Küfe, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından da tanımlanan Rumca kökenli bir kelimedir. Yüzyıllardır Anadolu topraklarında kullanılmakta olan Küfe kelimesi, birden fazla anlama da gelebilmektedir. Küfe, sıfat ve mecaz ifadeler taşıdığı gibi aynı zamanda bir materyal olarak da tanımlanmaktadır. İşte, küfe hakkında TDK'nın yapmış olduğu tanımlamalar
#KüfeNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yunan Bakan Dendias'a sert tepki gösteren Erdoğan, "Onun bir defa kalkıp da Türklerin orada işgalci olduğunu söylemesinden daha densiz, edep dışı bir ifade olamaz. Dolayısıyla, Sayın Miçotakis’in bu bakanına haddini bildirmesi lazım." dedi. TSK'nın Kuzey Irak'taki operasyonları hakkında konuşan Erdoğan, "Terörle mücadelemiz sonuna kadar devam edecek. Önünde sonunda kazanan inşallah yine biz olacağız. Artık onları bekleyen son yakındır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "İsrail yaptıklarının cezasını çekmeli, bu ceza bir daha kimsenin böylesi bir zulmü aklından geçirememesini sağlayacak kadar ibretlik olmalıdır." mesajında bulundu. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: Bizler toplumumuzun her kesimi gibi emeklilerimizin de daima yanındayız. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmemek için azami gayret gösteriyor, elimizden gelenin daha fazlasını imkanlar nispetinde yapıyoruz.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkBir edebi eserde anlatımı güçlendirmek ve detaylandırmak için birçok yöntem kullanılır. Bu yöntemlerden biri de metnin ana fikrini hayali karakterler üzerinden okura sunmaktır. Leyla ile Mecnun, Yusuf ile Züleyha ve Aslı ile Kerem gibi karakter odaklı halk hikayeleri ve mesneviler, bu tür eserlere örnek olarak gösterilebilir. Şiirlerde de verilmek istenen duygu ve mesaj, çeşitli karakterler üzerinden aktarılabilir. Seyfi Baba şiirinin konusunu ve özelliklerini örnek dizelerle derledik.
Milli Edebiyat döneminin temsilcileri, kaleme aldıkları manzum eserlerde, genellikle hece ölçüsü kullanmışlardır. Küfe şiiri ise bu dönemde aruz vezniyle yazılan nadir şiirlerden biridir. Biçimsel özellikleri dışında içerik ve üslup bakımından da diğer şiirlerden farklı olan Küfe, günümüzde de en beğenilen ve okunan eserler arasında yer alıyor. Küfe şiirini ayrıntılı bir şekilde detayları ile derledik.
Eski dönemlerde sıklıkla kullanılan zembil kelimesi zamanla bir şeyin çok fazla olduğunu ifade eden bir kelime haline gelmiştir. Zembil kelime manası olarak hasırdan örülmüş kulplu torba olarak bilinmektedir. Eski dönemlerde bazı ürünlerin hasat zamanı toplanması için kullanılan bir malzeme olan zembil o ürünün ne kadar çoklukta olduğunu da ifade etmektedir. Zembil ne demektir ve ne anlama gelir? Türk Dil kurumuna göre zembil kelimesinin sözlük anlamı nedir detayları ile derledik.
Manzum hikaye okul yıllarından başlayarak araştırılan bir konu olmaktadır. Manzum hikayenin anlamı, kullanım şekli ve örnekleri merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda bununla ilgili bilgiler bulunmaktadır. Manzum hikayelerin uyak, ölçü, kafiye gibi kendine özgü yapıları olduğu bilinmektedir. Bu konulara hakim olunduğu zaman manzum hikayeleri anlamak daha kolay olmaktadır. Manzum hikayelerin bir tarihi bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiManzum ne anlama geldiği ve manzum hikaye okul döneminin başlamasıyla birlikte öğrenciler tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Kendi içerisinde ölçü, kafiye ve uyaklar gibi kuralları olan manzum hikayelerin özelliklerin, tarihini manzum hikaye ile ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#Manzum NedirHaricilik ne olduğu günümüz şartlarında merak edilen konulardandır. İslam dininde haricilerin yeri her zaman tartışma konusu olmuştur. Hariciler dinden çıkıp çıkmadığı, ehli sünnet içerisinde olup olmadığı da merak edilen konular içerisindedir. Hz. Ali zamanındaki hariciler nasıl ortaya çıktı? Hangi fikirleri savundu ve neden Hz. Ali ile savaştı? Hariciliğin İslam dinine verdiği zarar ve merak edilen diğer konular ile ilgili soruların detaylarını derledik.
