Paylaş
PELİN Güneşoğlu ve Mediha Güngörtire... Hemcinsleri için de projeler geliştiren, onlara fayda sağlamayı kendilerine amaç edinen iki kadın girişimci. Bölgenin değerine üreterek katma değer yaratmayı hedefleyen ve bunları da ortaklık kültürüyle hayat geçirmeyi misyon edinen iki iş insanı. Demeter Kimya ve Gıda’nın kurucusu, Ortak Alan’ın yaratıcıları Mediha Güngörtire ve Pelin Güneşoğlu’yla hem kariyer yolculuklarını hem yeni ortaya çıkan girişimlerini hem de yarınlara dair hayallerini konuştuk.
Mediha Güngörtire
KENDİ HİKAYELERİNİ YAZDILAR
Ege Üniversitesi Gıda mezunu Pelin Güneşoğlu, üniversiteden mezun olduktan sonra yurtdışına gider ve Hollanda’da araştırma geliştirme merkezinde özel projeler yapar. Nişasta konusunu öğrendikten sonra yurda dönen Pelin Güneşoğlu, farklı firmalarda kariyer yolculuğuna devam eder. Kız lisesinin ardından bir mali müşavirin yanında kariyerine ilk adımı atan Mediha Güngörtire de maliyetten finansmana ve muhasebeye kadar kendini geliştirir. En son mali işler müdür yardımcılığı yaptığı süreçte Mediha Güngörtire, iş yerlerinin çalışma prensiplerinin hiç de ona uygun olmadığını düşünmeye başlar. Bu konuda yalnız da değildir. Daha önceden yolları kesişen Pelin Güneşoğlu ve Mediha Güngörtire, profesyonel iş hayatının zihniyetinin çok da onlara uygun olmadığı fikrinden hareketle, ‘herkesin keyifle çalışacağı bir şirket kuralım’ diyerek, yeni bir yolcuğunun fitilini ateşler. Peline Güneşoğlu, o süreci şöyle anlattı:
Pelin Güneşoğlu
SAĞLIKLI HAMMADDENİN PEŞİNDEN
“Yunan mitolojisinde yer alan bereket, tahıl ve hasat tanrıçası Demeter’den ilham alarak 2003 Ocak’ta İzmir’de Demeter Kimya ve Gıda’yı kurduk. Ana işimizi gıda hammaddeleri ithalatı üzerine kurguladık. Tüm dünyadan sağlıklı hammaddeleri bulup, en kalitelisini, uygun fiyata getirmeye gayret ederiz. Arkasında duramayacağımız ürünü satmadık. Burada da çok mücadele ettik. Ülke ülke gezdim. Afrika’yı taradım. O bölgenin ürününe nasıl katma değer katabilirizden kadın çiftçilere desteğe kadar yoğun bir mesai harcadık. Sadece ithalat yapmadık; hem Türkiye’ye yatırımcı gelmesine hem de bazı ürünlerin burada üretilmesine öncülük ettik. AR-GE desteğimizle de sektörün önemli bir aktörü olarak bugünlere geldik.”
PANDEMİ DÖNEMİNDE DÜŞÜNDÜLER
Daha sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacak yenilikçi ürünler arayan insanlara kaliteli güvenilir hammaddeleri sunma amacıyla çalışan iki iş insanı, pandemi döneminde yeni arayışlara da girerler. Koronavirüs sürecinde birçok kişi gibi Mediha Güngörtire ile Pelin Güneşoğlu da düşünmeye başlar. Bu süreçte yeni fikirler üzerine hayaller kurduklarını söyleyen Mediha Güngörtire, “Türkiye’de sağlıklı beslenme odağında bir şeyler üretebilir miyiz sorusuna yanıt aradık. Sürdürülebilir tarım felsefesiyle çalıştık. Öncelikle de bulunduğumuz bölgenin ürünleriyle bir şeyler yapmayı düşündük. Bunu da kadın üreticilerle yapalım dedik. Tabii benim bazı gıda ürünlerine alerjim de var. Bu da fikirlerimizi geliştirmemizde etkili oldu” diyerek, bu düşüncelerin filizleneceği lokasyon olarak Seferihisar’ı seçtiklerini paylaştı.
