Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2009 00:00
Tarihi Uşak Garı’na giren treni, Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, Belediye Başkanı Yardımcısı Ömer Oktay Okarca, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve çok sayıda Uşaklı karşıladı.
TRENİN Uşak’ı ikinci kez ziyaret etmesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Vali Yardımcııs Aksoy, “Hürriyet köklü bir gazete. Bu tür etkinliklerle demokrasi açısından toplumu bilinçlendirmeye devam ediyor. Demokratlık sadece üç beş yılda bir oy vermek değildir. Toplumsal, kültürel bir olaydır. Siz çöpünüz alınmadığındaki tavrınızla ya da otobüse binerken başkalarına gösterdiğiniz saygıyla demokratlığınızı gösterirsiniz” diyerek, Hürriyet Hakkımızdır projesinin insan haklarını gündelik hayata sokma amacına destek çıktı. Hürriyet Treni’nin bu yılki yolculuğunda, üçüncü kez bir şehir trenini geri istedi. Belediye Başkan Yardımcısı Okarca, “Buraya gelişiniz vesilesiyle bir kez daha söylüyoruz, Uşak’tan trenle sadece İzmir’e değil, İstanbul ve Ankara’ya da gitmek istiyoruz” dedi.
Keloğlan Harry Potter’a karşı
AKBANK Çocuk Tiyatrosu, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Hürriyet Hakkımızdır/Tren Özgürlüktür yolculuğunun çocuklar tarafından en beklenen etkinliği. Akbank Sanat Çocuk Tiyatrosu ekibi de trenin hem en cefakar, hem en eğlenceli ekibi hâlâ. Bu yıl da Yavuz Pekman’ın yazıp Arslanoğlu’nun yönettiği En Mutlu Kim adlı oyunu hiç ara vermeden her gün oynayacaklar.
Dekoru Matrak Sanat, kostümü Funda Çebi, müziği Deniz Noyan’a ait oyunda yine geçen yılki ekip rol alıyor. Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun 1972’de kurulmasından bu yana oyuncusu olan Hayrettin Arslanoğlu, oyunculuğun yanısıra ilaç, bankacılık ve futbol dünyası için madalya, kupa, şilt vs. tasarımı yapıyor. Trende bir görevi daha var, akşamları yol alırken söylenen şarkıların “herkesin çıkamadığı bölümlerini çıkmak.” Özdemir Çiftçioğlu, Ali Poyrazoğlu ve Akbank Çocuk tiyatrolarında oyunculuğu bir arada götürüyor, aynı zamanda fotoğrafçı.
Sibel Altan, Semaver Kumpanya ve Akbank Çocuk Tiyatrosu oyuncusu. İsviçre doğumlu ve Bulgaristan’dan kuklacılık eğitimli, kukla işleri ondan soruluyor Türkiye’de. Trendeki gayrıresmi görevi, akşamları ud ve darbuka çalıp eğlenceyi yükseltmek! Burcu Doğan, Ümit İlban ve Sarp Aydınoğlu da Akbank dışında Semaver Kumpanya oyuncusu, İlhami Gürsoy, Devlet Opera ve Balesi’nde de görevli bir ses ve ışık teknisyeni. Asiye Çeviker ise tiyatro kulisinin her şeyi.
Fidanlarla buluşmakYolculuğumuzu anı anına izleyebileceğiniz www.hürriyettreni.org sitesinde, Tren İnsanları’na ayrılmış bir de blog köşesi var. Bu sayfada zaman zaman onlardan örnekler bulacaksınız. İşte ilki: “En Mutlu Kim’de oynadığım Meddah’ın anlattığı hikaye, trenin Anadolu yolculuğuyla benzerlik taşıyor. “Hükümdarın biri mahiyetiyle ülkesini gezerken bir gün yol kerarında fidan dikmeye çalışan çok yaşlı bir köylüye rastlamış. Uzaktan seslenmiş: ‘Hey babalık, o fidanı boşuna dikiyorsun, oldukça yaşlısın, korkarım meyvelerini yemek sana nasip olmayacak.’ Yaşlı köylü hükümdara bakmış ve: ‘Haklısın evlat yiyemeyeceğim. Ama bugün bizim yediğimiz meyvelerin fidanlarını da başkaları dikmemiş miydi?’ demiş. Ütopya treniyle bu kez, geçen yıl diktiğimiz fidanları sulamaya gidiyoruz. Yine geleceğiz dediğimizde inanmayan gözlerle bakan fidanlarla buluşmaya...” Hayrettin Arslanoğlu / Akbank Çocuk Tiyatrosu
Sanal değil bizim kahramanlarYolculuk için Hürriyet Hakkımızdır konseptine uyarlanan oyun, en güçlü, en büyük, en mutlu kim sorularını soruyor ve aslında büyüklüğün, gücün ve mutluluğun insanın içinde olduğunu, sadece bunları aramak ve bulmak gerektiğini anlatıyor çocuklara. “Çok ciddi rakiplerimiz var. Teknolojinin ve iletişimin geldiği noktada, Harry Potter’lar, animasyonlar, yaratılan sanal kahramanlara karşı pek şansı yokmuş gibi görünüyor. Biz de buna karşılık seyircilerimizi şaşırtmak gibi bir misyon edindik. Çocukların ilgisini o sanal kahramanlardan kendi masal kahramanlarımıza çekebilmek için bir kolaj yaptık” diyor yönetmen Arslanoğlu.
Bu kolaj Dede Korkut masallarından başlayarak, Keloğlan’ı, ortaoyununu ve Karagöz-Hacivat’ın hayal perdesini içeriyor. Mesela ortaoyununun meşhur Kavuklu ve Pişekar’ı ya da Keloğlan, bu oyunda günümüz kahramanlarıyla karşılaşabiliyor.
Hayal perdesi ise bilinen 25-30 santimlik değil, birbuçuk metreye varan boyutlarla çıkıyor izleyicinin karşısına, dev tasvirler orada resmi geçit yapıyor. Bu tiyatroda ilk kez yapılan bir uygulama. Ancak oyun trende gündüz oynandığı için bu bölümü uygulanamıyor. Yani o haliyle görmek isteyenler, yolculuk sonunda Akbank Sanat sahnelerine gitmek zorunda.
BUGÜN MANiSA’DAYIZ, YARIN BALIKESiR’DEYiZ