Mavi Bölge’ uzmanı, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için protein açısından zengin iki besine öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.
#Kurubaklagilİtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak Türkiye’ye sırıkla atlamada ilk madalyasını getiren Ersu Şaşma hem ülkenin gururu oldu hem de adını tarihe yazdırdı. Şaşma'nın başarı öyküsünü annesi Suzan Şaşma, Hürriyet'e anlattı.
#Ersu ŞaşmaHürriyet Ankara’nın ‘Kuşaktan Kuşağa Ankara Hikâyeleri’ serisinde Ankara Kalesi’ndeki ‘Kebapçı Emin Usta’ya konuk olduk. En başından beri hem geleneğine hem de geleceğine bağlı kalan bir kebapçı ‘Emin Usta...’ Koyunpazarı Sokak’taki lokantayı ‘eski Ankaralıyım’ diyen herkesin bildiğini düşünüyorum... İşte üç kuşağın hikâyesi...
#Aziz DevrimciTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetKanal D’de yayımlanan ‘Magazin D Yaz’la Chloe Loughnan hafta içi her gün seyirci karşısında. İrlandalı modelle programdaki ikinci yılını, 2018’de geçirdiği büyük kazayı, gelecek planlarını ve ‘hayatının aşkı’ yeni nişanlısını konuştuk: “İlişkimizin ilk gününden beri evleneceğimizi biliyorduk. Hep çok netti niyetimiz.”
#Chloe LoughnanTatil beldelerinde balık-meze, pizza, ‘fine dining’, pek çok seçenek bulabiliyoruz ama damağımız arada kuru fasulye, pilav, dolma gibi ev yemeklerini de arıyor. Yöresinin yerel malzemelerini mutfağa taşıyan, hesaplı ve doyurucu esnaf lokantalarını jürimize sorduk...
#Ev YemeğiTüm maçlar bir futbolcu için her zaman zordur. Stres, adrenalin, tutku ve heyecan doludur. En kritik anlarda attığı gollerle takımını zafere taşıyan Necati Ateş için de bu hep böyle oldu. Altay, Aydınspor, Adanaspor, Ankaraspor, Real Sociedad, Antalyaspor, Eskişehir, Karşıyaka, Kayseri Erciyesspor ve Galatasaray gibi kulüpler için ter döken Ateş, bugün futbolda yarattığı başarı hikayesini teknik adam olarak devam ettiriyor. İşin sırrı ise çok ve planlı çalışmaktan geçiyor.
#1Schengen vizesindeki kısıtlamalar, çok uzun süre beklemek Türkleri yurtdışı turizminde Balkan ülkeleri ve Gürcistan’a yönlendirdi. Çoğuna sadece kimlik kartıyla yapılan yolculukların yıldızı ise Gürcistan’ın Batum kenti. Batum eğlencesi, yemekleri, dengeli fiyatlarıyla tercihlerde ön sıralara çıkıyor. Üstelik İstanbul’dan uçakla gidilip, kara yoluyla Rize’ye geçilip yine uçakla İstanbul’a dönmek gibi bin rota izlenirse Karadeniz sahilinin iki ülkedeki bölümünü yakından görme imkânı da veriyor.
#Batum6 yıl kadar önce Mahmutbey’de açılan Seraf üzerine yazdığım ilk yazımda, yemeklerinden dekorasyonuna, servisten sunumuna o kadar etkilenmiştim ki “Mahmutbey’de bir vaha” başlığını kullanmıştım. Seraf bu süre içinde beni ve benim gibi müdavimlerini hiç hayal kırıklığına uğratmadı. Her geçen yıl kalite-lezzet çıtasını artırdı.
