Türkiye’nin CERN’i açıldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin CERN’i açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2012 14:22

Türkiye’nin CERN’i olarak adlandırılan Proton Hızlandırıcı Tesisi, Başbakan Erdoğan tarafından açıldı.

Haberin Devamı

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na bağlı Ankara Sarayköy’deki Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi yerleşkesinde kurulan tesiste hastalıkların teşhisinde kullanılan Radyo Farmasotiklerin üretimi ve kalite kontrolü yapılacak. Ayrıca nükleer alanda araştırma amaçlı faaliyetler yürütülecek.

Türkiye’nin ilk proton hızlandırıcısı teknolojisine dayalı radyo izotop üretim tesisinde İyot-123, Flor-18, İndiyum-111, Galyum-67, Talyum-201 radyo farmasotikler üretilecek.

/images/100/0x0/55eae412f018fbb8f89d4e6e
Radyo izotopların yerli üretimi sayesinde Türkiye sağlıkta yeni teşhis olanaklarından yararlanacak. Dünyada bu alandaki gelişmeler yakından takip edilebilecek. Halen Türkiye’de tıpta teşhis ve tedavi amaçlı olarak kullanılan radyo farmasotiklerin tamamına yakını tıp merkezleri ve hastaneler tarafından ithal ediliyor.

Haberin Devamı

Tesiste ayrıca Türkiye’nin Ar-Ge ve uygulama alanlarında ilk bütünleşik proton hızlandırıcısı mümkün olacak. Nükleer fizikten malzeme birimine kadar değişik konularda faaliyet gösterecek tesis üniversiteler ve araştırma enstitüleri içinde önemli bir altyapı oluşturacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kendisinde  nükleer olan başkasına bunu hak görenler, çıkıp diğer komşumuz İran'ı  eleştiriyor. Her ülkenin nükleer enerjiden istifade hakkı vardır. Ama hakkaniyeti  gözeteceksiniz. Siz Ermenistan'da yeterli güvenlik önlemi olmayan santralı  görmeyeceksiniz, İsrail'in nükleer faaliyetlerini görmeyeceksiniz, ama öbür  tarafta İran üzerinden kriz çıkaracaksınız. Bu adalet değildir, bu hakkaniyet  değildir. Her ülkenin emniyetli şekilde ve barışçıl amaçlarla nükleeri kullanma  hakkı vardır” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Ankara'nın Saray beldesindeki Türkiye Atom Enerjisi Kurumu(TAEK)  Proton Hızlandırıcı Tesisi'nin açılış törenindeki konuşmasına, tesisin yapımında  emeği geçenleri kutlayarak başladı.

İnşaatın ele alınarak 9,5 ay gibi kısa sürede tamamlandığını ifade eden  Erdoğan, “Ama geçmişine baktığımız zaman 20 yılı aşkın bir süredir başlayan bir  süreç” diye konuştu.

Yaklaşık 45 milyon liralık bir yatırımla Türkiye'nin anlamlı bir merkeze  kavuştuğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, “Bu büyüklükte dünyada 20 merkezden  bir tanesine ülkemizi kavuşturduk” dedi.

Açılışla büyük bir heyecan, farklı bir gurur yaşadıklarını belirten  Erdoğan, Türkiye'nin TAEK Proton Hızlandırıcı Tesisi ile nükleer teknolojiyi, bu  teknolojinin ürünlerini üretme noktasında farklı bir boyuta yükseldiğini  vurguladı.

Açılışla birçok alanda ilklerin yaşandığını belirten Başbakan Erdoğan,  sağlık alanında ihtiyaç duyulan bir çok farklı maddenin artık Türkiye'de, TAEK'in  bu tesisinde üretileceğini söyledi.

Nükleer tıp alanında dünyada çok büyük ilerlemelerin olduğunu dile  getiren Başbakan Erdoğan, “Bizler de nükleer tıptaki her ilerlemeyi, her  gelişmeyi, her cihazı Türkiye'de vatandaşlarımızın hizmetine sunmanın gayreti  içindeyiz” diye konuştu.

Hastanelerdeki tomografi cihazlarının nükleer tıp ürünü cihazlar olduğunu  belirten Erdoğan, 2002'de göreve geldiklerinde sadece 121 olan Türkiye  genelindeki tomografi cihazının bugün 446'ya yükseldiğini söyledi.
       
“MR cihazı sayısı bugün 273'e çıktı”
         
MR cihazlarının da nükleer tıp cihazı olarak kullanıldığını söyleyen  Erdoğan, yurt genelinde 2002'de sadece 18 olan MR cihazı sayısının bugün 273'e  çıktığını kaydetti.

Cihaz kurulumunun yeterli olmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu  cihazların sadece elektrikle çalışmadığını, cihazlarda radyo izotop adı verilen  bazı nükleer maddelerin kullanıldığını söyledi.

Tümör görüntülemek, kalp damar görüntülemek için farklı maddelerin  kullanıldığını ifade eden Erdoğan, bu maddelerden sadece Flor 18'in Türkiye'de  üretildiğini belirtti. Diğer maddelerin tamamının ithal edildiğine dikkati çeken  Başbakan Erdoğan, “Gerçekten bunlara çok büyük bedeller ödüyoruz. Biz bunlara  yıllık yaklaşık ne ödüyoruz biliyor musunuz? 10 milyon dolar. Şimdi biz bu  tesiste artık ithal ettiğimiz sağlıkla ilgili bu çok önemli maddeleri inşallah  kendimiz üreteceğiz” diye konuştu.

Gelecekte bu maddelerin sadece yurt içinde kullanmakla kalmayıp ihraç  etmeye de başlanacağını belirten Erdoğan, TAEK Proton Hızlandırıcı Tesisi'nin  sağlık kadar önemli Ar-Ge, eğitim ve bilim alanlarında da okul, laboratuvar gibi  hizmet vereceğini söyledi.

Tesisin Türkiye'de ilk hızlandırıcı teknolojisine sahip araştırma merkezi  olduğuna dikkati çeken Erdoğan, üniversitelerin, enstitülerin, araştırmacıların  buradan faydalanacağını belirtti.

Tesiste nükleer fizik, elektronik hatta uzay araştırmalarının  yapılacağını dile getiren Erdoğan, “En önemlisi bu tesis nükleer enerji  üretimine hazırlandığımız bir süreçte nükleer teknolojinin de adeta beyni  olacak” dedi.
         
"Özgüvenle Türkiye'de ilkleri başardık, rekorlar kaydettik"
         
“Çok hızlı ve istikrarlı bir şekilde, yere sağlam basarak çok yüksek  hedefleri gözümüze kestirerek büyüyen bir ülkeyiz” diyen Başbakan Erdoğan,  2011'de Türkiye'nin Çin'den sonra yüzde 8,5 oranıyla en hızlı büyüyen ülke  olduğunu kaydetti. Erdoğan, şunları kaydetti: “2002'de milli gelirimiz 230 milyar dolardı. 2011 sonu itibarıyla  geldiğimiz nokta 772 milyar dolardır. Güvenle, en önemlisi de özgüvenle  Türkiye'de ilkleri başardık, rekorlar kaydettik ve daha da ileriye ulaşmak için  var gücümüzle çalışıyoruz, çalışacağız. Burada iki önemli husus var; birincisi  mevcutla yetinerek biz 2023 hedeflerine ulaşamayız. Mevcudun üzerine sürekli  katmak, sürekli eklemek durumundayız. Milli geliri, ihracatı, yatırımları, turizm  gelirlerini artırdığımız kadar eğitime, bilime, araştırma ve geliştirmeye,  markalaşmaya daha fazla ağırlık vermek mecburiyetindeyiz. İkinci husus; büyümenin  en önemli ihtiyaçlarından olan enerji noktasında çözümler üretmek zorundayız.  Çünkü ekonomi büyüdükçe elektrik tüketimi artıyor, doğal gaz, petrol, kömür  tüketimi artıyor. Bir ülkede refah düzeyi veya bir ülkede büyümenin ölçüsü enerji  tüketimiyle de doğru orantılıdır. Eğer bir ülkede enerji tüketimi gerçekten  fazlaysa o ülke güçlü ve büyük ülkedir. O zaman bizim bunu aynı zamanda  çeşitlendirmemiz de gerekiyor. Sadece biz termik santrallerle yürüyemeyiz. Sadece  ithale mahkum olduğumuz doğalgazla yürüyemeyiz, fuel-oil ile yürüyemeyiz, sadece  hidroelektrik santrallerle yürüyemeyiz, güneş enerjisi, rüzgar santralları  yeterli değil, öyleyse bize nükleer de lazım” dedi.
       
“İnsanın refahı için atmamız gereken bütün adımları atacağız”
         
Bazı yerlerde farklı isimler altında, ideolojik yaklaşımlarla nükleer  enerjiye karşı tavır takınanlar da olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, şöyle  devam etti: “Çok açık net söylüyorum, bizim hedefimiz önce insandır. İnsanın refahı  için atmamız gereken bütün adımları atacağız. Artık nükleer enerjide insan  hayatını tehdit eden unsurlar adeta yok edilmiştir. Ölçümlerine varıncaya kadar  hepsi adeta sıfırlanma noktasına gelmiştir. Artık, on yıl, yirmi yıl, otuz yıl  öncesinin nükleer enerji santralleri kurulmuyor. Japonya'da bir olay yaşandı diye  bütün insanlığı farklı yerlere taşımanın anlamı yok. Biz bir yandan sanayi  büyüdükçe enerji kullanıyor, bir yandan refah arttıkça, araba satıldıkça, evlere  doğalgaz geldikçe, evlere bulaşık, çamaşır makinaları geldikçe vatandaş enerji  kullanıyor. İşte 10 yıl önce Türkiye'de kullanılan otomobil sayısı 90 bindi ama  şimdi artık milyona doğru yürüyoruz.”

