Ekonomik ve sosyal kalkınma için çeşitli mekanizmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle de birlikler ve kooperatifler ülke kalkınmasında çok önemli bir yere sahiptir. Kooperatif nedir? Kooperatif türleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kooperatif Nedir?Kooperatifler Kanunu’nda (KK) gözden kaçan çok önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler 26 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, sessiz sedasız yürürlüğe girdi. Kanunun geçici maddesi uyarınca kooperatifler ve kooperatif üst kuruluşları, anasözleşmelerini üç yıl içinde, en geç 26 Ekim’e kadar yeni hükümlere uygun hale getirmek zorundalar. Aksi halde dağılmış sayılacaklar.
#Kooperatifler KanunuDepremden sonra sekteye uğrayan bölgeye özgü ipek böceği ırkı Hatay Sarısı ve ‘Barış İpeği’ projesi, EkoDoku’nun IC İbrahim Çeçen Vakfı’ndan aldığı destekle canlanıyor. Projeyi anlatan vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen, “Bu üretimin ustaları arasında depremde hayatını kaybedenler var. Bu işi yapan Ekodoku Kooperatifi ile kadın ve gençlere eğitim vererek Hatay Sarısı’nı yaşatmayı, ‘barış ipeği’ni sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi.
#DepremZeytinyağı fiyatlarının yükselmesiyle sahtecilik çoğaldı. Fırsatçılar zeytinyağı olarak farklı yağlardan oluşan karışımları satıyor.Gıda Mühendisi Nurten Sırma, "Gerçek zeytinyağının kokusu, tadı, lezzeti önemli.Zeytin kokusu veya içildiği zaman boğazı yakan bir raiyalı tadın gelmesi beklenir; bazen sahteciler de bu yolu kullanabiliyorlar. Yani zeytinin kokusu, tadı, rengi kimyasal olarak taklit edilebilir." diye konuştu. Sırma, "Dolayısıyla markasını bilmediğimiz denetlenmeyen bir yerden almak risklidir. O nedenle pazardan almak güvenilir bir yol değil." dedi.
#Zeytinyağıİzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Konut üretiminin önündeki en büyük engelin arsa sorunu olduğunu belirten CVS Hava Kent Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, “Hem kooperatifler hem de müteahhitler arsa bulmakta zorlandığı için konut üretemiyor, arz düşüyor. Bunun için radikal adımlar gerek. Şehrin içinde birçok boş arsa var. Ne satıyorlar ne de ortak proje yapıyorlar. Ama ülkenin üretime ihtiyacı var. Bu nedenle boş arsalardan ek vergi alınmalı. Boş bırakıldığı her yıl için vergi kademeli olarak artmalı. Böylece atıl alanlar üretim sistemine dahil edilir ve arz-talep dengesi sağlanır” dedi.
#KonutAlmanya’da emeklilik yaşına geldiğinizde, yıllarca birikim sağladığınız bireysel emeklilik fırsatı sunan Riester emekliliğini hangi şekillerde değerlendirebileceğinizi biliyor musunuz? Riester emeklilik hesabınızdaki birikime istinaden sadece emekli aylığı bağlatmanın dışında hangi haklarınız var? Sizler için bu konuyu araştırdık ve en çok aklınıza takılan soruların yanıtlarını bulmaya çalıştık. Yazımızın hemen başında şunu belirtelim: Riester hesabınızda biriken sermayenizi değerlendirmek için beş seçeneğiniz var. Bunların neler olduğunu buyurun birlikte okuyalım:
#AlmanyaProjeleri ulusal ve uluslararası bazda alıp fonlar oluşturup müthiş işlere imza atan ve bugüne kadar duyduğunuz yardım amaçlı sürdürülebilir birçok organizasyonda adı geçen Ali Ercan Özgür ile bir araya geldim. ‘İhtiyaç Haritası’ndan ‘Bir Kira Bir Yuva’ya kadar binlerce insana kesintisiz yardımları ulaştırıyorlar. Partneri, yakından tanıdığınız Mert Fırat. Projeleri İngiltere’den bile talep görüyor. Yani ‘Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bu hafta beyni ile yüreği güzelliklerle dolu, değerli bir ismi daha ağırlamaktan mutluluk duyarız. ‘İlham olmaya devam’ diyoruz....
