Sonbaharın geldiğini havaların soğumasından değil, sanatçıların peşi sıra çıkardığı slow şarkılardan anlıyorum artık. Cem Adrian ft Fatma Turgut, Çağan Şengül, Tendertwin ve daha birçok ismin slow parçaları, “Ekimde ayrılık başkadır” dedirtiyor. Toplanın kırık kalpliler, size önerilerim olacak.
#Sinem VuralGeçen yıl hayata veda eden usta sanatçı Balkan Naci İslimyeli’nin anısına düzenlenen ‘Ben’ başlıklı retrospektif sergi Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür Merkezi’nde açıldı. Küratörlüğünü Prof. Dr. Kıymet Giray’ın üstlendiği sergi, sanatçının 1972-2022 tarihleri arasında ürettiği eserleri arasından kendisine ayırdığı koleksiyonundan bir seçkiyi izleyiciyle buluşturuyor. 21 Eylül’e kadar sürecek serginin küratörü Giray ile sergiye adını veren ‘Ben’ kavramını, eser seçimini ve Balkan Naci İslimyeli’nin sanat yaşamı hakkında konuştuk: “Konsept belirleken düşündüm de Balkan Naci’yi bir sanatçı olarak tek bir sözcükle tanımlamam gerekseydi bu sözcük kesinlikle ‘Ben’ olurdu. Öyle de oldu.”
#Balkan Naci İslimyeliDilimize Farsçadan geçmiş olan cihan kelimesi, hem içinde yaşadığımız dünya hem de kainat anlamına gelir. Bu kelime aynı zamanda ülkemizde erkek çocuklarına verilen popüler isimler arasında yer alıyor. 2021 yılı itibariyle Türkiye'de yaklaşık 32 bin kişi Cihan ismini kullanmaktadır. Bu kelimenin içinde yer aldığı bazı birleşik isimler ve anlamları şu şekilde sıralanabilir: 1- Cihan-ârâ: Alemi süsleyip ona renk katan 2- Cihan-gir: Cihanı fetheden, dünyaya hükmeden. Cihan kelimesinin eş anlamlısı nedir? Cihan kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK‘Saray ve Kozmos’ta Shaika R. Canby, Deniz Beyazıt, Martina Rugiadi ve A. C. S. Peacock başta olmak üzere diğer uzmanların yazdıklarıyla Selçukluların da nasıl savaş içinde savaşarak ‘oldukları’nı, ‘oluşturdukları’nı ve kültürü ne şekilde yarattıklarını görebiliyoruz.
#Saray Ve KozmosTIP tarihinde anatomi ve fizyolojinin gelişmemiş olduğu dönemlerde hastalıkların oluş mekanizmalarını ve tedavi yöntemlerini açıklamak amacıyla Egeli Hipokrates’in geliştirdiği fonksiyonel tıp görüşü olan humoral patoloji milattan önce 5. Yüzyıl’da ortaya çıktı. Ege’deki antik Anadolu medeniyetlerinden başlayıp Roma-Bizans imparatorlukları, İslam medeniyeti, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarında 18. Yüzyıl Rönesans dönemine kadar binlerce yıl tıp alanında egemen olan bu yöntemi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Hekimi Dr. Doğu Yıldırım anlattı.
#1Tekli çıkarmak hikâye, albüm yapmaksa roman yazmak gibi... Pentagram gibi ustalar eski alışkanlıkla roman yazmayı tercih ederken genç isimler tekli çıkararak gündemde kalıyor. Zeynep Bastık’tan ‘Savaştım Harbiden’, Hazel’den ‘Ekselans’ ve Anna Marie’den ‘PSYCHO’... İşte haftanın yerli-yabancı yeni çalışmaları...
#Zeynep BastıkMilyarlarca gezegenin ve yıldızın içinde yer aldığı uzaya evren denir. Dünyanın da içinde yer aldığı evrenin sonsuz olduğu kabul edilmektedir. Bir kişinin ya da topluluğun içinde yaşadığı çevrenin şartları ve özellikleri de evren olarak nitelendirilir. Bu kelime dünya ve alem anlamında da kullanılır. Evren adıyla ilgili ayrıntıları sizler için derledik.
Bio-art sanatçısı Dilay Koçoğulları ve multimedia sanatçısı Ali Kanal’ın belirli bir bölgenin biyolojik çeşitliliği ve biyomun izlerini ortaya çıkardıkları “Tissue Lab” başlıklı sergi, 25 Şubat’a kadar İzmir’in Umurbey Mahallesi “1532 sok. No: 21” adresinde sanatseverlerle buluşuyor. Darağaç Kollektifi’nin olduğu bölgede konumlanan laboratuvar alanındaki sergiyi Dilay Koçoğulları’yla konuştuk.
#Tissue LabSinemaya da uyarlanan ‘Eğreti Gelin-Kostak Kızı’ romanıyla tanınan yazar Şükran Kozalı, kısa süre önce hayata veda eden edebiyat araştırmacısı Yıldız Ecevit’in ilk ve son romanı ‘Kozmik Komedya’yla ilgili kapsamlı bir inceleme kaleme aldı: ‘Kozmik Komedya’, alıntıların ve düşünsel bütünlüğün bir aradalığı... Türkçede alışılmadık bir roman. Bir bilgi romanı! Yaşamının büyük bölümünü bilgi derleyerek geçiren bir edebiyat araştırmacısının ürünü. Yıldız Ecevit, yaşamı da, kendini de bilgi aracılığıyla çözümleme çabasına girişirken okuru çok çeşitli okumaların oluşturduğu çoğulcu bir ortama çekiyor.
#Yıldız EcevitAkbank Sanat ile Açık Diyalog İstanbul’un güçlerini birleştirerek düzenlediği ‘Çağdaş Sanat ve Küratörlük’ konulu seminer programından mezun olan katılımcıların projeleri ‘Niyetler’ sergisinde bir araya getirildi. “Daha iyi bir gelecek ihtimali” fikrini odağına yerleştiren sergi, sanat yoluyla hayata dair pozitif mesajlar veriyor.
#NiyetlerAstronot ve kozmonot terimleri, uzay uçuş programlarında görev yapan kişiler için kullanılır. Fakat bu iki terim neredeyse aynı anlama gelir. Ama Rusya ve ABD arasında yaşanan rekabet bu terimlere de yansıyor. Bu terimler, Ruslar ile Amerikalıların uzay çalışmalarındaki rekabeti sonucunda ortaya çıkar. Kozmonot nedir, nasıl olunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
‘Lizbon’a Gece Treni’yle tanınan İsviçreli felsefeci yazar Pascal Mercier’in 10 yıllık aranın ardından yazdığı yeni romanı ‘Sözlerin Ağırlığı’, hikâyesinden ziyade dil ve anlam, her durum için doğru kelimeyi bulmak, edebiyat, hafızanın işleyişi, arkadaşlık ve aşk üzerine felsefi yorumlarıyla dikkat çeken bir anlatı...
#Pascal Mercier‘Takımyıldız’ temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin sergileri dijital ortama taşındı. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri merkezine alan bienal kapsamında 31 sanatçının eserleri bir ay süreyle www.canakkalebienali.com adresinden çevrimiçi olarak gezilebilecek. Pandemi koşulları uyarınca özel bir programla ziyaretçilerini ağırlayan ve önceki yıllara göre farklı bir yapıda gerçekleştirilen Çanakkale Bienali ile ilgili merak edilenleri bienal küratörleri Çanakkale Bienali İnisiyatifi’ne (CABININ) ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk...
#7. Çanakkale Bienali