20.yüzyılın en büyük aşkıydı. Modern çağın Antonius ve Kleopatrası idi onlar... Halkının çok sevdiği, genç, yakışıklı Kral 8.Edward dul bir Amerikalı kadına aşık oldu. Tutucu İngiliz kraliyet ailesi ve Kilise bu aşk evliliğine izin vermeyince... kral hiç tereddüt etmeden önce tahtını, sonra ülkesini terk edip gitti. Aşkları 35 yıl boyunca, Dük ölene kadar sürdü. Ama, geçen hafta ortaya çıkan bir belge, bu büyük aşkın aslında daha büyük bir ihanet olduğunu gösterdi. Düşes, uğruna tahtı terk eden adamı çatır çatır boynuzlamıştı...
Takvimler 1483 yılını gösterirken İngiltere'nin henüz çocuk yaştaki yeni kralı 5'inci Edward ve York Dükü kardeşi Richard, Londra Kulesi'nin kapısından içeri adım attı. O günden sonra kardeşleri bir daha gören olmadı. Sonraki yüzyıllar boyunca kardeşlerin başına gelenlerle ilgili olarak amcaları 3'üncü Richard suçlandı. Peki çocukların başına gerçekte ne gelmişti? Bir tarih dedektifi tam 540 yıl önce yaşanan bu olayı aydınlatmak için yola çıktı ve çok ilginç sonuçlara ulaştı. İşte ayrıntılar...
#Kral 3'Üncü RichardSivas'ta gerçekleşen arkeolojik kazılarda kültürel hazine niteliğindeki eserler keşfedildi. Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Kayalıpınar (Samuha) bölgesinde Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında yapılan arkeolojik kazıda Hitit dönemine ait önemli bir arşiv bulunduğu düşünülüyor.
#SivasSivas'ta gerçekleşen arkeolojik kazılarda kültürel hazine niteliğindeki eserler keşfedildi. Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Kayalıpınar (Samuha) bölgesinde Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında yapılan arkeolojik kazıda Hitit dönemine ait önemli bir arşiv bulunduğu düşünülüyor.
#Sivasİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), Cumhuriyet’in 50’nci yılında başladığı yolculuğunda yarım asrı geride bıraktı. Müzik, film, caz ve tiyatro alanlarındaki büyük İstanbul Festivalleri ile İstanbul Bienali’ni düzenleyen, Türkiye’de festival kültürünün yerleşmesinde önemli pay sahibi olan İKSV’nin 50 yıllık görkemli tarihini 50 maddede özetledik.
#İksvÇin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları'nın sona ermesinin ardından birkaç gün önce başlayan 3. Paralimpik Kış Oyunları tüm engelleri aşan, yılmadan çalışan sporcuların mücadelesine sahne oluyor. Britanyalı görme engelli kadın sporcu Millie Knight, "Kulakları yardımıyla kaydığını" söyleyerek, saatte 112 kilometre hızla kayarken adeta ölüme meydan okuyor. Ülkemizi 2014 yılında Soçi Kış Oyunları’nda temsil eden Paralimpik kayakçı Mehmet Çekiç ise imkânsızlıklar ve ilgisizlik nedeniyle, daha fazla katkı sunamamaktan dertli. Paralimpik Kış Oyunları başlarken, zorluklara meydan okuyan sporcuların hikâyesi...
#Paralimpik Kış OyunlarıBodrum’da önceki gün kalp krizi geçirerek hayata veda eden Hasan Saltık, Anadolu’nun kayıp seslerini kazıyıp ortaya çıkararak kayıt altına alan bir kültür arkeoloğuydu. Saltık, 30 yıl önce kurduğu Kalan Müzik ile bu toprakların çok dilli ses hazinesini derleyip bütün dünyaya ulaştıran bir elçi oldu.
#Hasan Saltıkİmparatorluğun simge yapıları, ünlü mimarların eserleri birer anıt gibi ayakta duruyor. Osmanlı’nın en büyük mimarı Koca Sinan ve 19’uncu yüzyıla damga vuran Balyan ailesinin yeri ayrı. Bu hafta, ustaların ustası Mimar Sinan’ın Edirne’deki izlerini ve Balyanlar için şimdiye kadar yazılmış en kapsamlı kitabı anlatacağım sizlere.
#YazarHer deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulHer deprem sonrası değerlendirmelerin yapıldığı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, astronomi, meteoroloji, jeomanyetizma laboratuvarları ile de 153 yıldır bilime ışık tutuyor. Kandilli Rasathanesi, Astronomi Laboratuvarı'nda sürdürülen bir diğer çalışma ise Adli Bilimler'in bir dalı olan Adli Astronomi. Hülya Yeşilyaprak, Adli Astronomi alanında yaptıkları çalışmalar hakkında, 'Adli Astronomi 1950'li yıllarda başlıyor. Örneğin ölümlü bir trafik kazası oluyor ya da beni çok üzen bir konu özellikle tarlalarda insanlar birbirlerini yaban domuzu sanıp vuruyor.' ifadelerini kullandı.
#İstanbulÜnlü yönetmen Stanley Kubrick, 1963 yılında Cinema dergisine verdiği röportajda favori filmlerini sinemaseverle paylaşmıştı. Sonraki yıllarda ise "Her filmini izlemeliyim dediğiniz çok az yönetmen vardır. Ben listenin başına Fellini'yi ve daha ileri seviye olarak Traffaut'yu koyarım" diye konuşmuştu.
#Stanley Kubrick