Güncelleme Tarihi:
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi dutu, aynı zamanda kurutarak kışın da uzun zaman muhafaza edebilir ve kullanabilirsiniz. Dut meyvesi yaş iken vücuda faydalı olmasının yanında, kurutulduğunda bu faydalar iki katına çıkmaktadır. Peki, Dut kurusunun faydaları nelerdir, neye iyi gelir? İşte dut kurusunun kullanımı ve yapımı.
Dut kurusu faydaları nelerdir?
Diyetisyen Alican Demiroğlu dur kurusunun faydalarını şu şekilde anlatıyor;
Güçlü bir antioksidan kaynağı
Dutun yaprağı, sapı ve özellikle meyvesi birçok antioksidan bakımından zengindir. Dutta bulunan bir antioksidan ise oldukça dikkat çekiyor: Resveratrol. Teksas Üniversitesi Sağlık Bilimi Merkezi’nin yayınladığı bir çalışmada resveratrol, daha uzun bir yaşam gerekli. Bu antioksidan yaşlanmayı da geciktiriyor.
Bağışıklık sistemini destekler
Dut, makrofajları aktive eden alkoloidleri içerir. Makrofajlar hastalıklara karşı vücudumuzda devamlı teyakkuzda olan beyaz kan hücreleridir. Dut bu özelliği nedeniyle hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve adeta bir sağlık bekçiliği görevi yapar.
Kansere karşı korur
Antioksidanlar bakımından zengin olan kuru dut, kansere karşı iyi bir koruyucudur. Çin tıbbında yüzyıllar boyu kansere karşı şifa amacıyla kullanılmıştır ve yapılan bilimsel çalışmalar bu uygulamaların haklı olabileceğini göstermiştir. Özellikle siyah dut son zamanlarda kansere karşı önerilen meyvelerin başında gelmektedir.
Kan şekerini düzenler
Birçok bilimsel çalışmada dutun kan şekerini dengeleyici özelliği üstünde durulmuştur. Dutun içerdiği DNJ (1-deoksinojirimisin) isimli madde besinlerin sindiriminde görev alan bir enzimi baskılayarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Bu da kan şekerinin kontrolünü sağlar. Ancak diyabet hastaları porsiyonlarına dikkat etmelidirler.
Posa yönünden zengindir
İçerdiği posa (lif) sayesinde düzenli tüketiminde, kolesterol seviyelerini sağlıklı aralıklarda tutmaya yardımcı olur ve kalp sağlığını korur. İyi bir posa kaynağı olması aynı zamanda bağırsakların çalışmasına da olumlu katkılar sağlar.
Dut kurusu nasıl kullanılır?
Yoğurdun içine kuru dut ekleyip tüketebilirsiniz. Özellikle tatlı krizini sağlıklı bir şekilde aşmak isteyenler içine biraz da toz tarçın eklediklerinde harika bir tatlı alternatifi olacaktır.
Kuru dutu ceviz, fındık ya da badem gibi yağlı tohumlarla birlikte tüketip sağlıklı bir ara öğün haline getirebilirsiniz.
Şeker kullanmadan pekmezini yapabilirsiniz.
Aynı zamanda kahvaltılarda da rahatlıkla tüketebileceğiniz kuru dutu tek başına da porsiyon miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz.
Dut kurusu nasıl yapılır?
Dut kurusu yapmak için güneşin henüz yükselmediği günün ilk yarısında meyvelerin daha sonra kuruması için toplanması önerilir. Meyveler kurutulmadan önce yıkanmamış olmalıdır. Daha sonra meyveler kalın kağıt havluların üzerine serilmedir ve tamamen kuruyana kadar oda sıcaklığına bırakılmalıdır. Aynı zamanda dut kurutmadan önce olgunlaşmamış, çürümüş dutları ayıklayın ki diğerlerine de zarar vermesin.
Dut kurusu kürü nasıl yapılır?
Yarım litre kaynamakta olan klorsuz suyun içerisine bir avuç dolusu (5-6 yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için. Ancak şeker hastalarının kan şekerini yükselteceğinden beyaz dut kurusu kürünü uygulamamaları gerekir.