Dünyadaki doğal yaşamı tehdit eden küresel ısınmanın ne olduğu vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Küresel ısınma hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar küresel ısınmanın ne demek olduğunu, küresel ısınmaya nelerin neden olduğunu ve küresel ısınmanın sonuçlarını sorguluyor. Peki, küresel ısınma nedir?
#Küresel IsınmaTürkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde beyaz adacıklar ve kumulları oluşturan hidromanyezit oluşumların gölde en çok oluştuğu kesimlerde su çekilmeleri yaşandığını açıkladı. Dr. Kesici, “Hidromanyezit oluşumlarının düzensiz ve gerçekleşemez olması ve bunun sonucunda beyaz adacıkların oluşamaması, kararması belirlenmiştir" dedi.
#Salda GölüUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Havza Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, ormansızlaşma ile bölge afetselliğinin arttığını belirterek, “Yangınlar, fırtına, sel gibi doğal afetler ve bilinçsiz tarım arazisi oluşturma, kontrolsüz ağaç kesimi, yapılaşma amacıyla ormanlık alanların yok edilmesi, bölgede heyelan ve toprak hareketliğine davetiye çıkarıyor. Karadeniz’de özellikle son 50-60 yılda kızılağaçlar sökülmüş ve yerine çay bitkisi dikilmiştir. Bu bazıları için çok olumlu görülebilir ancak eğimi yüksek olan Karadeniz'de bu faaliyetler için ormanların tahrip edilmesi heyelan gibi tehditlerin çoğalmasına neden oluyor" diye konuştu.
#KaradenizMeteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre son 33 yılın en kurak yazını yaşadık. İstanbul’a su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranı yüzde 22 civarına düşmüşken, hasretle beklenen yağmur da geldi ama 2 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağmur su baskınları ve dere taşmalarını da beraberinde getirdi. Yine her şiddetli yağmur sonrasında görmeye ‘alıştığımız’ görüntüler ortaya çıktı. Peki, şiddetli yağış ne kadar daha sürecek? Sonraki yağışlar için şimdiden önlem alınamaz mı? En önemlisi de bu yağışlar barajları doldurmaya yeter mi? İTÜ Meteoroloji Mühendisi- CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen cevapladı.
#İstanbulİstanbul'da Ağustos ayında barajlardaki doluluk oranı yüzde 33.58'e geriledi. Prof. Dr. Levent Kurnaz, beklenen yağışların barajlara etkisinin olmayacağını belirtti. Kurnaz, "Belki çok şiddetli de olabilir ama sonucunda barajları dolduracak yağışlar bunlar değil. Barajları dolduracak yağışlar, birkaç saat sağanak olmayan düzgünce yağan yağışlardır. Öyle bir şey olma ihtimali çok yüksek değil. Eylül ayında 30 dereceleri görmemiz mümkün. " ifadelerini kullandı.
#İSTANBULKüresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünya her geçen gün ısınıyor. Yükselen sıcaklıklar sadece karaları değil denizleri de etkiliyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı Temmuz ayında 28,4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Peki ısınan sular hangi sorunlara neden oluyor? Bu durumdan hava durumu nasıl etkilenecek? Ege ve Akdeniz’de neler olabilir? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#İklim DeğişikliğiTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Sıcak ÇarpmasıTürkiye günlerdir aşırı yüksek derecelerin etkisinde... Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyenleri masaya yatırdık...
#Güneş ÇarpmasıTürkiye dün itibari ile aşırı yüksek sıcaklıkların etkisine girdi. Sıcaklıkların artması beraberinde sıcak çarpması vakalarını da getiriyor. Peki ne yapacağız? İşte hem ölümcül olabilen hem de kalıcı yan etkiler bırakabilen sıcak çarpması hakkında bilinen ve bilinmeyen her şey...
#Afrika SıcaklarıKısa bir süre öncesine kadar iklim değişikliğiyle mücadele denince aklımıza küresel ısınmayı durdurmak için karbon emisyonlarının azaltılması gelirdi. Bugün ise "Jeomühendislik teknikleriyle gezegenimizin ısınmasının önüne geçmek mümkün mü?" sorusuna yanıt aranıyor. Peki nedir bu teknikler? Ve daha da önemlisi neden pek çok iklim aktivisti ve bilim insanı bu yolla çözüm üretmeye karşı çıkıyor?