#Haricilik Mezhebi NedirKerbela ismi milattan sonra 10 Ekim 680 tarihinde gerçekleşen İslamiyet tarihinde yer alan bir savaşın ismidir. Bu savaş bir olay ve katliam şeklinde gerçekleştiği için kerbela olayı ifadesi de kullanılmaktadır. Kerbela nedir, kerbela olayı ne zaman gerçekleşmiştir ve kerbela olayı tarihi kısaca özetini sizler için derledik.
#Kerbela Nedir?İslam dininde bazı mezhepler bulunmaktadır. Bu mezhepler çeşitli olaylar sonucunda ve elde edinmiş tecrübeler sonucu ortaya çıkmıştır. Mezheplerin ortaya çıkışı ile ilgili yoğun araştırmalar İslam tarihçileri tarafından da yapılmaktadır. Son aylarda mezhepler ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki mezhep nedir? Mezhepler nasıl ortaya çıkmıştır? Dört büyük mezhep ve isimleri nelerdir? İşte mezheplerle ilgili bütün detaylar.
#Mezhep Nedir?Nazım yani şiir şeklinde yazılmış olan hikayelere manzum hikaye adı verilir. Manzumlar, duygu ve hislerin anlatıldığı hikayelerdir. Ölçü, kafiye gibi uyakları içerisinde barındırır. Manzum hikayeler şiir şeklinde yazılır. Olay, yer, kişi ve zaman gibi kavramlar da manzum hikayede yer alır. Bu türün Edebiyatta ilk adımlarını Recaizade Mahmut Ekrem atmıştır. Bu yazı türü, Servet-i Fünun Dönemi'nde kullanılmış ve yaygınlaşmaya başlamıştır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Manzum Ne Demek?İslam Tarihinin önemli savaşlarından birisi olan " Kadisiye Savaşı" nedir? Kadisiye Savaşının nedenleri nelerdir? Kadisiye Savaşı nerede yapılmıştır? Kadisiye Savaşının tarafları kimlerdir? Kadisiye Savaşının Sonuçları nelerdir? Kadisiye Savaşının önemi nedir? İşte bu ve benzer sorulara cevap olabilecek önemli bilgileri sizin için derledik.
Son yıllarda giyim sektöründe talep edilen kıyafetler için birbirinden farklı kumaşlar kullanılıyor. Kumaşların özelliklerine ve genel yapılarına göre kullanıldıkları alanlar da belirleniyor. Özellikle likralı kumaş çok fazla tercih ediliyor. Likralı kumaş nedir, nasıldır ve terletir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hanefi mezhebi, İslam dini içerisinde sünni fıkıh mezheplerinden birisini oluşturmaktadır. Hanefi mezhebi ismini kurucusundan almış bir mezheptir. Hanefi mezhebi, 4 sünni mezhebinin en fazla nüfusa sahip olan mezheplerinden birisidir. İslam aleminin yaklaşık %60'ı hanefi mezhebinden gelmektedir. Sizler için Hanefi mezhebinin tüm özelliklerini ve detaylarını derledik.
#Hanefilik Mezhebi Nedir?Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe’de konuk ettiği Danıştay üyelerine, öğrenci andı kararı nedeniyle sitem etti: “Danıştay, 5 yılda ant ile ilgili karar veriyor. 2013’te neredeydiniz? 2013’ten 2018’e kadar neredeydiniz? Şimdi mi aklınıza geldi? Millet meydanlara çıktığımız zaman bizi yuhluyor. Hesabı veren biziz. Danıştay’dan izin alacaksak o zaman ben bu makamda durmayayım, çekeyim gideyim.”
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararıyla ilgili konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Beş yılda ant ile ilgili karar veriyor Danıştay. 2013'te neredeydiniz? 2013'ten 2018'e kadar neredeydiniz? 2018'e kadar niçin acaba bu konuda bir karar verilmedi de şimdi veriliyor? Şimdi mi aklınıza geldi?" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik konusunun artıları ve eksileri olduğunu belirterek, “Nedense birileri zaman zaman çıkıp bu işi kaşıyorlar ve bunlar doğru yaklaşım tarzı değil. TSK’nın kanaatini bir kenara koymak da mümkün değil. TSK’nın da ihtiyacını değerlendirmeye alarak, böyle bir karar verilir ve ondan sonra da hükümet kararını uygulamaya koyar” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir ziyareti öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Gazetecilerin bedelli askerlik ile ilgili sorularını yanıtlayan Erdoğan, ''Şu anda bunun artıları var eksileri var, böyle bir dönemin içindeyiz. Birileri çıkıp zaman zaman bu işi kaşıyorlar. Bunlar doğru yaklaşım tarzı değil. Burada TSK’nın kanaatini bir kenara koymak da mümkün değil. Cumhurbaşkanı olarak bende bu olayın artı ve eksilerini ilgili mercilerle değerlendirerek karar vermek zorundayım. Sırtımızda ağır bir küfe var'' dedi.