Büyük başarıları olmasına rağmen çok defa iflasın eşiğine gelen İtalyan Havacılık devi Piaggio Baykar ile kurtulacak ve kesin olarak büyüyecek. Daha önceleri de bir Türk savunma sanayi oluşumunun çatısı altına giren şirket, özellikle pazarlama hataları yüzünden zor zamanlar geçirdi. Ama şimdi dünyanın en büyüklerinden olan insansız hava aracı üreticisi Baykar, geliştirilecek yeni uçaklardan yedek parça üretimine, yeni nesil motor yapımından F35 ünitelerine kadar geniş alanda şirketi yeniden yaratacak.
#PiaggioGünlük burç yorumları 21 Ekim 2024 Aygül Aydın yorumlarıyla paylaşıldı. Ay, İkizler burcunda ilerliyor. Hayata neden bu kadar hınç dolu olduğunu ve heveslerinin neden azaldığını anlamaya çalışmalısın. Bu, içsel bir yolculuk gerektirebilir. Bugün aşk, aile, sağlık, kariyer ve para konularında burcunuzu neler bekliyor? Uzman Astrolog Aygül Aydın 19 Ekim Cumartesi günlük burç yorumları ile okurlarına önemli bilgiler verdi. 21 Ekim 2024 Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık burçlarını neler bekliyor? İşte günlük burç yorumları 21 Ekim 2024!
#BurçlarSamsun İl Emniyet Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıda annelere 'En İyi Narkotik Polisi Anne' projesi ile ilgili eğitim verildi. Eğitimde yapılan sunumlarda anneler, narkotik madde kullanımının psikolojik belirtileri ve sokak dili hakkında bilgilendirilerek, "Metin amca, düğme, Lamborghini, gogo, kova, ot, üçlü, beşli, ateş, buz, eks, taş' gibi isimler kullanan çocuklara dikkat etmeliyiz" uyarısı yapıldı.
#PolisSiz de zaman zaman kendinizi çok mutlu hissettiğiniz bir anda bu mutluluğun sonunda başınıza mutlaka kötü bir şey gelecekmiş hissine kapılıyor musunuz? Bu duygu nedeniyle istemsizce mutlu olmaktan korktuğunuz oluyor mu? Belki de sizin de yıllardır çerofobiniz var ama farkında değilsiniz!
#ÇerofobiAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıLondra’da Metropolitan Polis Teşkilatı, Enfield Alevi Kültür Merkezi ve Göksunlular Dayanışma ve Kültür Derneği’nin ortak organizasyonu ile Edmonton’daki Britanya Alevi Federasyonu (BAF) yerleşkesinde madde bağımlılığı ve kesici aletlerle işlenen suçlara karşı toplantı düzenlendi.
#LondraJoachim Gauck... Almanya’nın 11. Cumhurbaşkanı... 24 Ocak 1940 tarihinde eski Doğu Almanya sınırları içinde kalan Rostock kentinde dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra Protestan teolojisi öğrenimi gördü ve yıllarca papaz olarak görev yaptı. Demokratik Almanya Cumhuriyeti’nin (DDR) yani eski Doğu Almanya’nın çöküş döneminde ‘barışçı devrim’ hareketi ‘Yeni Forum’da aktif görev aldı.
#ALMANYAHamilelik ve doğum konusunda endişeli olmak son derece normal. Neredeyse her hamile kadın, doğum sırasında yaşanabileceklere dair bir dereceye kadar endişe duyuyor. Ancak bir kesim için bu endişeyle başa çıkmak çok daha zor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bilim insanlarının "tokofobi" adını verdiği doğum korkusuyla başa çıkmakta zorlanan kadınları dinledik.
#SağlıkSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluKaygının hayatımızda biyolojik anlamda önemli bir işlevi vardır. Aslına bakıldığında kaygı; tehlike veyahut tehdit durumunda ortaya çıkan bir alarm sistemidir. Kaygı bozuklukları altında stres bozukluğu, panik atak, fobi, sosyal kaygı, travma, obsesif kompulsif gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu teşhisler yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda görülen panik atak oldukça önemlidir. Peki, çocuklarda panik atak neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda panik atak nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#ÇocukGünümüzde anne-babalar, çok fazla bilgisayar oyunu oynayan çocukları için haklı olarak endişeleniyor. Diğer yandan, bir çocuğun dijital oyunlara çok ilgisi varsa o çocuk ileride, örneğin bir oyun tasarımcısı olabiliyor... Uzmanlara göre ebeveyn çocuğunun hevesini fark etmeli, onu doğru yönlendirmeli.