#JeomühendislikProf. Dr. Hakan Ersoy, Doğu Karadeniz’de kurak geçen sonbahar ve kışın ardından beklenen yağışların geleceğini belirterek, haziran ve temmuz aylarının kritik olduğuna dikkat çekti. Ersoy, “Önümüzdeki 2 aylık süreç taşkın ve heyelan riskinin olduğu dönem” dedi.
#Hakan ErsoyAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkSon günlerde her ortamda ‘Bu sene yaz gelmeyecek galiba’ tartışması yapılıyor. Haziran ayının serin ve yağışlı başlaması, bu yazın nasıl geçeceği sorularını beraberinde getiriyor. Peki yaz aylarında ve sonrasında Türkiye'yi nasıl bir hava durumu bekliyor? Uzmanlar yanıtladı…
#Hava DurumuTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Peki bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Uzmanlarla konuştuk.
#Asya Kaplan SineğiTürkiye'de ilk olarak 2011 yılında Edirne’de görülen ve yerleşik tür haline gelen Asya kaplan sivrisineğine bağlı yaşanabilecek olası riskleri, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar konuşmaya başladık. Küçük su birikintilerine yumurtalarını bırakarak çoğalan, gündüz saldıran ve agresif bir tür olan bu sivrisineklerle mücadelede biz vatandaş olarak neler yapabiliriz? Sivrisinek ısırığına bağlı yaşanabilecek olası hastalıklar nelerdir? Hangi durumlarda mutlaka hastaneye gitmek gerekir? Konunun uzmanları ile konuştuk.
#Sağlıkİngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini sürekli olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar arasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel ısınma arttıkça bazı ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde adapte olacağını öne sürüyor. Peki bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…
#MantarBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fulya Kalfa moderatörlüğünde Kanal D-CNN TÜRK ortak canlı yayınında gazeteciler Ahmet Hakan, Hande Fırat, Abdulkadir Selvi ve Zafer Şahin'in sorularını yanıtladı. "CHP milli güvenlik sorunudur" diyerek Mersin'deki saldırıyı düzenleyen teröristin CHP'nin raporunda yer almasına sert tepki gösteren Erdoğan, "Terör örgütü ve siyasi uzantısı malum parti yerine devletin söylediklerine kulak verselerdi, böyle utanılacak hale düşmezlerdi" ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan, ABD ile F-16 meselesiyle ilgili olarak ise "Biden'ın bize vermiş olduğu sözden netice bekliyoruz" dedi. Ege'deki adalara zırhlı araçların yerleştirilmesi konusunda ABD ve Yunanistan'ı uyardıklarını belirten Erdoğan, "Biz burada uluslararası yargı yolunu kapadıklarını görüyoruz. Lozan'a göre buralar özel bir statüye tabi. ABD maalesef, ne Lozan'ı ne Paris'i dinliyor" dedi.
#Erdoğanİnsan ilişkilerinde, kimyevi - biyolojik oluşumlarda ve toplumsal olaylarda her şey neden-sonuç ilişkisine dayanır. Tez - antitez - sentez ile yakından ilgili olan geri besleme de neden - sonuç ilişkisinin bir döngü oluşturmasıyla meydana gelir. İngilizce karşılığı "feedback" olan süreçte, sonuçlar da nedenlere dolaylı olarak etki eder. Geri besleme hakkında ayrıntıları sizler için derledik.
#AraştırmaAlplerin bir bölümünü oluşturan Dolomit Dağları'nın en yüksek noktası olan Marmolada'da meydana gelen çığ felaketi, iklim değişikliğinin olumsuz etkisini bir kez daha gözler önüne serdi. Peki Türkiye’deki buzul dağlarında da erime yaşanıyor mu? İtalya’dakine benzer bir çığ felaketi bizde de yaşanır mı? İşte Marmolada felaketine tanık olanların anlattıkları ve Türkiye’deki buzul dağlarının son durumu…
#İklim Değişikliği