Kurtuba Medresesi, Hıristiyan ve İslam dünyası için önemli olan yapılardan biridir. Kiliseye çevrilen yapı aslında cami olarak inşa edilmiştir. Cordoba şehrinde bulunan camiler arasında anıtsal ve en ihtişamlı olan Kurtuba Medresesi’nin özellikleri ve tarihi nedir, medrese nerededir? Tüm detaylarıyla derledik.
Kurtuba Camii, İslam ve Hıristiyan dünyası için önemli yapılardan biridir. Cami olarak inşa edilen yapı, daha sonra kiliseye çevrilmiştir. Kurtuba (Cordoba) şehrinde bulunan camilerin en ihtişamlı ve anıtsal olanıdır. Kurtuba Camii hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Kurtuba CamiiPapa Francis haftalık vaazında Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili, “Aklım İstanbul’da. Ben Azize Sophia’yı düşünüyorum ve çok acı çekiyorum” dedi. Türk tarihçi ve ilahiyatçılar da Papa’ya Endülüs’te kiliseye çevrilen Cordoba Camisi’ni (Kurtuba Ulu Camii) ve Haçlı seferlerinde Ayasofya’nın talan edilişini hatırlattı.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarların farklı kültürleri görebilmesi için yurt dışı gezilerinin organize edilmesi talimatı üzerine İçişlerin Bakanlığı, 5 ilden 50 muhtarı yarın İspanya’nın Endülüs bölgesine götürüyor.
#Recep Tayyip ErdoğanMerkezi Milano;da bulunan İtalyan yayınevlerinden Jaca Book tarafından basılan “Bisanzio, Costantinopoli, Istanbul" (Bizans, Konstantinopolis, İstanbul) adlı eser, dün gece Roma;nın en görkemli otellerinden The Westin Excelsior;da düzenlenen bir etkinlikle basına tanıtıldı.
Merkezi Milano;da bulunan İtalyan yayınevlerinden Jaca Book tarafından basılan "Bisanzio, Costantinopoli, Istanbul" (Bizans, Konstantinopolis, İstanbul) adlı eser, dün gece Roma;nın en görkemli otellerinden The Westin Excelsior;da düzenlenen bir etkinlikle basına tanıtıldı.
İspanya’daki Müslümanların, Papa 16’ncı Benedikt’in Sultanahmet camiinde İstanbul Müftüsü ile yan yana dua ettiğine dikkat çekerek 13’üncü yüzyılda katedrale dönüştürülen Kurtuba Camii’nde dua edebilme talebine, Katolik Kilisesi soğuk bakıyor. Kurtuba Başpiskoposu, talebin “kargaşa” yaratacağı gerekçesiyle karşı çıktı.
Pazartesi sabahı okula gittiler. 15 milyondan fazlaydılar. Yani, tren altında kalmayanlar, üzerine kamyon kasası devrilmeyenler, minibüse çiğnenmeyenler ve tabii “kız kısmı okula mı gidermiş” diyen bir hayvanın sulbünden gelmeyenler... Okulun ilk gün ne kötüdür! Değil mi?
Ayasofya herkesin elini kolu sallayarak geçeceği bir yol değildir. Zira altındaki dehlizler, atık ve nem sularını taşıyacak suyolları, havalandırma sistemi bu kadar ziyaretçiyi taşıyacak güçte değil. Giriş ve görüşleri zaruri olan tarihçi, arkeolog gibi bilim insanları, büyük dinler dünyasının temsilcileri, devlet adamları ve memurların oluşturduğu yıllık 20-30 bin kişilik bir kitle bile buranın ziyareti için kalabalık olabilir.
#GaziantepMarakeş bir hâletiruhiyedir. Renklerin, seslerin, görüntülerin ve deneyimlerin duyusal bir yoğunluğa açtığı kapıdır. Kentin duvarları açık pembe mi, koyu pembe mi yoksa gülkurusu muydu? Peki, ziyaretimin arka planında çalan ezgi neydi; müminleri namaza çağıran müezzinin sesi mi, faytonları çeken atların nal sesleri mi, yoksa seyyar satıcıların tiz bağırışları mı? Eve döndüğümde uzunca bir süre aklımda kalan şey kentin kaleydoskobu andıran renkleri ve kakofonisi oluyor.
#MarakeşABD'nin New York kentinde, 11 Eylül 2001'de saldırıya uğrayan ve saldırıdan sonra adına “Sıfır Noktası” denilen Dünya Ticaret Merkezi'nin iki sokak yakında yapılacağı belirtilen ve büyük tartışmalara neden olan cami projesinin yerine İslam müzesi yapılması kararına varıldığı bildirildi.
#CamiDon Kişot’un yazarı Cervantes, Toledo’yu betimlerken “İspanya’nın en değerli mücevheri” diyor. Dünya turizminin göz bebeği Toledo binlerce yılın içinden süzülüp gelen birikimini, tarihi kent dokusunu bozmadan günümüze kadar getirebilmiş. Üç semavi dinin mensuplarını farklı inanç, yaşam biçimi ve kültürlerine rağmen bir arada, kardeşçe yaşatabilmiş. Üç farklı kültürün birikimini, deneyimini bir senteze dönüştürüp Rönesans’ın, Aydınlanma Çağı’nın, çağdaş bilim toplumunun önünü açmış.
Cumhuriyet’in sekülerleşme süreci, İslam’ın görünen ve görünmeyen sembolleriyle mücadeleyi de beraberinde getirdi. Bunun doğal sonucu olarak İslam köylere itildi ve kaynaklarıyla bağı kopan din, büyük bir hızla kulaktan dolma bilgilerden ve hurafelerden ibaret bir hale dönüştü.