#Ömür KurtOkul ortamında öğrenciler arasındaki rekabetin anahtarını akademik başarı oluşturur. Araştırmalar akademik başarıyı birçok faktörün etkilediğini göstermiştir. Bu faktörlerden biri de kaygıdır. Kaygı tehdit edilen veya meydan okunan bir ortamda, bireyin kendisini yetersiz görmesi durumunda oluşan duygu olarak tanımlanır.
#Konuk YazarBoeing’in orta kapasite, dar gövdeli tek koridorlu yeni nesil uçağı 737 MAX sipariş rekorları kırıyor. Başına gelmedik kalmayan uçaktaki tüm hatalar giderildi. Ve belki de artık dünyanın en güvenilir uçaklarından biri oldu. Çünkü havacılık otoriteleri tarafından yüzlerce defa denetlendi. En ufak bir imalat ya da yazılım hatasının gözden kaçmadığı sanılıyor.
#737 MAXZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSErteleme sendromu, kişinin yetiştirmesi gereken işleri ötelemesi olarak tanımlanıyor. Ama tembellikle ilgisi yok! Pandemiyle birlikte sıklaşan erteleme eğilimini nasıl yeneceğimizi uzmanlara sorduk: “İyi performans gösterme olasılığınızın en yüksek olduğu işle başlayın.”
#Erteleme SendromuSon dönemlerde yaşanan ve bazıları ölümle sonuçlanan Tesla kazaları, sürücüsüz araç teknolojisi konusundaki kaygıları arttırdı, güvenlik tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Biz de konunun uzmanlarıyla bu meseleyi enine boyuna tartıştık
#TeslaSokaklardan çekilip dairelere kapandığımızdan beri sınırlı alanlarımızda yaşamlar sürüyoruz. Teknoloji ilerliyor ve tüm ihtiyaçlarımızı insanlarla yüz yüze gelmeden de halledebiliyoruz. Tüm alışverişlerimiz, sohbetlerimiz, oyunlarımız, güvenlik tedbirlerimiz vs. neredeyse her şeyi kontrol etmek parmaklarımızın ucunda. Hayatlarımız fiziksel olarak kolaylaşıyor. Daha az efor sarf ediyoruz. Çocuklarımız daha çok kurslarda, okullarda ve evde. Sokakta değiller. Çünkü sokakların güvenilir olmadığını düşünüyoruz. Ona zarar verebilecek çok kimse, çok suçlu dışarda. En iyisi evden çıkarmamak ya da bizlerin kontrolünde parka, alışveriş merkezlerine götürmek. Görüştüğü arkadaşlarının ailelerini de kontrol etmek gerekir. Çünkü bizler evde hiç küfürlü argo konuşmuyoruz. Dışardan da öğrenmesin. Her şey kontörlümde olmalı çünkü ben anneyim/ babayım.
#ÇocukHalk arasında “sara hastalığı” olarak da epilepsi, beynin bir bölgesindeki hücrelerin anormal elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkar. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık yüzde 1’inin epilepsi hastası olduğu biliniyor. Hastalıkta istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir. Epilepsi nöbetler halinde olan bir hastalıktır.
#EpilepsiYeme bozuklukları; beslenme yetersizliği, aşırı beslenme, depresyon, madde bağımlılığı, anksiyete gibi ciddi sorunlara neden olabilen, yeme alışkanlıklarındaki sapmalardır. Yeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Bu durum mortalite ve morbidite açısından yüksek riske sahiptir. Yeme bozuklukları ergenlik dönemindeki bireylerde ve genç erişkinlerde oldukça yaygındır.
#Yeme BozukluğuSağlık personelleri gibi havacılık işkolunda çalışanlar da öncelikle aşı olmak istiyorlar. Her gün dünyanın bir yerine uçan pilotlar, kabin ekipleri dışında da operasyonlara bizzat katılan havacılar aşılanmanın gecikmesi halinde yaptıkları işin daha da ürkütücü olacağını düşünüyorlar.
#YazarBilgisayar oyunlarının yol açtığı ve artık bir hastalık olarak kabul edilen “Oyun oynama bozukluğu”, kişinin aile ve sosyal yaşantısını, eğitimini hatta iş hayatını bile ciddi ölçüde etkiliyor. Bu etkilerle karşılaşmayı beklemeden, sorunu kabul ederek bir uzmana başvurmanın tedavi için en önemli adım olduğunun altını çizen Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Oyun oynama bozukluğu, kişinin aile ve sosyal yaşantısını, eğitimini ve iş hayatını ciddi ölçüde etkileyebilen bir bağımlılık. Aynı zamanda uzun vadede obezite ve uyku bozuklukları gibi bazı önemli sağlık sorunlarına da neden oluyor” dedi.
#Bilgisayar