Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkKoronavirüs salgını yavaş yavaş hayatlarımızdan çıkmaya başlasa da 2020’nin ilk günlerinden bugüne, hastalığa yakalananlar arasında görülen sağlık sorunları incelenmeye devam ediliyor. Özellikle beyni etkileyen koronavirüs ve virüsün yenilmesinden sonra da görülmeye devam eden uzun covid semptomları özellikle 65 yaş üzeri için hâlâ tehlike arz ediyor…
#Alzaymır Hastalığı2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Maymun çiçeği virüsü için alarma geçmiş durumda. Virüs 4 ülkeye daha sıçrarken merakla beklenen açıklama salgın konusunda ABD'nin en yetkili kurumu olan CDC'den geldi. Virüse karşı beklenen ilk adım İngiltere'den geldi.
#Monkeypox‘Covid-19 pandemisi ne zaman ve nasıl sona erecek?’ sorusuna cevap arayan bilim insanları, koronavirüsün atası olmasından şüphe edilen Rus gribini mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz salgınla benzerlikler taşıyan ve tarihin ilk modern grip salgını olarak anılan Rus gribinin seyri, içinde bulunduğumuz pandeminin nasıl ilerleyeceği ve sona erip ermeyeceğine ilişkin ipuçları sunuyor. "Bitti" denen virüs 133 yıl aradan sonra Covid-19'la yeniden mi aramızda? İşte Rus gribinin bilinmeyenleri...
#Rus GribiLösemi nedeniyle birkaç yıl önce kemik iliği nakli geçiren ve 14 ay önce de Kovid-19'a yakalanan 56 yaşındaki Muzaffer Kayasan'ın PCR çilesi bitmiyor. Dünya basınına da konu olan ve en son 9 Şubat'ta tekrar kontrol için test yapıldığını, hem varyant hem de PCR pozitifliğine bakıldığını söyleyen Kayasan, varyant belirlenemediğini ama PCR'ının 80'nci kez pozitif çıktığını söyleyerek, "14 aydır temassız kart gibiyim, sanal bir hayat yaşıyorum. Sevdiklerimle internetten görüntülü görüşebiliyorum. Psikolojik olarak da bitmiş durumdayım. Beynim artık her gün bana 'Muzaffer bugün öleceksin' diyor. Her gün bir kere daha ölüyorum" dedi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise bu hastanın sürecinin çok uzun sürdüğünü ve literatürde de bu türden vakalara çok rastlanmadığını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, Omicron varyantının da bu şekilde bağışıklığı baskılanmış bir konaktan ortaya çıkmış olabileceği teorisini de hatırlatarak "Bu hasta da o nedenle sürekli takip altında" diye konuştu.
#İstanbulBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Omicron varyantı dünyayı etkisi altına aldı ve vakalar her geçen gün artıyor. Dominant varyant değişince ülkeler de karantina sürelerinde değişikliğe gidiyor. Karantina sürelerinin 5 güne çekilmesi insanları korkuturken, yetkililer sosyal hayatın ve işleyişin devam edebilmesi için bunun gerekliliğini vurguluyor. Peki 5 gün karantina yeterli mi? Temastan ne kadar sonra test yapılmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#OmicronGeçtiğimiz günlerde Batman'da bir hasta yakınının “Çocuğumun cinsiyetini söyledi, heyecanıma engel oldu” diyerek doktoru CİMER’e şikâyet etmesi gündeme gelmişti. Hekimlerle konuştuk ve bunun gibi sayısız şikâyetle uğraşmak zorunda kaldıklarını öğrendik
#CİMERKoronavirüse karşı, Merck firması tarafından geliştirilen 'Molnupiravir' adlı ilacın Faz-3 çalışmaları belli oldu. Klinik araştırmanın sonuçlarına göre ağır koronavirüs hastalarında hastaneye yatış ve ölüm riskini neredeyse ortadan kaldırıyor. Artık onay bekleyen ilaç için şimdiden ABD, Avustralya ve Singapur sipariş bile verdi. Peki Molnupiravir ilacı salgının seyrini değiştirebilir mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsCovid-19 pandemisinin tekrar hız kazandığı ve dördüncü dalga alarmlarının çalındığı son günlerde, kiminin doğruluk payı olan kimi ise tamamen yanlış pek çok iddia ortalıkta dolaşıyor. Özellikle sosyal medyada hızla yayılan bu iddiaları uzmanlara sorduk, onlar da hurriyet.com.tr okurları için doğru ve yanlışlarıyla tek tek değerlendirdi.
#KoronavirüsEskişehir'de 34 haftalık hamileyken Delta varyantına yakalanan Ezgi Kuraner (26), bebeğinin kalp atımında bozukluk tespit edilmesi üzerine erken doğuma alındı. Bebeğini dünyaya getirdikten sonra eşi ile birlikte hastanede koronavirüs tedavisi gören Ezgi Kuraner, hasta yatağından kuvözdeki bebeğini ilk kez hemşirelerin cep telefonundan görüntülü görüşmeyle gördü. Bebeğini ekrandan gördüğünde adeta nefesi kesilen Ezgi Kuraner, çok zorlu bir süreçten sonra bebeğini gördüğü için çok mutlu olduğunu söyledi. Yaşadığı mutluluğu "Çok tuhaf, anlatılmaz yaşanır bir duygu" sözleriyle anlatan Ezgi Kuraner, “Gerçekten de kelimelere sığmaz, benim için çok güzel bir sürpriz oldu” dedi. Kadın Doğum Uzmanı Dr. Nihat İnan da ''30 dakika geç kalsak, bebeği kaybedecektik'' diye konuştu.
