Çocuklarda el titremesi neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda el titremesi tedavisi nasıldır

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda el titremesi neden olur ve nasıl geçer Çocuklarda el titremesi tedavisi nasıldır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 18:32

Titreme durumu, her yaşta görülebilecek ve vücudun belli bir alnında görülebilecek istem dışı hareketler olarak tanımlanır. Kontrol edilemez bir durumdur ve çocuklarda görülen el titremesi genel olarak strese ve tükettiği besinlere bağlıdır. Kan değerinde düşüklük olması da el titremesine neden olabilmektedir. Bazı hastalıkların ortaya çıkardığı el titremesi dikkat alınmalıdır. Genel olarak Parkinson ile anılan el titremesi, bunun haricinde epilepsi ve hipertiroid gibi hastalıklardan da ortaya çıkabilir. Çocuklarda el titremesinin nedenlerini ve nasıl olduğunu ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Çocuklarda görülen el titremesi, daha çok psikolojik bir rahatsızlık olup bazı ciddi rahatsızlıklara bağlı olarak da kendini gösterebilir. Oldukça dikkat isteyen bir hastalıktır ve altında yatan nedenler mutlaka bulunmalıdır.

  Çocuklarda El Titremesi Nedir?

  El titremesi her yaştan bireyin karşılaşabileceği bir rahatsızlıktır. En kısa tanımı ile ellerde ortaya çıkan istem dışı hareketler olarak bilinir. Bu durum çoğu zaman korku, öfke ve heyecan anlarında daha fazla görülmektedir. Stres ve yorgunluğa bağlı olarak da şiddetini arttırabilir. Çocuklarda görülen el titremesi, nörolojik hastalıklara da bağlı olabilir. Genetik olan Parkinson hastalığına bağlı olarak da görülen el titremesi, beyincik bölgesinde bulunan bir hastalıktan kaynaklı olabilir.

Haberin Devamı

  Çocuklarda El Titremesi Neden Olur?

  El titremesi, korku ve öfke gibi durumlar yaşandığı zaman normal karşılanır. Durup dururken kendini gösteren el titremeleri ise kan değerlerinde bir sorun olduğunu işaret edebilir. Yemek yedikten birkaç saat içerisinde ortaya çıkan titremeler, insülin direncine işaret bir durumdur. Bunun yanı sıra uyku ve baş dönmesi gibi durumlar da diğer belirtiler arasında yer alır. Metabolik eksiklikler çocuklarda el titremelerine neden olan bir diğer faktördür. B12 vitamin eksikliğinde görülen el titremesi, aşağıdaki durumlara göre de meydana gelebilir:

Epilepsi: Kasların ani bir şekilde kasılması ile birlikte sıçrayıcı hareketler görülür. Bazı zamanlarda bu durum el ile ilgili gerçekleşen işlemleri engeller. Çocukların da ellerinde güç kaybına neden olur.

 Parkinson: Yavaş ilerleyen bir hastalık olmasının yanı sıra çocuklarda görülme nedeni genel olarak genetik faktörlere bağlıdır. Dopaminin yeterli bir şekilde olmaması ile ilgili ortaya çıkan bir hastalıktır ve el titremesi bu hastalıkta oldukça yaygın görüşmektedir. Mimiklerde azalmalar ve hareket kısıtlanması gibi olumsuz durumları yansıtır.

 Distoni: Kaslarda ortaya çıkan kasılma, ellerde titreme gibi durumların göründüğü hastalıktır.

Haberin Devamı

  Çocuklarda El Titremesi Tedavisi Nasıldır ve Nasıl Geçer?

  El titremesi çocuklarda ya da yetişkinlerde kişiden kişiye farklılık gösteren bir durumdur. Etkileri ve belirtileri farklılık gösterdiğinden dolayı tedavi yöntemi de buna göre değişiklik gösterebilir. Duygu durum değişiklikleri ve beslenme ile ilgili olan el titremelerinde bu durumun geçici olduğu bilinmelidir. Ancak bazı hastalıkların ortaya çıkardığı bir etki olarak görülen el titremesi, çocuklarda kalıcı olabilir. Bu sebebe bağlı olarak el titremesi sebebi ayrıntılı bilinmeli ve tedavi bu şekilde uygulanmalıdır.

  Çocuklarda el titremesi mutlaka tedavi altına alınmalıdır. Çocukların bu durumu adım adım takip edilmeli ve gelişmeye göre tedavi devam etmeli ya da son bulmalıdır. Bunun yanı sıra hastalığın altında genetik faktörlerin bulunup bulunmamasına bağlı olarak tedavi yöntemi değişebilir. Bu hastalığı geçirecek olan en büyük etken çocukların stresli olduğu ortamlardan uzaklaşması ve rahatlatıcı aktiviteler uygulanması olarak bilinir. Yaşam tarzında ve beslenmesinde olan değişimler de çocuklarda el titremesinin önüne geçebilir. Kafein içeren besin ve içeceklerden uzak durmak, el titremesini aza indirecek faktörler olarak sıralanabilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!