27. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim-25 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Işıl Kasapoğlu küratörlüğünde düzenlenecek festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 20 tiyatro, performans ve dans gösterisine evsahipliği yapacak. Biletler 8 Eylül Cuma günü genel satışa açılacak.
#27. İstanbul Tiyatro FestivaliDünyaca ünlü protest kukla tiyatrosu Bread and Puppet Theater’ın dev kuklaları, 17. İstanbul Bienali kapsamındaki açık hava gösterileriyle İstanbullularla buluşuyor. Gönüllü gruplarla atölye çalışmaları ve gösteriler düzenleyen ekip, atık malzemelerden oluşturduğu devasa figürlerle ‘çağın kötülüklerine’ dikkat çekmeyi hedefliyor.
#İstanbul Bilgi Üniversitesi“Kızımız doktor çıkacak, oğlumuz mühendis” söylemi anne babalar için her devirde mutlak bir gurur kaynağıdır. Ama bir yandan da yapay zekadan uzay bilimlerine kadar artık hayatımıza birçok yeni meslek dalı girdi. Bu yeni, prestijli ve iş garantili mesleklerin bir çoğundan aile büyüklerimizin pek de haberi yok... İşte size dünyadan ilginç bazı örnekler:
#DoktorBenim için yurtdışında başarılı olmanın en önemli kıstası istikrar. Londra, Paris, Milano fark etmez, uluslararası moda haftalarının birinde öyle üç beş kere değil, 10-15 kere üst üste defile yapabildiysen başarılısın. Bora Aksu bu anlamda gerçekten başarılı bir moda tasarımcısı. Dört kere üst üste Londra Moda Haftası’nın ‘En Başarılı Genç Tasarımcısı’ seçildiğini bir tarafa koyarak, bu sene Londra’da 16. defilesini yapıyor. Sezon sektirmediğini de hatırlatır ve müjdemi isterim. İTÜ Taşkışla Binası’ndaki İstanbul Fashion Week’in (25-28 Ağustos) gala defilesini Bora Aksu yapacak. Bu onun İstanbul’daki ilk defilesi ve bu şehirden ilham alarak tasarladığı koleksiyonu saat 21.00’de podyuma çıkacak. Aksu ile defile öncesi buluştuk ve bana gizli İstanbul’unu gezdirdi
Onların işi izleyenleri güldürmek, eğlendirmek ve oynatan kişiyi rahatlatmak. Ahşaptan, strafordan, kimi zaman çoraptan ya da kartondan yapılan kuklalardan bahsediyoruz. Tarihi çok eski dönemlere dayanan kuklacılık ve kuklalar, hâlâ insanları eğlendirmeye devam ediyor. Üstelik artık basit bir mahalle eğlenceliği değil, bir sanat dalı olarak ele alınıyor. Özellikle son yıllarda, atölye çalışmalarına katılıp kuklacılık öğrenenlerin sayısı bir hayli arttı. Siz de bir Gepetto Usta olabilir, birkaç ayda kendi Pinokyo’nuzu yaratabilirsiniz.
Yaptığınız bir iş toplantısına hiç ağaçların, nehirlerin, dağların eşlik ettiği oldu mu? <br><br>Bizim oldu. Geçen hafta, büyük toplantı masasının etrafına oturmuş, departman toplantımızı yaparken, bir yandan da Erzurum’dan Erzincan’a doğru yol alıyorduk.<br><br>Hürriyet Hakkımızdır / Tren Özgürlüktür diye Kars Garı’ndan uzun bir yolculuğa çıkmıştık ve tren sahiden özgürlüktü.
<B>HALİL İNALCIK </B>ile <B>GÜNSEL RENDA</B>'nın hazırladıkları iki ciltten oluşan <B>Osmanlı Uygarlığı</B>, gerçekten bir imparatorluğu, uzmanların kaleminden, kuruluşundan çöküşüne, tarihinden ekonomisine, biliminden eğitimine, tekkelerinden gündelik yaşamına, edebiyatından mimarisine, resminden müziğine kadar her yönüyle ele alan ve kitaplığımızda bulunması gereken önemli bir başvuru kaynağı.
Çivi, mengene ve çekiç seven bir kadın Selda Ülder. Süngere, beze, tahtaya ve demire şekil veriyor, 'kukla' yapıyor. Mimar Sinan Üniversitesi Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü’nden mezun. Kukla yapımı konusunda yüksek lisans yapmış. Türkiye'de bir elin parmak sayısını geçmeyen ustalar arasında 'okullu' olarak yerini almış.<br>
Bu yıl 22'nci kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali 12 Nisan ile 27 Nisan tarihleri arasında yapılıyor. Festival Çinli yönetmen Chen Kaige'nin Han Ni Zai Yiki (Birlikte) adlı filmiye açılıyor. Kapanış filmi ise İspanyol yönetmen Antonio Hernandez'in En La Viudad Sin Limites (Sınırsız Kentte) adlı filmi. Programda 200'ü aşkın film var. Festivalin bölümlerini ve bu bölümlerde yeralan filmleri kısaca tanıtalım istedik. İlk bölüm uluslararası yarışma filmlerinin: