Güncelleme Tarihi:
DOĞALGAZA yapılan yüzde 18.72’lik zammın ardından tartışmalar sürerken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, meskenlerde kademeli fiyatlandırma için bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Bakan Yıldız, “Bu, çok kullananın daha çok ödeyeceği bir mekanizma olabilir. Bunu bir ay içinde somutlaştıracağız” dedi.
Çok kullanan çok ödesin
Bakan Yıldız, Çin ve İran temasları ile enerjideki son gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Doğalgazdaki kademeli fiyatlandırma çalışması hakkında bilgi veren Bakan Yıldız, şunları söyledi: “Zengin fakir demeyelim ama biz orada daha fazla kullananla daha az kullanan arasında bir kademe çalışması yapacağız. Doğalgazın ihtiyaç sahibi vatandaşa bedelsiz verilmesi söz konusu değil. Yerli kaynağımız kömürde bunu yapıyoruz ama doğalgaz ithal bir kaynak. Daha fazla kullananla daha az kullanan arasında nasıl bir kademe yapabiliriz bununla ilgili bir çalışmamız var. Çok kullananla az kullanan arasında fiyat kademelendirmesi olabilecek. Çok kullananın belki daha çok ödeyeceği bir mekanizma olabilir. Bu çalışma henüz nihayetlenmedi. 1 ay içinde çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz.”
Zam olmasa herkesi etkilerdi
Bakan Yıldız, doğalgaza yapılan son zammı da savunarak, “Zam yapmasaydık artan maliyetler doğalgaz kullanmayanlara da sirayet edecekti” dedi. Yıldız, şöyle konuştu: “Doğalgaz ithal edilen bir kaynak olduğu için fiyatı da dışardan belirleniyor. Doğalgaza zam yapılmasaydı artan girdi maliyetleri bütçeye yük olacağı için doğalgaz kullanmayanlara da sirayet edecekti. Bu durum benzinde de geçerli. Zam yapılarak aracı olmayanların bu mali yükü hissetmemeleri isteniyor. Bu zam eleştiriliyor. Bu yapılan zam sadece doğalgaz kullanıcıları içindir. Zammı yaptığımızda birbirimizi yanıltmamıza gerek yok, bütün vatandaşa dağıtılacak bir kalem olur. 75 milyonu ilgilendiren bir yapı mı uygundur yoksa sadece kullanıcısını etkileyen bir yapı mı doğrudur.”
Gaza karşılık elektrik
Petrol gibi doğalgazda da kaynakların çeşitlendirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini anlatan Bakan Yıldız, “Bu doğrultuda Irak’tan doğalgaz alınması için önemli adımlar attık. Irak sınırına kuracağımız santralle bu ülkeye de elektrik satışımız gündeme gelecek. Irak’ın elektrik tedariki için kurulacak santrale doğalgaz karşılığı elektrik alma talepleri var. Şu anda yürüttüğümüz Güney Kıbrıs ve Suriye gibi ülkelerin yanında elektrik isteyen her ülkeye bunu verebileceğimizi söylemiştik” diye konuştu.
İkinci nükleerde üç ihtimal var
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop’ta kurulması planlanan Türkiye’nin ikinci nükleer santralının çalışmalarını ise Çin, Japonya veya Güney Kore ile yürüteceklerini söyledi. Yıldız, Çin gezisinde birçok temasta bulunma imkanına sahip olduklarını belirterek, “Yeni nükleer güç santralı çalışmalarını Japonya, Güney Kore ve Çin ile yürüteceğiz. Hangisi ülkemizin menfaatlerine uygunsa o tercih edilecek. Bakanlık yetkilileri önümüzdeki hafta Çin’e gidecek” dedi. Çin’le nükleer güç santralı konusunda anlaşılması durumunda, santralın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve AB’nin belirlediği standartlarda olacağını belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi: “Rusya ile de anlaşmamız bu şekilde. Nükleer santralda kalitesiz santral söz konusu olmaz. Siz deseniz ki ‘kalitesiz, yarı fiyatına nükleer istiyorum tabiri caizse çakma istiyorum’ deseniz bile böyle bir kavram nükleer için geçerli değil. Çin’le Avrupa’dan bir ülkeden ortak yatırım ihtimali olduğunu söyleyebilirim. Çin Avrupa’daki bazı projeleri finanse edecek. Çin’in önemli avantajları olduğunu söyleyebilirim.”
İran’la görüşmeler sürüyor
TANER Yıldız, ABD’nin İran’a uyguladığı yatırımlar çerçevesinde Tüpraş’ın bu ülkeden ham petrol ithalatında kısıntıya gittiği ve İran petrolü yerine Libya ve Suudi Arabistan’dan alımların gündeme geldiği hatırlarak, yapılan azaltmalara rağmen İran’ın hâlâ Türkiye’nin en büyük tedarikçilerinden biri olduğunu hatırlattı. Yıldız, “İran’la ilişkilerimiz günübirlik değil, İran değerli bir komşumuz. Petrol ve doğalgaz alışverişimiz devam edecek. İran’a yapılan ziyarette doğalgazda indirim talebi yeniden gündeme geldi. Ancak İran tarafı bir süre daha müzakere yapılması talebinde bulundu” diye konuştu.