Sinema tarihini derinden etkilemiş “The Matrix” serisinin dördüncü filmi “Matrix Resurrections” sinemalarda. 18 yıl aradan sonra Neo’yu dirilten ve Matrix’in kötülüğünün dozunu arttıran filmde Keanu Reeves ve Carrie Anne Moss yine başrollerde. Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep ve Cate Blanchett’lı oyuncu kadrosuyla heyecan uyandıran karakomedi “Don’t Look Up” ve Fikret Reyhan’ın başarılı yönetmenliği ve senaryosu kadar oyuncularıyla da hafızalara kazınacak “Çatlak”, ekranlarda haftanın en iyileri.
#Uğur Yüksel1800'lü yılların sonunda ortaya çıkan Egzistansiyalizm, günümüzde de etkilerini sürdüren önemli bir felsefe akımıdır. ''Var oluş özden önce gelir'' ilkesine dayandığı için Varoluşçuluk ismini almıştır. Varoluşçuluk (egzistansiyalizm) nedir, bu akımının kurucusu ve temsilcileri kimdir? Sizin için araştırdık.
#Varoluşculuk (Egzistansiyalizm) Nedir?Küçük çocuğu olan anne ve babalar, beyne zarar vereceği düşüncesiyle yüksek ateş ve ateşli havalelerde büyük korku yaşıyorlar. 5 yaşından küçük çocuklarda görülen nöbetlere titreme ve kasılma gibi durumların eşlik etmesi yaşanan endişeleri daha da artırıyor. Aslında, korkulanın aksine, havaleler çocukta bilişsel zarara yol açmıyor.
#Ateşli HavaleÖnce iflas etti, ardından eşini kaybetti. Geçirdiği zor zamanları geride bırakmak üzereyken gizemli bir biçimde yaşamını yitirdi. Dünya edebiyatının en tanınmış isimlerinden birinin ölümü, aradan geçen bunca yıla rağmen bir türlü aydınlatılamadı. Üstelik bu durum gizem, yazarın ününün katlanmasını sağladı. İşte 175 yıllık gizemin ayrıntıları...
#GizemKulağa çok tuhaf gelebilir ama meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, bal peteğinden, baloncuklardan, deliklerde korkan ya da rahatsızlık duyan insanlar var. Tripofobi yani delik fobisi denilen bu durumu yaşayan insanların sayısı hiç de azımsanamayacak ölçüde. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#DelikSiz hiç meyve ve sebzelerin üzerindeki taneciklerden, tohumlu ekmeklerden, bal peteğinden, baloncuklardan korkan ya da rahatsızlık duyan birilerini tanıyor musunuz? "Çileğin üzerindeki noktalardan kim korkar?" demeyin. Halk arasında pek iyi bilinmese de tripofobi yani delik fobisi, insanların yüzde 10-15’inde görülüyor. Biz de hem bu sorunu yaşayanlarla hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#SağlıkDaniel Wiles, ‘Mercia’nın Bedeli’nde ailesini yaşatmak, oğluna iyi bir gelecek sağlamak için var gücüyle kazma sallayan madenci Michael’ın çaresizce çırpınışını ekonomik dille hikâye ederken okuyucuyu görmezden gelinen bir tarihe gönderiyor; bugünkü lanetin o tarihin mirası olduğunu hatırlatarak... Kısa ve sert bir roman.
#Mercia'nın BedeliToplum olarak büyük bir afet yaşıyoruz. Elbette depremin etkilediği 10 ilimizde yaşayanların karşı karşıya kaldığı zorluklarla kıyaslanamaz ama birçoğumuz zorlu duygularla başa çıkmaya çalışıyor. Uzmanlara göre bu toplumsal travmayı atlatmanın yolu içimizdeki mücadele duygusuna, dayanışma isteğine kulak vermek: “İyileşmek için gerçekten birlikte hareket etmek zorundayız.”
#DepremKedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#Kedi TırmalamasıKimi uykusundan “Deprem olacak” diye uyandı, deprem fobisi geliştirdiğini düşünürken uçağa, metroya binemez oldu. Kimi duyduğu tıkırtılar nedeniyle önce evde, sonra odada yalnız kalamaz hale geldi. Kaygı bozukluğu, panik atak, panik bozukluğu… Son yıllarda daha çok duyduğumuz bu rahatsızlıkları yaşayanlarla ve uzmanlarla konuşmuştuk. Üzerine geçen pazar Taksim’deki patlamayla sarsıldık. Uzmanları yeniden aradık, “Bu tür olaylardan sonra bu rahatsızlıkları yaşayanları nasıl teskin etmeliyiz” diye sorduk.