#Müge AkgünŞehriye çorbasını sevmeyen yoktur, şehriye çorbası kıymayla yapılandır Kıyma aldığımda yumruk büyüklüğünde parçalar koparıp buzdolabı poşetine koyup buzluğa. Çorbaların ya da yemeklerin içine koymak için buzluktan çıkarıp dahil. Çok pratik olur. Şehriye çorbası, en kolay çorbalardan biridir. öyle şahanedir ki sevmeyeni daha görülmedi. İşte, sizler için hazırladığım Kıymalı şehriye çorbası, etli kuru fasulye, gelin pastası ve daha fazlasının yer aldığı Ramazan 21. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüAlmanya’nın Pforzheim kentindeki Weiherberg okulu yönetimi, aralarında çok sayıda Türk’ün de bulunduğu Müslüman öğrencilerine ilk kez iftar yemeği verdi. İftar programını organize eden okulun tek Türkiye kökenli din dersi öğretmeni Oya İbrahim, gelecek yıl da bunu tekrarlamak istediklerini söyledi.
#AVRUPADAN HABERCem Özer, tiyatro, sinema ve dizi oyunculuğunun yanında “Laf Lafı Açıyor” programıyla Türkiye’nin ilk talk show’cusu. Sinema ve tiyatronun yanı sıra veliahtları Beyazıt Öztürk ile Okan Bayülgen’i, yaptığı beş evliliği ve “Çılgın Zamanlar” adlı yeni oyununu konuştuk.
#Cem ÖzerBatı kökenli kimi yemek ve tatlı çeşitleri zamanla yemek alışkanlığımızın bir parçası haline geldi; köfte ekmek, lahmacun ve pide gibi geleneksel yemeklerimizin bazılarıysa fast food kültürüne uyarlandı. Türk mutfak kültürünü korumak hepimizin sorumluluğu... 29 Ekim vesilesiyle ülkemizin kurucusu Atatürk’ün sofrasına ve Cumhuriyet döneminin yemeklerine bakalım.
#29 EkimMasterChef yarışması tüm heyecanıyla devam ederken, yedeklerden ana kadroya geçen son isim de belli oldu. Yedek yarışmacılar arasında MasterChef Sule Yaman'ın tabağı gecenin en başarılısı seçildi. MasterChef Şule bundan sonra mücadelesine ana kadroda devam edecek. Peki, MasterChef Şule kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, MasterChef Sule Yaman hakkında bilgiler...
#Masterchef Şule YamanTV8 ekranlarında yayınlanan MasterChef Türkiye yeni bölüm ile akşama damga vurdu. Yedek yarışmacılar ana kadroya girebilmek için kuru fasulye pilav yaparak kıyasıya mücadele etti. Öte yandan ödül oyunu da vardı. Peki, MasterChef'te ana kadroya kim girdi? MasterChef'te ödül oyununu kim kazandı?
#MasterchefPandemiye rağmen Burgazada’nın demirbaş lokantaları pek fire vermemiş, sahildeki lokantalara gidenlerin genelde memnun kaldıklarını görüyorum. Biz pek dışarıda yemiyoruz ama sevdiğim yerler var. Kardeşler Büfe’nin kuru fasulyesi, Vural’ın çorbaları gayet iyidir. Fincan Cafe’de Canan Hanım dört yeni yemek hazırlamış, özellikle iki salata beni çok etkiledi. Gittiğinizde midye dolma ve midyeli pilav bulursanız kaçırmayın çünkü buranın midyesine güvenebilirsiniz. Adayı ziyaret edecekler için önerilerim var...
#BurgazadaFasulyeden sadece geleneksel yemeğini pişirerek mi faydalanıyorsunuz? Oysa bu doyurucu bakliyatı çikolatalı bir keke çevirebilir, nori yaprağıyla karıştırıp sürmelik bir sos hazırlayabilirsiniz. İçine dilediğiniz baharat çeşitlerini ekleyerek kendinize bitkisel bir et yapmanız da mümkün!
#FasulyeBeş yaşında meraklı bir kız çocuğu, Sultanahmet’teki Adli Tıp Kurumu’nun karanlık binasında, ürkütücü cansız beden fotoğraflarına bakıyordu… Soğukkanlılığıyla şaşırtan bu kız çocuğu, ileride Türkiye’nin en tanınmış adli tıp hocalarından Prof. Dr. Sevil Atasoy olacaktı! Atasoy ile bir ‘delil avcısı’ gibi geçmişinden izlerin peşine düştük…
#Sevil Atasoy