#EskişehirBir süre önce tedbirleri gevşetip normalleşme aşamasına geçen birçok ülkede hareketli günler yaşanıyor. Delta varyantı bu ülkelerde salgının ve önlemlerin seyrini nasıl değiştirdi? Türklerden de görüşler alarak konuyu detaylıca inceledik…
#Delta VaryantıBaşakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi "Böbrek Nakli Merkezi" birinci yılını kutladı. Hastanenin Böbrek Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Melih Kara, "Bugün bizim doğum günümüz, ilk naklimizi geçen temmuzda yaptık. Şu ana kadar 21 canlı, 1 kadavra 22 nakil gerçekleştirdik. Böyle bir dönemde kamu için ciddi bir rakam" dedi.
#İstanbulHer hastalıkta erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Dr. Mehmet Topçu, belli bir yaştan sonra 6 ayda bir kan testlerinin, iki yılda bir de görüntülü ‘MR’ çektirerek vücudun içinin kontrol edilmesinin gerektiğini söyledi: “İnsan vücudunun en zirvede olduğu yaş 27’dir ve o yaştan sonra vücudumuz eskimeye başlar. Saçlarımızın beyazlaması, yüzümüzün kırışması gibi akciğerimiz, karaciğerimiz, damarlarımız ve bütün vücudumuz eskimeye başlamaktadır. 50-60 yaşlarında beynimizin, boyun ve beyin damarlarının hangi halde olduğunu merak etmeliyiz. MR görüntülemeyle bunları kontrol ettirmeliyiz, gerekirse tedavisini yaptırmalıyız.”
#Dr. Mehmet TopçuÇoğu kişinin adını daha önce hiç duymadığı 'D-dimer değeri' Covid-19 nedeniyle hayatımıza girdi. Damar içi pıhtılaşmayı gösteren bu değerin adını bir şekilde duyuyor olsak da hakkında çok fazla bilgi sahibi değiliz, ama olmalıyız. D-dimer değerinin korona hastalarındaki takibinin neden hayati önem taşıdığını uzmanlarımız açıkladı...
#D-DimerAvrupa’da üçüncü dalga endişesi gün geçtikçe artıyor. Özellikle Hollanda’da vaka sayılarında ciddi artışlar yaşanıyor ve protestolar da hız kesmeden devam ediyor. En son seks işçileri de isyan bayrağını çekti… Tüm bunların dışında normalleşme adına ülkede çok ilginç deneyler de yapılıyor. İşte Türklerin gözünden Hollanda’daki son gelişmeler…
#HollandaFransa’da başkent Paris'in de içinde bulunduğu 16 bölgede dört hafta boyunca uygulanacak karantina başladı. Peki Paris’i üçüncü kez karantina noktasına getiren etkenler neydi? Şehirdeki Türkler neler yaşıyor? İşte Paris’teki son durum…
#ParisSon zamanlarda Türkiye'de görülen vaka artışlarına dikkat çeken İÜ Cerrahpaşa TIP Fakültesi Dekanı. Prof. Dr. Gönen, İstanbul için tehlike çanlarının çaldığını ve kendi merkezlerinde test pozitiflik oranlarının yüzde 30 oranına yükseldiğini kaydetti. Gönen, ''İkinci dalga tsunami gibiydi, Üçüncü dalgayı daha hafif geçireceğiz'' uyarısında bulundu.
#KoronavirüsKontrollü normalleşme sürecinde 3’üncü haftaya başlarken, Ankara’da sürecin başında 100 binde 35 olan vaka sayısı, 100 binde 68’e çıkmış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm şehirler için, “Tedbirlere uymazsak yeniden kısıtlamaların gelmesi kaçınılmaz olacaktır” uyarısı yaptı. Uzmanlar ise vaka artışlarına ‘dur’ diyemeyen Ankara için yeni kısıtlamaların kapıda olduğuna işaret ediyor.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUSağlık Bakanı Fahrettin Koca ‘illere göre vaka sayıları’ haritasını bizlerle paylaşıyor. Bu haritada dikkatleri çeken önemli bir nokta ise bazı doğu ve güneydoğu illerindeki vaka azlığı. Peki nasıl başardılar? Sorunun yanıtını doğrudan muhataplarına sorduk...
#Doğu İlleri Vaka SayısıGünümüzde en yaygın sağlık sorunları genetik, yaşam tarzı ve çevresel problemler yüzünden ortaya çıkıyor. Sağlıklı olmanın temel yolunun işi en başından sıkı tutmak olduğunu belirten Op. Dr. Arzu Dökmeci, en güncel yaklaşımın ‘fonksiyonel tıp’ olduğunun altını çiziyor.
#İzmirSarmısak, yanmış portakal, hindi otu, arı sokması ya da etil alkol... İnternet koronavirüse iyi geldiği iddia edilen bu saçma hurafelerle dolu. Yetmezmiş gibi bir de sosyal medyada ‘Maskeyi çıkarıyoruz’ etiketiyle tehlikeli bir kampanya başlatıldı. Aman gaza gelmeyin! Uzmanlar bu tür bitki ve yöntemlerin karaciğerden böbrek yetmezliğine ve hatta kalp krizine kadar bambaşka sorunları beraberinde getireceği ve maskeyi çıkarmak bir yana, kapalı mekânlarda çift maske takılması gerektiği yönünde uyarıyor.
#YAZAR