Yemeklere ferahlığıyla eşlik eden hoşaf ve kompostolar özel günlerin, kalabalık sofraların vazgeçilmez iki geleneksel içeceği. Hoşafın kuru, kompostonunsa taze meyve kullanılarak yapılmasıysa aralarındaki en temel fark. Çok sevdiğim üç tarifimi birlikte hazırlayalım...
#HoşafGeleneksel tariflerimizden aşure için hazırlıklar başladı. Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü bu yıl 28 Temmuz 2023 Cuma başladı. Muharrem ayının 10. gününden sonra 16 Ağustos perşembe günü sonuna kadar aşure dağıtımı devam ediyor. Peki, aşure nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir? İşte tam kıvamında aşure tarifi ve yapılışı...
#AşureMevsimi oldukça kısa ama besin değeri ve vücuda yararı bol üç meyveyi, tam da zamanları gelmişken anlatmak istiyorum size: Muşmula, hünnap ve iğde... Maalesef eskisi kadar bilinip tüketilmiyorlar. Oysa iğdeyle tatlı krizlerinizi önleyebilir, hatta çayını demleyebilir, olgun muşmulayla kek yapabilir, hünnapla sağlıklı, pratik atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.
#MuşmulaHindi fümeli bir sandviç yaparken ekmeğin arasına mayonez yerine süzme yoğurt sürebilir, yemek yapmak zor geliyorsa sebzeli smoothie’lerle günlük vitamin ve posa gereksinimini kolaylıkla karşılayabiliriz. Kahvaltılık gevrekler evet, yulaf içerikli ama bir o kadar da şekerli. O halde neden kendi yulaf kâsemizi yapmayalım? Daha sağlıklı bir yaşam için sizlere 9 pratik önerim var.
#Sağlıklı BeslenmeSağlıklı, enerji dolu meyve pestillerimizin tam mevsimi. Anadolu’nun asırlık pestil geleneği, tüm dünyadaki sağlıklı beslenme meraklılarının da radarında. Bugünlerde hasat edilen her türlü meyvenin işlenip güneşin kucağına bırakılmasıyla üretilen pestili evde de fırınımızda kolaylıkla yapabiliriz.
#MeyveDemir, hücrelerin başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli rol oynar. Demir eksikliği de vücudun ihtiyaç duyduğu demirin karşılanmaması durumunda ortaya çıkar. Bununla birlikte baş ağrısı ve kansızlık gibi sonuçları da olabilir. Demir eksikliğine iyi gelen bitkisel yiyecekler, besinler ve çaylar sayesinde evde doğal yollarla çözüm üretilebilir. Peki demir eksikliği nasıl geçer? Evde demir eksikliğine ne iyi gelir? İşte demir eksikliği nedenleri ve demir eksikliğine iyi gelen bitkisel ve doğal öneriler...
#Demir EksikliğiDutun en az yaş meyvesi kadar kurusu da sağlığa çok faydalıdır. İçeriğindeki C vitamini ve demir sayesinde güçlü bir antioksidan olan dut kurusunun, bağışıklıktan kan şekerini düzenlemeye kadar pek çok şeye iyi geliyor. Gelin bu şifalı kuru meyveyi yakından tanıyalım. Dut kurusunun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Dut kurusu nasıl tüketilmeli? İşte, dut kurusu çayı tarifi…
#Dut KurusuHalfeti’nin bir kısmı Gaziantep, bir kısmı Urfa sınırlarında, ortasından da Akdeniz iklimi etkisi yaratan Fırat Nehri geçiyor. Bir zamanlar nehir kenarında yetişmeyen meyve, bu meyvelerle de yapılmayan yemek yokmuş. Ta ki bahçeler sualtında kalana kadar. Şimdi o günlere dönmeye çalışıyor. Meyve Yemekleri Festivali de bunun önemli bir ayağı...
#HalfetiDutun yaşı kadar kurutulmuş hali de sağlık açısından oldukça faydalı. Kuru dut, lezzetli ve sağlıklı olmasının yanı sıra bazı hastalıklardan da koruyor. Yüksek oradan C vitamini içeren kuru dut, uzun zaman muhafaza edilebiliyor. Peki kuru dutun faydaları nelerdir? İşte kuru dutun sağlığa yararları
#Kuru DutDemir, hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli rol oynuyor. Demir eksikliği de vücudun ihtiyaç duyduğu demirin karşılanmaması durumunda ortaya çıkıyor. Ayrıca dünyada en sık görülen kansızlık türü olan demir eksikliği anemisinin de sebebi. Peki demir eksikliği neden olur, belirtileri nelerdir? İşte demir eksikliğini gideren besinler...
#Demir Eksikliği BelirtileriHem lezzetli hem de sağlık dostu olan kuru dut birçok hastalığa karşı koruma sağlıyor. Mevsimi kısacık olan dutun kurusu her daim yenebiliyor. Zengin besin değerleri ile önemli bir kaynak olan kuru dutun yararlarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini uzmanlardan öğrenelim.
#DutSalgında kilo kontrolü pek çoğumuz için netameli bir konu. Zamanımızın önemli bir kısmını evlerimizde geçirdiğimiz şu son birkaç ayda, neredeyse iki kişiden birinin dört kilo aldığını söyleyen bir araştırma da bunu doğruluyor. Hem kilomuzu hem de bağışıklığımızı korumak için ne yapmalıyız? Beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’e sorduk.
#GazetehaberleriHem lezzetli hem de tam bir sağlık deposu olan dut, günde bir avuç tüketildiğinde sağlığa tahmin bile edemeyeceğiniz faydalar sağlıyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, dutun faydaları ve tüketiminde dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi verdi. İşte günde bir avuç dut tüketmenin 9 faydası...
#DutYaz ayları çocukların değişen fiziksel aktiviteleri ve artan hava sıcaklıkları nedeniyle besin öğesi ihtiyaçlarında da değişiklik ortaya çıkarıyor. Bu dönemde en çok değişen ihtiyaç şüphesiz sıvı ihtiyacıdır. Ek gıda dönemi itibariyle (+ 6 ay) su içmek için susamayı beklemeden belirli aralıklarla içmesini öğretmek gerekiyor. Özellikle açık havada hareketli olduğu zamanlarda 15-20 dakikada bir, birkaç yudum bile olsa su içmeye teşvik etmek ve bunu alışkanlık edinmesini sağlamak oldukça önemli.
#ÇocukDiyabet hastaları kan şekeri kontrolünü sağlamak için yediklerine dikkat etmeli, şekerli besinlerden kaçınmalılar. Ancak bu hiç tatlı yiyemeyecekleri anlamına da gelmiyor. Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, şeker tüketemeyen hastalara diyabet dostu pratik tatlı tarifleri verdi.
#YulafDünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl dünya nüfusunun neredeyse yüzde 30’unu etkileyen kansızlık; saç dökülmesi, çarpıntı ve halsizlik gibi birçok rahatsızlığa neden oluyor. Doğru beslenmemek ve tedaviyi ihmal etmenin ilerleyen yaşlarda ciddi hastalıklara zemin hazırlayabildiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bünül, “Çocuklarda büyüme gelişme geriliği, yetişkinlerde halsizlik ve baş dönmesi ve yaşlılarda ise nefes darlığının sebebi kansızlık olabilir. Bazı özel durumlarda ise taş, toprak, kahve, buz yeme isteği de kansızlık belirtisi olabilir” dedi.
#Buz