Türkiye'nin şu anda iki kat fazla elektrik tükettiğine vurgu yapan  Erdoğan, “On yıl sonra bundan iki kat daha fazlaya ihtiyacımız olacak. Ne yazık  ki bizim bir yandan enerji tüketimimiz artarken bir yanda da dünyada enerji  fiyatları gördüğünüz gibi artıyor. İşte onun için nükleer santral diyoruz. Çünkü  bizim enerjiyi ucuza mal etmemiz, halkımıza da enerjiyi ucuza satmamız  gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, nükleer santral inşa ederek, hem ucuz elektrik  üreteceklerini hem dışa bağımlılıktan önemli oranda kurtulacaklarını hem de  karbon salınımını azaltarak çevreyi çok daha fazla güçlendirmiş ve o oranda da  kullanmış olacaklarını söyledi.
         
“Şu anda dünyada 436 nükleer santral çalışıyor”
         
“Planımız 2023'e kadar inşallah 2 nükleer santrali üretime geçirmektir”  diyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
“Bunların biliyorsunuz birisi Akkuyu, bir diğeri Sinop. Üçüncüsünün  inşaatına da bu arada başlamak. Ve kurulu gücün en az yüzde 10'unu bu  santrallerden karşılamak. Rusya ile Mersin Akkuyu'da santral yapılması için  hükümetler arası anlaşmayı imzaladı. Sinop'ta kurulacak santral için de gerek  Japonya, Güney Kore, Kanada, Çin gibi ülkelerle müzakerelerimiz devam ediyor. Bir  kere bu nükleer santral konusu ile ilgili kamuoyunu yanıltmaya yönelik bazı  yanlışlara da burada değinmek durumundayım. Şu anda dünyada 436 nükleer santral  çalışıyor, 61 tanesi de inşa aşamasında, Fransa elektriğinin yüzde 77'sini, Rusya  Federasyonu yüzde 18, ABD yüzde 19, Güney Kore yüzde 35 oranında elektriğini bu  yolla üretiyor. Zaten bugüne kadar dünyada üç kaza yaşandı. Ve bu kazalardan  gerçekten büyük dersler çıkarıldı. Tedbirleri iyi aldığınızda, güvenliği  hassasiyetle sağladığınızda nükleer santral hiçbir tehdit içermiyor."         

“Her ülkenin nükleer enerjiden istifade hakkı vardır”
         
Iğdır sınırına 16 kilometre uzaklıkta Ermenistan'da bir nükleer santral  olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Üstelik gerekli güvenlik tedbirleri alınmamış, 32  yaşında ve etrafa tehlike saçıyor. Biz konuyla ilgili her uluslararası toplantıda  bunu dile getiriyoruz. Bunun tedbiri alınsın diyoruz. Güvenlik çok önemli  diyoruz. Ama bakıyorsunuz, kendisinde nükleer olan başkasına bunu hak görenler,  çıkıp diğer komşumuz İran'ı eleştiriyor. Her ülkenin nükleer enerjiden istifade  hakkı vardır. Ama hakkaniyeti gözeteceksiniz. Siz Ermenistan'da yeterli güvenlik  önlemi olmayan santralı görmeyeceksiniz, İsrail'in nükleer faaliyetlerini  görmeyeceksiniz, ama öbür tarafta İran üzerinden kriz çıkaracaksınız. Bu adalet  değildir, bu hakkaniyet değildir. Her ülkenin emniyetli şekilde ve barışçıl  amaçlarla nükleeri kullanma hakkı vardır. Emniyet tedbirlerini alarak bunu biz de  kullanacağız. Barışçıl amaçlı kullanmak isteyen başka ülkelerde bundan  yararlanacak ve biz bu hakkaniyeti savunacağız.”

Açılacak tesisin nükleer enerji konusunda da çok önemli bir merkez  olacağını belirten Başbakan Erdoğan, emeği geçenleri tebrik etti.
       
Erdoğan, tesisin açılışını gerçekleştirdi
         
Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından tesisin açılış kurdelesini,  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii  Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Başbakanlık  Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve TAEK Başkanı Zafer Alper  ile kesti.

Erdoğan, kurdeleyi keserken “TAEK Proton Hızlandırıcı tesislerinin tıp  dünyamıza, bilim dünyamıza, çok daha farklı bir şekilde nükleerde attığımız  adımların hızlanmasına hayırlı bir vesile olmasını dileyerek, ülkemize,  milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Ya Allah, Bismillah” dedi.

Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra tesisi gezerek, yapılan çalışmalar  hakkında bilgi aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!