ABD ile 1994 yılında yaptığı anlaşma çerçevesinde, nükleer silah yapımında kullanılan plütonyum üreten bir santralı kapatan Kuzey Kore, ABD'nin öncülük ettiği bazı ülkelerin bu ülkeye petrol vermeyeceklerini açıklamasının ardından, nükleer programını yeniden etkin hale getireceğini bildirdi.
Washington ile 1994 yılında yaptığı anlaşma çerçevesinde, nükleer silah yapımında kullanılan plütonyum üreten bir santrali kapatan Kuzey Kore, ABD'nin öncülük ettiği bazı ülkelerin bu ülkeye petrol vermeyeceklerini açıklamasının ardından, rafa kaldırılan nükleer programın tekrar aktif hale getirileceğini bildirdi.
Küresel gelişmelerin etkisiyle enerji arz güvenliği dünya gündeminin ilk sırasında yer alıyor. Enerji krizi nedeniyle birçok ülke mevcut politikalarını gözden geçirirken, enerji teknolojilerinden ticaret güzergahlarına kadar her şey yeniden şekilleniyor.
#Uluslararası Enerji AjansıSosyal Güvencesi olmayan gazilere bir asgari ücret tutarında, sosyal güvencesi olan gazilere ise vatani hizmet tertibinden 5750 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilen memur maaş katsayısı ile çarpılmasından bulunacak miktarda aylık bağlanmaktadır. Peki Muharip Gazilerimizin hakları nelerdir? Şeref Aylığı kimlere ne oranda bağlanmaktadır?
#GaziEnerjide dışa bağımlılığı azaltmak, yerlileştirme ve know-how teknolojisini geliştirmek üzere 328 öğrenci yurtdışında eğitime gönderilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının kalifiye insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığınca verilen YLSY Bursu ile toplam 328 öğrenci yurtdışında enerji alanında lisansüstü eğitim almaya hak kazanacak.
#GazetehaberleriSon yıllarda nükleer enerjinin gelecekteki yakıtının toryum olabileceği görüşü daha sık gündeme geliyor. Uranyum gibi bir nükleer enerji hammaddesi olan toryumun, daha güvenli ve temiz olduğu görüşü dillendiriliyor. Kimileri tarafından ‘geleceğin yakıtı’ olarak gösterilen toryumda, Türkiye dünyanın en büyük ikinci rezervlerine sahip...
#Sürdürülebilir Ekonomiİnsanoğlu için hayatını devam ettirme yolunda önüne çıkan engelleri aşmanın yollarından birisi de savaşmaktır. Çeşitli şekillerde savaşabilen insanoğlu teknolojinin ilerlemesi ile yeni bir savaş yöntemi daha ortaya çıkmış oldu, siber savaşları... Hava , kara, deniz ve uzay savaşlarından sonra 5. sırada yer alıyor.
#Siber SaldırıTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Türkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...
Irak, Suriye ve Ukrayna gibi başlıca ülkelerdeki iç çatışmalarda süregelen şiddete bir türlü çözüm üretemeyen Birleşmiş Milletler (BM), çözümsüzlük listesine “İklim” sorununu da ekledi. Salı günü BM’de gerçekleştirilecek olan “İklim Zirvesi”ne en az 124 ülke devlet başkanı ya da başbakan seviyesinde katılacak. Enerji üretimi ve kullanımına uluslararası kriterler getirecek olan New York zirvesinden sonra, gelecek yıl Paris’te organize edilecek olan yeni zirvede imzalar atılsın isteniyor.
ABD ile 1955 yılında imzaladığı “Sulh İçin Atom” anlaşmasıyla yaklaşık 50 yıl önce nükleer macerası start alan Türkiye, 2019’da ilk defa nükleer santral ile enerji üretimine başlamaya hazırlanıyor. Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli’ye giderek, Akkuyu Nükleer Santralı için yapılan saha çalışmalarını inceledik, bugüne kadar bilinmeyen detayları araştırdık.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz kullanımını kademeli olarak fiyatlandıracak bir çalışma yaptıklarını, bunun da çok kullananın daha çok ödeyeceği bir mekanizma olacağını söyledi. Bakan Yıldız, çalışmanın bir ay içinde açıklanacağını belirtti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye sınırına 16 kilometre mesafedeki Ermenistan’ın Metsamor santralının ‘yaş’ nedeniyle kapatılmasını istediklerini açıklarken, Türkiye’de kurulacak santral için ise ek tedbirler talep ettiklerini belirtti. Yıldız, “Eğer biz oradan balık tutamayacaksak o santralı oraya kurmayız” diye konuştu.
60 yıldır düşünülen, defalarca girişimde bulunulan fakat bir türlü yapılamayan nükleer santrallerin ilki Mersin Akkuyu'da yapılacak. Ancak Japonya'daki deprem ve tsunaminin ardından Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlama, nükleer santrallerin dünya için büyük bir tehlike oluşturabileceğini de gözler önüne serdi. Bütün bu gelişmeler yaşanırken Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na da onlarca soru geldi.
Japonya’daki Fukuşima nükleer santrallarında 3 reaktörde birden sızıntı tehlikesi başgösterdi. Önceki gün dış binası patlayan bir numaralı reaktörden sonra 3 numaralı reaktörde de benzer bir patlama gerçekleşmesi an meselesi. İkinci santraldaki alarm da nükleer tehlikeyi daha da artırdı. Santrallar çevresinde yaşayan 170 bin kişi radyasyon kontrolünden geçirilerek tahliye edildi. 160 kişi sızan radyasyondan etkilendi.