Güncelleme Tarihi:
2019'un son günlerinde hayatımıza giren ve kısa sürede küresel bir pandemiye neden olan koronavirüs yavaş yavaş hayatımızdan çıkarken dünyayı tedirgin bir haber geldi.
Bugüne kadar İngiltere, İspanya, Portekiz, ABD, Kanada, İsveç, İtalya'da görülen maymun çiçeği virüsü, 4 ülkeye daha yayıldı.
Yüzde ve vücudun geri kalanında deri döküntüleri ile kendini gösteren, ayrıca ateş ve baş ağrısı gibi semptomlara neden olduğu bilinen maymun çiçeği virüsünün görüldüğü ülkeler listesine Fransa, Belçika, Almanya ve Avustralya da dahil oldu.
Fransız yetkililer, Paris'in bulunduğu Ile-de-France bölgesinde yaşayan 29 yaşındaki bir gencin testinin pozitif çıktığını açıkladı. Enfekte olan gencin yakın zamanda virüsün görüldüğü bir ülkeye seyahat etmediği belirtildi. Belçikalı uzmanlar ise iki farklı şehirde 2 vaka tespit edildiğini duyurdu. .
İlk kişiye Anvers'te teşhis konulurken, ikinci vaka Flaman Brabant bölgesinde kayda geçti. İki hastanın da hafif semptomlarının bulunduğu aktarıldı.
Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Münih kentindeki Bundeswehr Mikrobiyoloji Enstitüsü de ilk maymun çiçeği virüsü vakasının tespit edildiğini duyurdu. Söz konusu kişide, hastalığın önemli bir özelliği olan deri lezyonu görüldüğü ifade edildi.
Avustralya'nın ilk maymun çiçeği virüsü ise Victoria eyaletinin Melbourne kentinde yaşayan 30'lu yaşlardaki bir erkekte görüldü. Hastanın virüsün daha önce görüldüğü İngiltere'yi yakın zamanda ziyaret ettiği belirtildi.
Bilim insanları bu virüsün insandan insana bulaşmasının oldukça nadir olduğunu belirterek koronavirüs kadar kolay yayılmadığının altını çiziyor.
BELÇİKA'DA ZORUNLU KARANTİNA GÜNDEMDE
Belçika'da maymun çiçeği vaka sayısı ikiye yükselmesi ile enfekte kişilerin kendilerini karantinaya almaları istendi. Belçikalı uzmanlar, ortak bir eylem planı saptamak için bugün bir araya gelecek. Virüse yakalananlar için zorunlu karantina uygulaması gündemde.
CDC SON NOKTAYI KOYDU
ABD'de yaşanan bu gelişme 'Yeni bir salgın mı başlıyor?' paniği yarattı. Yüreklere su serpen açıklama ise CDC'den (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) geldi.
Salgın konusunda ülkenin en yetkili kurumu konumunda bulunan CDC, halkın endişelenmesini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
CNN International'da yer alan habere göre, kurum ABD'de 6 hastanın durumunu yakından takip ediyor.
'Gördüklerimizle ilgili bilimsel bir endişemiz var çünkü bu çok sıra dışı bir durum' diyen CDC yetkilisi Jennifer McQuiston ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
'Bu virüs normalde yalnızca Batı Afrika veya Orta Afrika'da bildiriliyor ve bunu Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Avrupa'da görmüyoruz. Aynı zamanda, rapor edilen çok fazla vaka yok. Bu yüzden halk, Maymun çiçeği için acil risk altında olduklarından endişe etmemelidir.'
İNGİLTERE İLK ADIMI ATTI
BBC'de yer alan habere göre bu virüs için özel bir aşı bulunmadığı için İngiltere çek hastalığı aşısı stokları satın alma kararı aldı.
İspanya'nın da maymun hastalığına karşı kullanılmak üzere binlerce doz çiçek aşısı sipariş etmeye hazırlandığı bildirildi.
İNSANDAN İNSANA BULAŞIYOR MU?
Deride kabarcıklara neden olan nadir tropik hastalığa maymunlar, sıçanlar, sincaplar ve diğer küçük memeliler tarafından yayılan bir virüs neden oluyor.
Tropikal Afrika’da küçük ölçekli maymun çiçek virüsü salgınları düzenli olarak baş gösteriyor. Maymun çiçek virüsü insanlara genellikle enfekte bir hayvan ile temas veya enfekte hayvan ısırıkları yoluyla bulaşıyor.
Salgınlar esnasında hasta kişilerle yakın temas yoluyla da insandan insana bulaşım meydana gelebilir ancak şimdiye kadar insandan insana bulaşımın tek başına maymun çiçek virüsü yayılımını devam ettirdiğine dair kanıt bulunamadı.
İlk olarak 1958 yılında Kopenhag'ta (Danimarka) Devlet Serum Enstitüsü'nde tespit edilen virüsün herhangi bir tedavisi veya uygun bir aşısı bulunmuyor. Ancak çiçek aşısının maymun çiçek virüsünü önlemede % 85 etkili olduğu kanıtlanmıştır.
SEMPTOMLARI NELER?
Uzmanlar virüsün en yaygın belirtileri arasında ateş, titreme, kas ağrısı ve yorgunluğun bulunduğunu belirtiyor.
Maymun çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatıyor. Ancak 100 vakadan biri ölümcül olabiliyor.
2003 yılında ABD'de yaşanan yayılmada, 47 kişi ölmüştü.