KADIN ÜRETİCİYE POZİTİF AYRIMILIK
İki girişimci iş insanı Güngörtire ve Güneşoğlu, Seferihisar’da sağlıklı ürünler üretme hedefiyle Ortak Alan’ı kurar. 10 dönümlük bir mandalina bahçesi içinde doğaya, yerli üretime ve özellikle kadın emeğine saygılı bir tesis kurduklarını anlatan Pelin Güneşoğlu, Ortak Alan’ın felsefesini şöyle aktardı:
“Burada pilot bir üretim tesisi kurduk. Ön tarafta ise uygulama mutfağı oluşturduk. Yerel sürdürülebilir hammaddeler üretme hedefiyle çalışmaya başladık. İlk başta da bölgenin ürünlerini kullanma misyonuyla, coğrafi işaretli Seferihisar mandalinasını odağımıza aldık. Mandalina kurusuyla yola çıktık. Bunun yanına sporcu gıdalarını da ekledik. Bitkisel proteinli karışımlar, vegan ürünler, sporcu gıdalarının yanında içecekler konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Sağlıklı ürünlere ulaşmak isteyenler için çalışıyoruz. Tüm bunları da öz sermayemizle yapıyoruz. Burada da hedefimiz, üretimde kullanacağımız tüm ürünleri bölgeden temin etmek. Temini de kadın üreticilerden yapacağız. Ortak Alan’ın misyonu bu...”
PARÇASI OL PAYLAŞ
ORTAK Alan’ın iki yönü var: Bir tarafta sağlıklı beslenme odaklı üretim, diğer tarafta ise uygulama mutfağı... Mediha Güngörtire, uygulama mutfağının işleyişiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Ortak Alan, ‘parçası ol-paylaş’ mottosuyla toplantılar, davetler ve özel gastronomi organizasyonlarının da düzenlendiği bir yer. Profesyonel bir mutfağa sahip Ortak Alan, yeme-içme sektörünün ürün tanıtımları, özel tadım aktiviteleri, atölyeler, ürün eğitimleri gibi alanlarda hizmet verecek. Anlaşmalı şeflerimiz var. Kurumsal misafirler için de toplantı salonu ve eğitim mekanları içeren ortak alan tüm gün sadece o kuruma kapatılabilecek özel bir mekan. Birlikte olursak, beraber yaparsak güzel şeylerin ortaya çıkacağını düşünen bir alan.”
HEDEFTE HEM İHRACAT
HEM DE YATIRIMCI VAR
İLK etapta Ortak Alan’da üretilen ürünlerin e-ticaret kanallarıyla tüketiciyle buluşacağını anlatan Pelin Güneşoğlu, “Daha sonra buna, farklı satış kanalları da eklenecek. Tabii bizim hedefimiz sadece iç piyasa değil. Fuarlara katılıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri ihraç etmek de istiyoruz. İhracatın yanı sıra bu girişime yabancı yatırımcıyı da ortak etmek istiyoruz. Hollanda ve Belçikalı yatırımcılarla görüşmelerimiz oldu. Buna yenileri de eklenecek. Tabii mevcut ürün hedeflerine ilaveten bir de kahve projemiz var. Biz önce kendi bölgemizin ürünlerini kullanarak bir şeyler geliştiriyoruz. Ama çemberi de geniş tutuyoruz. Güney Amerika’dan Türk damak tadına uygun kahve çekirdeklerini getirmek istiyoruz. Bu kahve çekirdeklerini yerel ürünlerle harmanlayarak özel lezzetler geliştireceğiz. Bunun için de orada bulunan iki kadın kooperatifiyle görüşmelerimiz sürüyor. Aynı şekilde kendi geliştirdiğimiz ürünleri de bu coğrafyalara ihraç edeceğiz” diyerek, Ortak Alan’ın gelecek planlarını paylaştı.
KISA KISA
* Ortak Alan’ın üretim kısmında ortaya çıkan ürünlerle ilgili markalaşma çalışmalarının da başladığını anlatan Pelin Güneşoğlu, “BacPac bunlardan biri. İki marka da yolda. Biraz yeni nesil markalar kurgulamayı düşünüyoruz” diyor.
Paylaş