Dünyanın en güzel 10 camii

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en güzel 10 camii
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2012 00:00

Çamlıca Camii projesi tartışılırken dünyanın en iyi 10 camiini ünlü mimarlar Murat Tabanlıoğlu, Hilmi Şenalp, Doğan Tekeli, Mahmut Anlar, Oktay Ekinci ve Zeynep Fadıllıoğlu’na sorduk.

Haberin Devamı

Selimiye Camii - Edirne

Jürinin ortak seçimi Selimiye Camii... Tokyo ve Berlin’de camiler tasarlayan Hilmi Şenalp, üslup bütünlüğüne dikkat çekiyor. Zeynep Fadıllıoğlu ise Osmanlı sanatının en güzel örneklerini sergilediğini söylüyor.

Islamic Cultural Center New York - ABD

Doğan Tekeli, 1996’da tamamlanan, Islamic Cultural Center’ı örnek gösteriyor. Mimar Mustafa Abadan’ın tasarladığı cami, çağının sanatını yansıtıyor. Tekeli, “20’nci yüzyıl camisi olarak tarihe geçecek” diyor.

/images/100/0x0/55eb5186f018fbb8f8b98e76

Süleymaniye Camii Eminönü - İstanbul

Mahmut Anlar’ın seçimi, Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biri. 1551’de yapılan ve Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, İstanbul yarımadasının en yüksek tepesinde inşa edilmiştir.

Haberin Devamı

İslamabad Camii Pakistan

Doğan Tekeli, Zeynep Fadıllıoğlu ve Oktay Ekinci’nin seçimi. İslamabad’da 1966’da Suudi Kralı Faysal tarafından yaptırılan Kral Faysal Camii. Kompleksin projesi uluslararası bir yarışmayla seçildi. 17 ülkeden 43 proje arasından Vedat Dalokay’ın proje çalışması birinci oldu. Zeynep Fadıllıoğlu, modern mimarisine karşın ibadethane kimliğini kaybetmeyen yapı için “ülkenin sembolü” diyor. Oktay Ekinci’ye göreyse bu cami, klasik bir cami tipine mecbur kalmadığımızın göstergesi.

Samarra Ulu Camii  Irak

Zeynep Fadıllıoğlu’nun seçimi. 50 metre yüksekliğindeki spiral formlu minaresi, Abbasi mimarisinin en güzel örneklerinden biri.

Büyük Niono Camii Niono - Mali

Zeynep Fadıllıoğlu, Ağa Han ödüllü caminin, kerpiçten, mimari çizimleri olmaksızın yapıldığını söylüyor.

Kurtuba Camii - Kurtuba (Cordoba) İspanya

Bu cami, ihtişamlı mimarisi, kubbesi, sütunları, kemerleri, mihrap ve minberindeki el işçiliğiyle öne çıkıyor.

Mescid-i Nebevi - Medine

Mimar Mahmut Anlar’ın seçimi. Müslümanlara göre, Mekke’deki Mescid-i Haram’dan sonra ikinci kutsal mescit. Nebevi Arapça’da ‘Peygambere ait’ anlamına geliyor. Cami, toplam 400 bin metrekare.

Haberin Devamı

Bebek Camii - İstanbul

Oktay Ekinci, kıyı yalı camilerinin Türkiye’ye has yapısından bahsediyor. Bebek Camii bunlardan biri. Ekinci, “Bu camiler, bulundukları bölgenin kıyıyla olan ilişkisini dengeli ve doğru kuruyor” diyor.

Kılıç Ali Paşa Camii Beyoğlu - İstanbul

Murat Tabanlıoğlu’nun seçimi. Mimar Sinan’ın yaptığı camide, Kılıç Ali Paşa’nın türbesi de yer alıyor. 1580’de yaptırılan cami, kubbenin iki yanındaki yarım kubbeler, diğer iki yanındaki kemerlerle Ayasofya’nın küçük bir kopyası.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!