Gençlerde internet oyun bağımlılığı nasıl kontrol altına alınır

Güncelleme Tarihi:

Gençlerde internet oyun bağımlılığı nasıl kontrol altına alınır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2022 15:36

Aile Danışmanı Nesrin Mine Karaca, internette oyun bağımlılığıylanasıl baş edilmesi gerektiği ile ilgili tavsiyelerde bulundu.

Haberin Devamı

DİJİTAL oyun bağımlılığının, hayatın akışında olamama, internet oyunları üzerine aşırı kafa yorma ve zaman harcama, oyun oynamayı denetim altına almada kontrol kaybı ve bırakamama, internet oyunları dışında hobi ve eğlenceye ilginin azalması, oyunda kaybedilen zamanda sosyal ilişkiler, iş ve kariyerde fırsatları kaçırma gibi durumları ortaya çıkardığını belirten Aile Danışmanı Nesrin Mine Karaca, “Kişi ne kadar oyun oynadığına dair terapiste veya ebeveyne yalan söyleme, para bulamama gibi durumlarda çalma davranışları ve istediği heyecanı daha fazla duyumsamak için daha fazla oynama davranışlarıyla kendini gösterir” dedi.

OYNAMA NEDENLERİ

“Kişiler iki sebepten dolayı oyun oynamak isterler” diyen Karaca, “Ya daha iyi hissetmek için, yani yeni duyguları deneyimlemek için ya da kaygı, endişe, korku ve sıkıntıları azaltmak, düşünmemek ve onların üzerindeki baskıyı hissetmemek için oyun oynarlar. Kişi de oyun oynamazsa ‘ben buna katlanamam’ inancı gelişir ve bu inancı hissetmemek için kısır döngülü davranışları gerçekleştirir” diye konuştu.

Haberin Devamı

BU SORULARI SORUN

Oyun bağımlısı olduğumuzu anlamak için yapılması gerekenler hakkında bilgiler veren Nesrin Mine Karaca, şunları söyledi: “Oyun bağımlısı olup olmadığımızı anlamak için şu soruları kendimize sormalıyız: Güncel hayatımda bu oyuna ne kadar zaman harcıyorum? Ruh halimde nasıl bir değişiklik gözlemliyorum? Yoksunluk çektiğimde nasıl davranış sergiliyorum? İç çatışmalarım neler? Kimlerle çatışıyorum? Tekrarlayan davranışlarım neler? Ayrıca bu davranışları kötü beslenme, doğal uyaranlara karşı hazların azalması, oyunu sınırlandıramama, kontrol edememe ve anksiyete davranışları takip ediyorsa kişi mutlaka yardım almalıdır. Kişinin bu bağımlılıklardan kurtulabilmesi için hazır oluşu ve değişim için gerekli çabayı sarf etmek istemesi, iyileşmenin ilk adımıdır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!