#Panik AtakKediden kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#Kediden Kuduz Bulaşır MıKuduz belirtileri ve kuduzun nasıl anlaşılacağı gündemde yer alan haberlerin ardından merak konusu oldu. Kuduz hastalığı, hayvanlardan insanlara bulaşabilen bir hastalık türüdür. Kuduz hastalığı geçirmekte olan bir hayvan ile yakın temasta bulunma ya da hayvanın saldırısına uğrayıp yaralanmak, bu hastalığa yakalanmak için yeterli sayılabilmektedir. Kuduz hastalığının bulaşmasında pek çok etken sayılabilmektedir. Kuduz belirtilerinde ise kırgınlık, yorgunluk, ateş görülür. Peki, kuduz insandan insana bulaşır mı? İşte, o detaylar
#Kuduz İnsanlara Bulaşır MıPanik atak ruh bilim terimi olarak bir kişide aniden beliren belirli bir duruma bağlı olarak oluşan bireyin fiziksel varlığını da etkileyebilen büyük korku olarak tanımlanmaktadır. Panik atak hastalığı bir kriz eşliğinde kendini göstermektedir. Kişinin sadece ruhsal durumu değil biyolojik yapısı da bu hastalığa etken olmaktadır. Nefes darlığı, çarpıntı, titreme, terleme ve soluk kesilmesi panik atak belirtileri arasındadır. Bu alanda uzman olan kişiler panik atağa iyi gelebilecek önerilerde bulunmaktadır. İşte, tüm detaylar.
#Panik AtakSıcak ve nemli havalar sadece bizi değil tüylü dostlarımızı da bunaltıyor. Onları rahat ettirip sağlıklı kalmalarını sağlamaksa bize düşüyor. Levent Veteriner Polikliniği’nden veteriner hekim Yeter Öcal ile konuşup evde, sokakta, yolculukta ve tatilde işe yarayacak bir öneri listesi hazırladık.
#Evcil HayvanlarKaygının hayatımızda biyolojik anlamda önemli bir işlevi vardır. Aslına bakıldığında kaygı; tehlike veyahut tehdit durumunda ortaya çıkan bir alarm sistemidir. Kaygı bozuklukları altında stres bozukluğu, panik atak, fobi, sosyal kaygı, travma, obsesif kompulsif gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu teşhisler yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda görülen panik atak oldukça önemlidir. Peki, çocuklarda panik atak neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda panik atak nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#ÇocukTitreme durumu, her yaşta görülebilecek ve vücudun belli bir alnında görülebilecek istem dışı hareketler olarak tanımlanır. Kontrol edilemez bir durumdur ve çocuklarda görülen el titremesi genel olarak strese ve tükettiği besinlere bağlıdır. Kan değerinde düşüklük olması da el titremesine neden olabilmektedir. Bazı hastalıkların ortaya çıkardığı el titremesi dikkat alınmalıdır. Genel olarak Parkinson ile anılan el titremesi, bunun haricinde epilepsi ve hipertiroid gibi hastalıklardan da ortaya çıkabilir. Çocuklarda el titremesinin nedenlerini ve nasıl olduğunu ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hem Liseye Giriş Sınavı (LGS) hem de Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Uzman Psikolog Duygu Kodak, sınav stresini azaltmanın 10 yolunu anlattı, hem sınava girecek öğrencilere hem de ailelerine önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#LGSOkul ortamında öğrenciler arasındaki rekabetin anahtarını akademik başarı oluşturur. Araştırmalar akademik başarıyı birçok faktörün etkilediğini göstermiştir. Bu faktörlerden biri de kaygıdır. Kaygı tehdit edilen veya meydan okunan bir ortamda, bireyin kendisini yetersiz görmesi durumunda oluşan duygu olarak tanımlanır.
#Konuk YazarDünya henüz koronavirüs salgınının yaralarını saramamışken açıklanan maymun çiçeği virüsü vakaları herkesi paniğe sürükledi. Dünya genelinde virüsün görüldüğü ülke sayısı artarken Avrupa'da kümelenen vakaların kaynağı Belçika'daki tuhaf bir festival oldu...
#Maymun Çiçeği2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Maymun çiçeği virüsü için alarma geçmiş durumda. Virüs 4 ülkeye daha sıçrarken merakla beklenen açıklama salgın konusunda ABD'nin en yetkili kurumu olan CDC'den geldi. Virüse karşı beklenen ilk adım İngiltere'den geldi.
#MonkeypoxDünyanın en çok sevilen ve can dost olarak bilinen hayvan türleri içerisinde köpekler gelir. Özellikle insanlara en sadık olan ve onlarla en iyi bağı olan hayvanlar olduğunu da ifade etmek mümkün. Ancak bazı durumlarda ve belli sebeplerden dolayı köpekler titreme yaşar. Peki köpekler neden titrer? Uyurken, arabada, banyodan sonra ve durduk yere köpeklerin titremesinin nedenleri hakkında detayları derledik.
#KöpekUyku terörü olarak da bilinen parasomnia, gece terörü olarak da tanımlanmaktadır. Genel olarak çocuklarda görüldüğü bilinen bir hastalık türü olsa da yetişkinlerde de görüldüğü daha önceki zamanlarda saptanmıştır. Çocuklar uykuya daldıktan birkaç saat içerisinde korku ile ya da titreme ile birlikte uyanarak kalkmasına uyku terörü adı verilir. Genel adı ise halk dilinde bir tür uyku bozukluğudur. Pek çok nedene ve belirtiye bağlı olabilen bu hastalık, psikolojik bir rahatsızlık dolayı meydana geldiği bilinir. Peki, parasomnia nedir, nedenleri nelerdir? Parasomnia ne gibi belirtiler gösterir detayları ile derledik.
Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlar sonucunda ortaya çıkan bir tür kaygı bozukluğudur. Bu rahatsızlık genellikle diğer insanlar tarafından küçük düşürülme ve olumsuz değerlendirilme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Sosyal Fobi nedir, türleri nelerdir sizler için derledik.
#Sosyal Fobi