Kadından kadına köprü otelden otele bıttım

Güncelleme Tarihi:

Kadından kadına köprü otelden otele bıttım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2007 00:00

Mardinli kadınların ürettiği, geleneksel bıttım (yabani fıstık) sabunu, beş yıldızlı otel banyolarına giriyor. Kasım ayından itibaren seri üretimine başlanacak bıttım sabunlarını şimdilik Rixos Otelleri (Avrupa dahil), Crowne Plaza, Holiday Inn ve Güral Sapanca Wellness Park sipariş etti. Mardin’deki "Kadından Kadına Köprü, Bıttım Sabunu Projesi", JonhnsonDiversey-KAGİDER işbirliği ve ÇATOM’un desteğiyle hayata geçti.

Maddi desteği sağlayan ve yaptığı atölyede Mardinli 90 kadını uzmanlarıyla eğiten Jonhnson Diversey; mutfak, çamaşır ve kişisel hijyen ürün ve sistemleriyle hizmet veriyor. Bıttım sabununu sipariş eden ve ortalama 500 ile bin yatak kapasiteli dört ve beş yıldızlı 2 bin 700 otelin yarıdan fazlası, firmanın müşterisi ve bıttım sabununun gideceği ilk adresler.

Henüz resmi sayımı yapılmamış ama Mardin’in dağı taşı bıttım ağaçlarıyla dolu. Sabun, aşılandıktan sonra Antep fıstığına dönüşen yabani fıstığın yağından yapılıyor ve tümüyle organik. Saç dökülmesini önlüyor, teni nemlendiriyor. Yüzlerce yıldır geleneksel yöntemlerle evlerde üretilen bu yerel sabun, şimdi yine aynı biçimde butik olarak üretilip beş yıldızlı oteller aracılığıyla Türkiye ve dünyaya açılıyor.

Projenin sponsoru JohnsonDiversey, şu ana kadar on kadını eğitti. Hedef, 2008’de 100 kadın. Şimdilik tek atölyede üç kadın çalışıyor. Siparişler arttıkça çalışan kadınlar da artacak. Atölyede çalışan üç kadın, kasım ayı itibariyle sigortalı olacaklar, 500 YTL maaş alacaklar. JohnsonDiversey Genel Müdürü Onat Bayraktar, "Teröre karşı en iyi çözüm, refahı artırmak. Sivil toplum kuruluşları ve özel sektör projeleriyle kadınların ekonomik hayatta yer almaları çok önemli" diyor. Bayraktar, projeyle yerel geleneklerin yaygınlaşacağını, turizm ve hijyen standartlarının artacağını da söylüyor.

KAGİDER Başkanı, Mardinli Gülseren Onanç ise yurtiçi ve yurtdışı pazarlamanın KAGİDER inisiyatifiyle gerçekleştirileceğini, böylece bıttım sabununun organik ürün tüketicilerine ulaşacağını söylüyor.

İlk atölyede üç öncü kadın

Sadiye Sabaş (42)

İlk kez bir restoranda yemek yiyeceğiz

20 yıllık evliyim. Eşim işsiz. Üç çocuğum var. İlkokuldaki oğlum, vitrinde bilgisayar görünce heyecanlanıyordu. Artık geleceğe umutla bakıyorum. Ona bilgisayar alabileceğim. Ama önce hepimize kıyafet alacağım. İlk maaşımla televizyonlarda gördüklerimize benzeyen, Mardin’in en güzel restoranına götüreceğim ailemi. İlk kez bir restoranda yemek yiyeceğiz.

Gurbet Uman (36)

Kendime küpe ve alyans alacağım

20 yıllık evliyim, üç çocuğum var. Eşim işsiz, verem. Oğlum üniversite öğrencisi. Ona harçlık verebileceğim. Ama kendime küpe ve satmak zorunda kaldığım alyansımın yerine yenisini alabileceğim.

Nurhan Aslan (21)

Kıyafet alacağım

8 kardeşin ikincisiyim. Altı kardeşim okulda. Telekom’da memur olan babamdan başka çalışanımız yok. Hep kirada oturduk. Mutlu, güzel bir ev hayali kuruyorum. İlk maaşımla kendime ve kardeşlerime kıyafet alacağım.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!