koronavirüs ve beslenme haberleri sayfasında koronavirüs ve beslenme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 520 koronavirüs ve beslenme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünyada ve ülkemizde etkisi tüm hızıyla devam eden Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıkla mücadele edebilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu dönemde vücut direncini artırmanın yolu ise doğru gıdalarla dengeli bir beslenme düzeninden geçiyor. Dyt. Merve Sır, koronavirüse yakalanan bireylere sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
#Koronavirüs Ve BeslenmeDünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak kabul ettiği ve her geçen gün hızla yayılan koronavirüsünün bulaşmasını tek başına engelleyecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar tüketmek, bu dönemde önem taşıyor. Diyet ve Beslenme Uzmanı Seda Uşarer, evde oturma sürecinin uzadığı, kişinin sevdiklerinden ayrı kaldığı bu günlerde serotonin düzeyini arttırmak için triptofandan yüksek, ıspanak, yumurta, süt, muz, badem gibi gıdaları tüketmenin kişinin kendisini daha mutlu hissettireceğini söyledi.
#Pandemide Ne YemeliPandemi sürecinde özellikle kış günlerinde antioksidan ve vitamin bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesinin şart. İkinci kez koronavirüse yakalanma ihtimali olan ya da enfekte olmamış kişilerin, bağışıklık sistemini güçlü tutmak zorunda olduğunu belirten Diyetisyen Eda Balcı, önemli bilgiler verdi.
#Pandemide BeslenmeKoronavirüs salgının git gide artması sonucu yeniden eve kapanmalar başladı. Evlerde sürdürülen yaşam beslenme alışkanlıklarını oldukça etkiliyor. Evlerde düzenli beslenme, ara öğünlerin önemi, insanların sürekli yeme ihtiyacı hissetmelerine ilişkin Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir görüşlerini paylaşıyor.
#Karantinada BeslenmeYeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele edilen karantina sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi, stres ve üzüntünün en aza indirilmesi gerekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, karantinada nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
#Karantinada BeslenmeCovid-19 salgını nedeniyle evlere kapandık. Okula gitmeyen çocuklar, evden çalışan ebeveynler ve çiftler arasında gerilim yaşanabileceği bir süreçten geçiyoruz. Ancak; salgından aile içi ilişkilere zarar vermeden çıkmak önemli. “Zaman; konuşma, paylaşma, dayanışma zamanı” diyen Psikiyatrist Dr. Buğra Çetin, evde iletişimi güçlendirmenin ve gerginlikleri azaltmanın yollarını anlattı.
#KoronavirüsDünyada ve ülkemizde etkisi tüm hızıyla devam eden Covid-19 virüsünün neden olduğu hastalıkla mücadele edebilmek için bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekiyor. Bu dönemde vücut direncini artırmanın yolu ise doğru gıdalarla dengeli bir beslenme düzeninden geçiyor. Dyt. Merve Sır, koronavirüse yakalanan bireylere sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.
#Koronavirüs Ve BeslenmeDünya Sağlık Örgütü'nün pandemi olarak kabul ettiği ve her geçen gün hızla yayılan koronavirüsünün bulaşmasını tek başına engelleyecek veya tedavi edebilecek herhangi bir gıda olmasa da, bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar tüketmek, bu dönemde önem taşıyor. Diyet ve Beslenme Uzmanı Seda Uşarer, evde oturma sürecinin uzadığı, kişinin sevdiklerinden ayrı kaldığı bu günlerde serotonin düzeyini arttırmak için triptofandan yüksek, ıspanak, yumurta, süt, muz, badem gibi gıdaları tüketmenin kişinin kendisini daha mutlu hissettireceğini söyledi.
#Pandemide Ne YemeliPandemi sürecinde özellikle kış günlerinde antioksidan ve vitamin bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesinin şart. İkinci kez koronavirüse yakalanma ihtimali olan ya da enfekte olmamış kişilerin, bağışıklık sistemini güçlü tutmak zorunda olduğunu belirten Diyetisyen Eda Balcı, önemli bilgiler verdi.
