Konya Mutfağı haberleri sayfasında Konya Mutfağı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 325 Konya Mutfağı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Anadolu’nun en iyi mutfaklarından biridir Konya. Asırlar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar gibi daha birçok medeniyet Konya’da yıllar boyu hüküm sürdü. Bu medeniyetlerin kültürleri, kuşkusuz kendine özgü yemeklerle zenginleşti. Konya mutfağı, Selçuklu saraylarında harmanlanan ve Mevlevî erkanının kendine has usulleriyle yoğrulmuş muhteşem bir oluşumdur. Konya mutfağı, yemeklerinde zenginlik, pişirme sanatları, yeme içme kültürleri ve adabıyla kendine özgü bambaşka bir ekol oluşturmuştur. Bu kadar güçlü bir mutfağı olan yörenin elbette İstanbul gibi metropolde hayranı olması kaçınılmaz. Konya lezzetlerini yemek için bu kente gitmeyi beklemeyin. İşte size İstanbul’da bu enfes yemekleri layıkıyla yapan 3 mekân...
#Konya Mutfağıİyi bir güveçte çok katmanlı ve lezzet açısından birbirini bütünleyen bir yemek yersiniz. Asya mutfağında da etle sebzeler minik minik doğranıp wok’ta pişiyor ama yüksek ateşte ve hızlı piştiğinden hiçbir zaman gastronomik bir başyapıt haline gelemiyor. Ben olsam uluslararası yarışmalarda ülkemizi güveçle temsil ederim. Hem rüstik hem sofistike...
#GüveçPide, Türk mutfağının öğün fark etmeksizin zevkle tüketilen olmazsa olmaz lezzetlerinden biri…Haliyle bu kadar sevildiği için her yörede ayrı bir pideyle karşılaşıyoruz. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Pidelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Çok geniş olan listeden 8 şehrin uğruna yola düşmeye değer lezzetli pidelerini önerdiler.
#RotaKonya İlimiz gerek tarihi gerekse kültürel mirası bakımından ülkemizin en dikkat çeken illeri arasındadır. Öyle ki Anadolu Selçuklu devleti gibi bir medeniyetin başkentliğini de yapmış bir şehirdir. Kültürel açıdan ise Mevlana gibi dünyaca ünlü bir düşünürün yaşadığı yerdir. Ayrıca Konya bu özelliklerinin yanı sıra Türk mutfağının da önemli bir temsilcisi konumundadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Konya yemekleri merak edilmektedir. Bireylerin aklına sık sık gelen soruların başında Konya yemekleri nelerdir? Konya'da ne yenir ve neyi meşhur? Konya mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Konya YemekleriKuzucu Ali’nin bamya çorbası çok iyi, yerken et suyu ve ilik tadı hissediliyor. Ama dana kuşbaşılı etli ekmekleri yavan, bıçak arasına da hiç kayatuzu atmamışlar. Zaten burası asıl tandırıyla ünlü. Kuzunun gerdan kısmı kullanılmış. Yavaş yavaş pişmiş, gerçek Konya tandırı bu! İstanbul’da benzerini beş misli fiyata sunan yabancı adlı sosyetik lokantalardaki kuzu fırından çok üstün! Ancak gerdan önceden mühürlenip suyunu bıraksa ve kuyrukyağı, suyunu bırakmış gerdana eklense daha da kebap gibi olur.
#Kuzucu AliCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, katıldığı Konya GastroFest açılış töreninde yaptığı konuşmada, "UNESCO Yaratıcı Şehirler içerisinde yer alan, UNESCO tarafından koruma altına alınan yemeklerimiz var. İnanıyoruz ki bu şehirlerin yemekleri ülkemizin her bir köşesinde sayısız farklı yemeğin olması ve yerel ürün çeşitliliğimiz topraklarımızın adeta bir yeryüzü laboratuvarı olduğunun göstergesidir” dedi.
#Emine ErdoğanMersin tatilimde bildiğiniz üzere Konya ve Gaziantep’e gidip oradaki iki harika mekanı değerlendirmiştim. Bu hafta başı ise her gün farklı bir restorana gidip, yine sizler için değerlendirdim. İlk olarak yolum Çamlıca tepesindeki Sembol Ocakbaşı restorana düştü. Ataşehir ve Şanlıurfa’da da şubeleri olan Yusuf Can Güçtekin’in işletmeciliğini yaptığı bu mekan eşsiz manzarası ve lezzetiyle İstanbul’daki bir çok restoranın önüne geçiyor. Ertesi gün ise Bafra pidesinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Bafralı Fatih Aşçı’nın sahibi olduğu mekandaydım. İyi ki de davetine icabet etmişim, çok memnun kaldım. Çarşamba günü, Konya yemeklerini tadabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Küçükçekmece’deki Erol Tuzlu Bey’in işlettiği Has Konya Mutfağı’nda harika lezzetleri deneyimledim. Kebap denilince İstanbul’da akla gelen ilk yerlerden birisi Aksaray’daki Horhor semti. Burada lezzetine bayıldığım Neden Urfa Baboş Kebap’ı yazmadan edemeyeceğim. Son olarak ise Kadıköy’deki Haçapuri pideyi size anlatacağım… Yıllardır hizmet veren bu mekanda da lezzet tavan yapmış.
#KebapAnadolu mutfağının kalbidir Konya. Anadolu Selçuklu Devleti’ne yaklaşık 200 yıl başkentlik yapmıştır. Dünyanın ünlü mutfakları arasında yer alan Türk Mutfağı’nın en önemli temsilcisidir Konya. Yüz yıllar boyu mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, kendine has mutfağıyla gastronomide ilk sıralarda yer alır. Bu mutfağın İstanbul’daki en önemli temsilcisi ise Güvenç Konyalı restoranının sahibi Hüseyin Güvenç. Kendisiyle memleketi Konya’nın yemekleri üzerine güzel bir sohbet yaptık. Hüseyin Bey röportaj boyunca bir çocuk gibi heyecanlıydı. Oysa heyecanının haklı bir nedeni vardı. Lezzeti ülke sınırlarını aşmış, Kuzey Irak’ın başkenti Erbil’e harika bir mekan açmıştı. “Bu daha başlangıç. Sırada Katar, Dubai ve Avrupa var” diyen Hüseyin Güvenç’le buyurun sohbete...
#Anadolu MutfağıŞimdi son tazelerini bulabileceğimiz, kurusunuysa yıl boyu yiyebileceğimiz bamyaya burun kıvıran çoktur. Misal Yayın Yönetmenimiz Ahmet Hakan da geçen hafta yazısında “bamyadan uzak durma konusunda milim geri adım atmadığını” anlattı. Belli ki Konya’nın meşhur bamya çorbasını veya ekşili, nohutlu, etli Adana usulünü henüz tatmamış...
#BamyaAnadolu’nun en iyi mutfaklarından biridir Konya. Asırlar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar gibi daha birçok medeniyet Konya’da yıllar boyu hüküm sürdü. Bu medeniyetlerin kültürleri, kuşkusuz kendine özgü yemeklerle zenginleşti. Konya mutfağı, Selçuklu saraylarında harmanlanan ve Mevlevî erkanının kendine has usulleriyle yoğrulmuş muhteşem bir oluşumdur. Konya mutfağı, yemeklerinde zenginlik, pişirme sanatları, yeme içme kültürleri ve adabıyla kendine özgü bambaşka bir ekol oluşturmuştur. Bu kadar güçlü bir mutfağı olan yörenin elbette İstanbul gibi metropolde hayranı olması kaçınılmaz. Konya lezzetlerini yemek için bu kente gitmeyi beklemeyin. İşte size İstanbul’da bu enfes yemekleri layıkıyla yapan 3 mekân...
#Konya MutfağıMüstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, kültür ekonomisinin bir ürünü olan Türk mutfak sanatlarının ticarileştirilmesi gerektiğini belirterek, "MÜSİAD olarak 81 ildeki tüm şubelerimiz ve yurt dışındaki şube ve temsilciliklerimizle mutfağımızın çok kapsamlı bir proje ve atılım ile tanıtımı ve ticarileştirilmesi hareketini başlatmaktayız" açıklamasında bulundu.
#MüsiadAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#KonyaKonya mutfağının yöresel lezzetlerinden sac arası ve höşmerim tatlıları, sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Şerbetli tatlı sevenlerin favorisi olan sac arası ve Konya usulü höşmerim, pek çok restoranda yemek sonrası tercih edilirken, özellikle kadınların da evlerde en çok yaptığı tatlılar arasında gösteriliyor.
#HöşmerimAnadolu mutfağının öne çıkan lezzetlerinden Konya mutfağı, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Konya mutfağını İstanbul'a taşıyan bir restoranın sahibi olan Hüseyin Güvenç, "Yemeklerimizi sadece ülkemizde değil dünya genelinde de tattırmayı hedefliyoruz. Ülkemize gelen turistler de mekânımızda Konya yemeklerini severek yiyor” dedi.
#Konya Mutfağı YemekleriTürk mutfak kültürü ve yemekleri araştırmacısı olan Nevin Halıcı, yazdığı kitaplar ve kariyer hayatıyla merak edilen isimler arasında yer aldı. Eski siyasetçi Feyzi Halıcı'nın kardeşi ve sosyoloji profesörü Nilgün Çelebi'nin teyzesi olan Nevin Halıcı çok sayıda esere sahiptir. Peki, Nevin Halıcı kimdir, kaç yaşındadır nereli? İşte, Nevin Halıcı'nın biyografisi ve hayatı ile ilgili merak edilen bilgiler.
#Nevin Halıcı KimdirŞubat soğuğuna inat bu senenin ilk şehir dışı rotasını yaptık geçtiğimiz hafta sonu. Mevlana’nın şehri, Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapmış, zengin tarihi ve leziz mutfağıyla Konya’da aldık soluğu. Konya’yı anlatırken neresinden başlayacağıma karar vermekte zorlanıyorum... Hayatımda yediğim en iyi eti yedim Konya’da... Şehir Çathalhöyük, Mevlana, Şems-i Tebrizi ve Sille Köyü ile gerçekten zengin, dolu dolu bir tarihi mirasa sahip... İşte Konya gezi rehberi...
#KONYAAhmet Hamdi Tanpınar, ‘Beş Şehir’ adlı kitabında Konya ile ilgili şu cümleyi kurar: “Sağlam ruhlu, kendi başına yaşamaktan hoşlanan, dışarıdan gösterişsiz, içten zengin Orta Anadolu insanına benzer. Onu yakalayabilmek için saat ve mevsimlerine iyice karışmanız lazımdır... Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalar, kendi âlemine taşır yahut da ona sonuna kadar yabancı kalırsınız.” Konya, Selçuklu eserlerinin sergilendiği bir müze sanki... Ve bir de elbette ki damağına düşkün olanlar için Konya en doğru adreslerden biri. Her köşede bir başka ziyafet sizi bekliyor. İşte size Konya lezzet rehberi...
#Konya Gezi Rehberiİyi bir güveçte çok katmanlı ve lezzet açısından birbirini bütünleyen bir yemek yersiniz. Asya mutfağında da etle sebzeler minik minik doğranıp wok’ta pişiyor ama yüksek ateşte ve hızlı piştiğinden hiçbir zaman gastronomik bir başyapıt haline gelemiyor. Ben olsam uluslararası yarışmalarda ülkemizi güveçle temsil ederim. Hem rüstik hem sofistike...
#Vedat Milorİyi bir güveçte çok katmanlı ve lezzet açısından birbirini bütünleyen bir yemek yersiniz. Asya mutfağında da etle sebzeler minik minik doğranıp wok’ta pişiyor ama yüksek ateşte ve hızlı piştiğinden hiçbir zaman gastronomik bir başyapıt haline gelemiyor. Ben olsam uluslararası yarışmalarda ülkemizi güveçle temsil ederim. Hem rüstik hem sofistike...
#Güveç