#Sponsorlu İçerikGeçen hafta okurlarımın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun’a göre “riskli yapı” tespiti üzerine yıktırılan binalarının nasıl yeniden yapılacağı veya güçlendirilebileceği konusundaki sorularını yanıtlamıştım. Bu hafta sıra kooperatif evlerinde... İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık’ın, kooperatif evlerini 6306 Sayılı Kanun’a göre kentsel dönüşüme sokmak isteyen okurlarımın sorularına verdiği yanıtlar şöyle:
#Riskli YapıHatay’da üçüz bloklardan biri kum yığınına döndü, biri ağır hasar aldı, diğeri ise dimdik ayaktaydı. Anlaşıldı ki ayakta olan blok, 14 yıl önce ODTÜ’lü hocaların kendi geliştirdikleri ‘karbon fiber’ yöntemi ile güçlendirilmiş. Tamamen yerli bir proje olan karbon fiber yöntemini Mustafa Tümer Tan ‘tez’ çalışması olarak ortaya atmış, Prof. Dr. Güney Özcebe ise geliştirip bu blokta uygulamış. Ben de Prof. Dr. Özcebe ile konuştum, mucize yöntemle ilgili tüm merak edilenleri sordum...
#DEPREMMardin, ülkemizde tarihi alt yapısı güçlü olan illerimizden biridir. Mardin'e seyahat etmek isteyenler Mardin Müzesi hakkında detaylı araştırma yapmaktadır. Mardin Müzesi nerededir? Tarihçesi nedir? Mardin Müzesi'ne nasıl gidilir? Merak edilen tüm soruların cevaplarını derledik.
#SeyahatYüz binlerce hanenin merakla beklediği ‘Yeni Evim Kampanyası’ açıklandı. Orta gelirli kesimin ev sahibi olması ve konut üretiminin artması amacıyla hazırlanan kampanya önümüzdeki günlerde devreye girecek. Kredi faizinin yüzde 0.69’dan başladığı, vadenin 15 yıla kadar uzadığı, taksit ödemelerine Hazine desteği verilen yeni finansman modeline yoğun ilgi bekleniyor. Cazip şartları değerlendirmek isteyenlerin aklında birçok soru var. İşte o soruların yanıtları...
#Konut KampanyasıHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Yeni Evim Konut Finansman Programı" kampanyasının detaylarını ortak basın toplantısıyla duyurdu. Bakan Nebati ve Kurum toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İşte yeni konut projesinde en çok merak edilen sorular ve yanıtları...
#Yeni Konut ProjesiTİSK ya da bilinen adıyla Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, asgari ücret tespit komisyonunun göreve başladığı dönemde araştırılan konu oluyor. Bu sendikalar arasında TÜRK-İŞ de merak edilenler arasında yer buluyor. Peki, TİSK ve TÜRK-İŞ nedir ve görev alanları nelerdir? İşte, o detaylar
#TiskAnkara’da kontak kapatarak sefere çıkmama kararı alan özel halk otobüslerinin ‘İstanbul modeli’ olarak adlandırılan ‘araçların belediye tarafından kiralanması’ talebine ABB’den yeşil ışık yandı. Belediyeyle uzlaşmaya varan otobüsçüler, dün itibarıyla tekrar seferlerine başladı. Kiralama modelinin nasıl uygulanacağı tarafların masaya oturmasıyla netleşecek.
#Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri BirliğiAnkara’nın kadın kooperatiflerini tanıttığımız serinin 9’uncu durağı Balâ oldu. ‘Afşar Bala’m Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’, yöresel ürünlerini minimum karbon ayak izi ve sıfır atık prensibiyle üreterek çevreci bir duruş sergiliyor. Kadınlar ayrıca ilçenin önemli değerlerinden ‘mor sarımsak’ için de çalışma yapıyor.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERToplu Konut İdaresi Başkanlığı konut dolandırıcılığı ile ilgili uyarıda bulundu. TOKİ'den yapılan açıklamada, "Başvurunuzun ardından kurada öncelik sağlanacağı ve bunun için para talep edildiği yönünde dolandırıcılık girişiminde bulunulduğu şikayetleri gelmektedir. Vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için, idaremizin internet sayfası çağrı merkezi ve yetkili bankalar dışında kimseye itibar etmemeleri gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.
#TOKİ