#Pandemide BeslenmeKoronavirüs salgının git gide artması sonucu yeniden eve kapanmalar başladı. Evlerde sürdürülen yaşam beslenme alışkanlıklarını oldukça etkiliyor. Evlerde düzenli beslenme, ara öğünlerin önemi, insanların sürekli yeme ihtiyacı hissetmelerine ilişkin Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir görüşlerini paylaşıyor.
#Karantinada BeslenmeYeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele edilen karantina sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaların tüketilmesine özen gösterilmesi, stres ve üzüntünün en aza indirilmesi gerekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Sibel Bölek, karantinada nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.
#Karantinada BeslenmeCovid-19 salgını nedeniyle evlere kapandık. Okula gitmeyen çocuklar, evden çalışan ebeveynler ve çiftler arasında gerilim yaşanabileceği bir süreçten geçiyoruz. Ancak; salgından aile içi ilişkilere zarar vermeden çıkmak önemli. “Zaman; konuşma, paylaşma, dayanışma zamanı” diyen Psikiyatrist Dr. Buğra Çetin, evde iletişimi güçlendirmenin ve gerginlikleri azaltmanın yollarını anlattı.
#KoronavirüsABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet MollaosmanoğluSon dönemlerde birçok sanatçının 'pıhtı atması' nedeniyle hayatını kaybettiği ya da yoğun bakıma kaldırıldığı haberlerini çok sık duymaya başladık. Kendi çevremizden de duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Neredeyse bir salgın haline gelen bu ciddi sağlık sorununda yaşanan artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız?
#Pıhtı AtmaGün geçmiyor ki pıhtı atması nedeniyle hastaneye kaldırılan ya da yaşamını yitiren birilerinin ölüm haberini almayalım. Son yıllarda ünlüler dünyasından ya da kendi çevremizden duyduğumuz benzer haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Ölümle sonuçlanabilen bu ciddi hastalık artık bir ‘salgın’ haline geldi. Peki bu artışın nedeni ne? Neden çok genç yaşlara kadar indi? Pandeminin etkisi var mı? Nasıl korunacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Aytaç Karadağ ile konuştuk.
#SağlıkBeslenme uzmanı Gözde Güzelcan akciğerin temizlenmesini sağlayan tahinin özellikle koronavirüs sürecinde kahvaltı sofralarından eksik edilmemesini önerdi. Güzelcan, "Tahin çok güçlü bir antioksidandır. Bir yemek kaşığı tahini meyvelerin üzerine dökülerek tüketilmesi pek çok hastalığa karşı koruyucu olacaktır" dedi.
#TahinTürkiye’de ve dünyada son yıllarda işlenmiş gıdalar ve bu gıdalara eklenen koruyucu, kıvam artırıcı ve lezzet artırıcı katkı maddelerine dair bilinç ve hassasiyet çok arttı. Bu bağlamda yaşanan tartışmalarda bazı maddeler sık sık öne çıkmaya başladı. Bunların en başında da MSG kısaltmasıyla da bilinen monosodyum glutamat geliyor. Türkiye’de “Çin tuzu” diye de bilinen monosodyum glutamat hakkında çok merak edilenleri araştırdık ve uzmanlara sorduk.
#UmamiBeyaz akciğer sendromu, Çin ve ABD’den sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı. Dünyada salgın paniğine neden olan hastalık, akciğerlerin ani bir şekilde iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor ve hayati organlara yeterli oksijen gitmemesine neden oluyor. Peki hastalık neden bir anda yayılmaya başladı? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkÜlkemizde hava sıcaklıklarındaki ani düşüşün ardından, grip başta olmak üzere üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar bu yıl grip vakalarında geçtiğimiz iki-üç yıla oranla 2-3 kat artış olduğunu ve hastanelerde ciddi yoğunluk yaşandığını söylüyor. En önemlisi de bu yılki gribin iyileşmesi haftalarca sürüyor. Peki bu kış grip neden bu kadar güçlü? Salgına yakalanmamak için neler yapmak gerekiyor? Vitamin takviyeleri ile bitki çayları işe yarıyor mu? Hangi besinleri tüketmek salgına karşı kalkan olabilir? Uzmanlarla tüm detaylarıyla mercek altına aldık.
#SağlıkÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıÜlkemizde, hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor. Peki bu yıl en çok hangi üst solunum hastalıkları görülecek? Hangi belirtiler hangi hastalığa işaret ediyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHer ikisi de kariyerlerine kurumsal hayatta yön verir. Ama bir süre sonra buradaki işleyişin çok da onlara uygun olmadığını düşünmeye başlarlar. Mediha Güngörtire ve Pelin Güneşoğlu, 2003’te kendi hikayelerini yazmaya karar verir. İzmir’de kurdukları Demeter’le fonksiyonel ve natürel gıda hammaddeleri tedarikçisi olarak ticaret hayatına ilk adımı atarlar. Bu alanda önemli başarılara imza atan iki kadın girişimci, pandemi sürecinde ise yeni arayışlara girer. Sağlıklı beslenme odağında yürüttükleri çalışmaların sonunda ise Ortak Alan ortaya çıkar. İkili, yerli üretim ve özellikle kadın emeğini ön planda tutan bir tesiste üretime başlar. Bugün bir yandan mandalina kurusundan sporcu gıdalarına çeşitli ürünler üreten, öte yandan da özel gastronomi organizasyonlarına ev sahipliği yapan Güngörtire ve Güneşoğlu’nun hedefinde ise hem ihracat hem de daha fazla kadınla üretim yapmak var.
#1RAMAZAN ayına bu yıl büyük üzüntüler, deprem nedeni ile yaşamını yitiren on binlerce yurttaşımızın acısıyla girdik. 2020 yılında başlayan Kovid-19 pandemisi yüzünden altüst olan hayatlarımız bir kez daha sarsıldı. Aslında koronavirüs salgınıyla beraber evlere stoklanan un, makarna, pirinç gibi gıdalar ve o süreçteki hareketsiz yaşam çoğumuzun kilosuna kilo ekledi, aynalara mutsuz bakar olduk. Beslenmede dikkat edilmesi gereken kuralları beslenme ve diyetetik uzmanları her fırsatta anlatsa da konunun önemi bir türlü algılanamıyor. Uzm. Dr. İnci Haznedaroğlu Erkin, Ramazan ayında oruç, beslenme ve duygusal yeme konularında önemli açıklamalarda bulundu:
#1Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Türkiye'nin 2012 ölçümlerine göre 181,49 milyar metreküp olan su varlığının, 2022 sonunda 112 milyara gerilediğini, son 10 yıldaki kaybın 70 milyar metreküpe yakın olduğunu söyledi. Dr. Kesici, Türkiye'de önümüzdeki 10 yılda çok şiddetli kuraklık tehdidi öngörüldüğünü de vurguladı.
#ANTALYA2020’den bu yana ilk defa bu kışı koronavirüs salgınının tedbirlerinden uzak geçiriyoruz. Ancak grip vakalarında önceki yıllara göre belirgin bir artış var. Doktorlara bu sezon hasta olup olmadıklarını, olduklarında nasıl iyileştiklerini sorduk. Özel tariflerini, yıllardır uyguladıkları püf noktalarını öğrendik...
#GripKalp krizi denince aklımıza genelde ilerlemiş yaş, obezite, hareketsizlik gibi sebepler geliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde 24 yaşındaki Amerikan futbolcusu Damar Hamlin'in maç sırasında kalp krizi geçirmesi riskin sadece bu faktörlerle sınırlı olmadığını tüm dünyaya hatırlattı. Hamlin son 3 yılda sahada kalp krizi geçiren üçüncü sporcu oldu. Peki ama son derece sağlıklı ve dinç olan bu sporcular neden kalp krizi geçiriyor? Gençlerde kalp krizinin görülme sıklığı ve sebepleri ne? Uzmanlara sorduk...
#Spor