Güncelleme Tarihi:
Demir eksikliği, vücudun yeterli miktarda demir içermediği durumlarda ortaya çıkar. Vücudunuz yeterli miktarda hemoglobine sahip değilse, dokularınız ve kaslarınız yeterli oksijen almaz ve etkili bir şekilde çalışamaz. Bu anemi denen bir duruma yol açar. Demir eksikliğinin yaygın nedenleri arasında zayıf diyet veya kısıtlayıcı diyetler, enflamatuar barsak hastalığı, gebelik sırasında artan gereksinimler ve ağır dönemlerde kan kaybı veya iç kanama olarak sayılabilir. Nedeni ne olursa olsun, demir eksikliği yaşam kalitenizi etkileyebilecek hoş olmayan semptomlarla sonuçlanabilir. Bunlar, kötü sağlık, konsantrasyon ve iş verimliliğini içerir. Çok yorgun hissetmek, demir eksikliğinin en sık görülen belirtilerinden biridir .
Demir eksikliğinin belirtileri ve semptomları, aneminin şiddetine, ne kadar hızlı geliştiğine, yaşınıza ve şu andaki sağlık durumuna bağlı olarak değişir.
Demir eksikliğine ne iyi gelir? Evde demir eksikliğine iyi gelen besinler, yiyecekler, bitkisel çözümler ve doğal yollar
Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, konuyla ilgili çok önemli tavsiyelerde bulundu.
Demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisinde tüketilmesi gereken besinler şu şekilde sıralanabilir:
Demir eksikliği ve kansızlığa ne iyi gelir?
Demir eksikliğini geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Kansızlığı geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.
Demir eksikliği nasıl giderilir?
Demir eksikliği ve baş ağrısı nasıl geçer?
Demir eksikliğini geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Baş ağrısını geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.
Demir eksikliği neden olur? Demir eksikliği nedenleri
İç Hastalıkları Uzmanı Rıfat Bozkuş, demir eksikliği nedenleri ve belirtileriyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
Vücut tarafından üretilemeyen demir elementini dışarıdan besinlerle yeterli miktarda ve düzenli bir şekilde almak zorundayız. Demir eksikliği genel olarak vücutta artan demir ihtiyacı, eksik demir alımı, demir emiliminde sorunlar ya da vücuttan kan kaybı nedenleriyle ortaya çıkar. En önemli sebebi ise; demir içeren besinlerin yeterli olarak tüketilmemesidir. Gebelik, adet dönemi gibi durumlarda ise vücudun demir ihtiyacında artış görülür.
Demir eksikliği belirtileri nelerdir?
Bazı durumlarda demir eksikliği belirti göstermeyebilir. Ayrıca demir eksikliği belirtileri diğer hastalık veya günlük hayattaki bazı olaylara bağlanabilir. Bu da çoğunlukla rutin kontrollerde saptanır.
Demir eksikliği belirtileri arasında; cilt solgunluğu, vücutta güçsüzlük, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, sinirlilik hali, kulakların uğuldaması, dudaklarda çatlaklar ve ağız kenarında yaralar, tırnakların çabuk kırılması, saçlarda dökülme gibi durumlar gösterilebilir.
Demir eksikliğinin ilerlediği durumlarda ise çarpıntı, toprak veya buz yeme, yavaşlayan tiroit fonksiyonları ve huzursuz bacak sendromu gibi durumlar da görülür.
Çocuklarda demir eksikliği belirtilerine bakılırsa çocuğun yürüme-oturma-konuşmasında gecikme, öğrenmede güçlük dikkati çekebilir. Demir eksikliğinin ilerlemesi ile kansızlık belirtileri daha belirgin ortaya çıkar ayrıca demir eksikliğinin nedenine bağlı olarak kişide farklı belirtiler ortaya çıkabilir.
Not: Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin tanı, teşhis ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.