Türkiye’nin her köşesinde gizli kalmış, hâlâ keşfedilmeyi bekleyen onlarca yer var. Bunlardan biri de Konya’daki Derebucak-Çamlık mağaraları… Eğer doğayı sadece ağaçlardan, kuş cıvıltılarından ve su sesinden ibaret sanıyorsanız ne kadar yanıldığınızı Derebucak-Çamlık mağaralarının olduğu bölgeye geldiğinizde anlayacaksınız. İşte mağara potansiyeli çok geniş ve zengin olan Derebucak-Çamlık mağaraları gezi rehberi…
#MağaraŞIRNAK’ta bayramın ilk günü PKK’lı terörisitlerce döşenen mayının patlaması sonucu şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Ünal Demir bugün memleketi Aksaray'da 10 bin kişinin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi. 30 yaşındaki şehit Ünal Demir'in eşi 28 yaşındaki Ülkü bayrağa sarılı tabuta sarılıp ağlarken, 3 yaşındaki oğlu Ramazan'ın, “Anne babam neden burada yatıyor?” diye sorması yürükleri dağladı.
Şelaleler, çevrelerindeki çeşitli bitki örtüleri ve ağaçlık alanlar, serin havaları ve dinlenme yerleri ile eşsiz gezi mekanlarının başında. Girlevik Şelalesi de bu doğa harikalarından birisi. Girlevik Şelalesi nerededir ve nasıl gidilir? Girlevik Şelalesi özellikleri, giriş ücreti ve ziyaret saatlerini (2023) sizler için derledik.
#SeyahatSizin yerinizde olsam, 2016 yılında Patagonya’ya bir yolculuk planlarım. Yalnız, gideceğiniz ayı iyi seçmelisiniz. Çünkü kuzey yarımküre ile güney yarımküre iklimleri aynı değil. Yani biz kışı yaşarken onlar yazı yaşıyor. Onun için önerime uyup da bu uzun yolculuğa çıkmaya niyetlenirseniz, ya nisan sonuna kadar gerçekleştirin ya da gelecek kasım-aralık aylarını bekleyin.
#PatagonyaBugünlerde hava kurşun gibi ağır... İslam dünyası, tarihinin en büyük krizini yaşıyor. Amerika, Müslümanları ülkeye sokup sokmamayı tartışıyor. Ortadoğu mezhep kavgasına teslim. Bir yandan Putin, Türkiye’den intikam almak için tetikte bekliyor... “3. Dünya Savaşı çıkar mı” sorusu artık gülüp geçilen bir şey değil. Ve insanlığın birlikte yaşama kültürü, yaşama sevinci yara alıyor. Bu küresel krizi derinlikli biçimde anlamak için Batı’yı da Doğu’yu da tanımak gerekiyor. Hatta iki kültürü birden içinde taşımak... Düşünür Dücane Cündioğlu’nun Büyükada’daki evindeyiz. Girişteki duvarda Kuran’dan sureler de var; Eski Yunanca ‘Akademia’ tabelası da...
#Dücane CündioğluDoğu Karadeniz, doğa turizminin göz bebeği. Artvin’e bağlı Yusufeli ise trekkingin, tırmanışın mabetlerinden Kaçkarlar’a klasik çıkış noktası, debisi yüksek Çoruh Nehri’nde rafting turizmi, taşıma toprakla organik tarımı, geleneksel mutfağı, akordeon-tulum-davulu bir potada eriten müziğiyle ayrı bir yere sahip. İşte o Yusufeli, 2018’den itibaren adını taşıyan barajın suları altında kalacak.
#ArtvinGüney Çin’de, geçmişi günümüze taşıyan bir kent Lijiang. Gezgin Aynur Koç, şehri Yunnan Eyaleti’nin harikalar diyarı olarak tanımlıyor. “Tarihi kentin daracık sokaklarında, tipik evlerinde hâlâ pek çok etnik grubun mirası yaşıyor. Kentin etrafındaki dağlar ve nehirler sizi bambaşka dünyaya çekiyor. Her taraf etnik grupların kutsal yeri, tarih, doğa, kültür iç içe geçmiş durumda” diyor.
Geçen hafta Diyarbakır’a gittim. Yoksul sokaklarında, siyah taşlardan örülmüş tarihi surların üstünde, yeşil bahçelerde, Dicle kıyısında, kentin modern kesiminde dolaştım durdum. Yürüyüşlerimde bir sorunun yanıtını arıyordum: “İnsan Diyarbakır’a neden gelir?” Bulduğum yanıt belki sizi de Diyarbakır yolculuğuna teşvik eder...
Mardinli kadınların ürettiği, geleneksel bıttım (yabani fıstık) sabunu, beş yıldızlı otel banyolarına giriyor. Kasım ayından itibaren seri üretimine başlanacak bıttım sabunlarını şimdilik Rixos Otelleri (Avrupa dahil), Crowne Plaza, Holiday Inn ve Güral Sapanca Wellness Park sipariş etti. Mardin’deki "Kadından Kadına Köprü, Bıttım Sabunu Projesi", JonhnsonDiversey-KAGİDER işbirliği ve ÇATOM’un desteğiyle hayata geçti.