Koronavirüsün en önemli belirtilerinden biri olan koku alma kaybı, hastalığı atlatanlarda da uzun bir süre devam edebiliyor. Viral enfeksiyonlardan kaynaklanan koku kaybının ilaç tedavisinin yanı sıra birtakım egzersizlerle de tedavi edilebileceğini söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, önemli açıklamalarda bulundu.
#Koku Rehabilitasyonuİstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte AlkolLazer epilasyon hem erkeklerin hem de kadınların istenmeyen tüylerinden tamamen kurtulmak için başvurduğu kalıcı bir yöntem. Artık ergenlik çağına girmiş genç kızlar bir an önce epilasyona başlamak, tüylerinden kurtulmak istiyor ama ebeveynlerin kafası bu konuda çok karışık. ‘Epilasyona ne zaman başlanmalı, ergenlik döneminde yapılması sakıncalı mı, üreme sağlığını olumsuz etkiler mi?’ gibi pek çok soru onları tedirgin ediyor. Bu noktadan yola çıktık; hem çocukları olan ailelere hem de yetişkinlere rehber niteliğinde bir epilasyon dosyası hazırladık.
#EpilasyonYeni bir araştırmaya göre long COVID yani uzamış COVID geçirenlerin sayısı hiç de az değil. Yorgunluk, beyin sisi, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı gibi geçmek bilmeyen bazı semptomlardan şikâyetçiysek uzamış COVID olma ihtimalini göz ardı etmemeliyiz.
#COVIDDişleri kahvaltıdan önce mi fırçalamak lazım yoksa sonra mı? Diş hekimlerinin uzun zamandır tartıştığı bir konu bu… Bazı diş hekimleri önce, bazıları sonra fırçalamanın daha iyi olduğunu söylüyor. İngiltere’de bir diş hekiminin dişlerin sabah kahvaltıdan sonra değil önce fırçalanması gerektiğini, sonra fırçalamanın dişlere zarar verdiğini söylemesi ile tartışma tekrar gündeme geldi. Peki, bu konuda kabul görmüş bir doğru var mı? Hangisi daha sağlıklı? Uzmanlarla konuştuk…
#Diş Sağlığıİngiltere’de yapılan bir çalışma neticesinde COVID-19 geçiren hastaların beyin MR görüntüleri incelendi ve beynin gri maddesinde yüzde 2’lik oranında küçülme gözlemlendi. Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, “The Nature dergisinde yayınlanan bu çalışma, COVID-19 ve beyin sistemi arasındaki ilişkiye dair ilk kez somut bir bilgi sunuyor” dedi ve çalışmanın detayları ile COVID-19’un beyin sağlığına uzun vadedeki etkilerine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
#Beyin Küçülmesi‘Covid-19 pandemisi ne zaman ve nasıl sona erecek?’ sorusuna cevap arayan bilim insanları, koronavirüsün atası olmasından şüphe edilen Rus gribini mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz salgınla benzerlikler taşıyan ve tarihin ilk modern grip salgını olarak anılan Rus gribinin seyri, içinde bulunduğumuz pandeminin nasıl ilerleyeceği ve sona erip ermeyeceğine ilişkin ipuçları sunuyor. "Bitti" denen virüs 133 yıl aradan sonra Covid-19'la yeniden mi aramızda? İşte Rus gribinin bilinmeyenleri...
#Rus GribiOmicron, dünyada vaka sayılarının hızla artmasına neden olurken bilim insanları da varyantın semptomlarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Omicron tespit edilen hastaların yüzde 20'sinde deri semptomlarının ortaya çıktığı belirtildi. Omicron’un derideki etkileri ise en çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. Peki Omicron deride hangi sorunlara neden oluyor? Çocuklar neden daha çok etkileniyor? Uzmanlar saha gözlemlerini hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsBilim tarihine baktığımızda yaptıklarıyla hem alkışlanan hem de aşağılanan birçok aktör olduğunu görüyoruz. Ama bunların hiçbirinin hayatını beyin nakline adamış cerrah Dr. Robert White kadar ilginç olmadığını da söylemek gerek. İşte White'ın kafanızı çok ama çok karıştıracak hikayesi...
#Robert WhiteKoronavirüsün akciğer, kalp ve beyinde yarattığı hasarın yanında gözü de etkilediğine dair bulgular artıyor. Yapılan araştırmalarda Covid-19 nedeniyle göz problemlerinin son zamanlarda sık görüldüğünün altı çiziliyor. Peki Covid-19 kalıcı ya da geçici görme kaybına neden olabilir mi? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsKoronavirüsün insan beynine zarar verdiği iddialarını masaya yatıran bilim insanları merakla beklenen araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Söz konusu çalışma, Kovid-19 virüsünün insan beyin hücrelerini enfekte etmediği sonucuna ulaştı.
#KoronavirüsKoronavirüsün çok sayıda nörolojik sorunu tetikleyebileceği giderek daha da netleşiyor. İngiltere’de yapılan araştırmada hafif seyreden Covid-19’un bile beyinde küçülmeye neden olabileceği açıklandı. Peki bu durum nasıl sonuçlar ortaya çıkarabilir? Endişelenmeli miyiz?
#KoronavirüsTÜRK doktorların yaptığı bir araştırma, burun anatomisi farklı olan ve koku alma konusunda normal bireylere göre çok daha fazla duyarlı, 'tazı burun' olarak nitelenen kişilerde, Kovid-19 sonrası tat ve koku bozukluğunun kalıcı olabileceğini ortaya koydu. Çalışmayı gerçekleştiren hekimlerden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Aytuğ Altundağ, geçtiğimiz günlerde uluslararası bir dergide de yayınlanan çalışmanın ilginç sonuçlarını anlattı.
#KovidCovid-19 ile ilgili her geçen gün yeni bir bulgu ortaya çıkıyor. Vücudun hemen her noktasını etkileyen koronavirüs, en büyük hasarlardan birini de burnumuza veriyor. Hastalık sırasında koku kaybı yaşanabildiği gibi bazen sonrasında da ilginç sorunlar ortaya çıkabiliyor. Tıpkı var olan kokuları kötü olarak algılamaya sebep olan parosmi gibi.
#ParosmiTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, sigara içenlerde daha ağır seyrediyor. Covid-19 salgınının yaşamı tehdit ettiği bu süreçte uzmanlar sık sık sigarayı bırakma çağrısında bulunuyor. “Koronavirüs hastalığı seyri sırasında veya sonrasında sigara içmek yangına körükle gitmek gibidir” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.
#SigaraKoronavirüsü yenen hastalarda uzun süre baş ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik, kaşıntı, tat ve koku kaybı gibi belirtiler devam ediyor. Tıp literatürüne "Post-Covid-Sendrom" olarak yerleşen bu durum için, alanında uzman isimler ne yapılması gerektiğini açıkladı.
#Korona Sonrasıİngiltere’de etkisi uzun süren bazı Covid-19 hastalarında koku duyusunun bozulduğu ortaya çıktı. Bazı kişiler, virüsü atlatsalar da sürekli bozuk balık, yanmış ekmek kokusu aldıklarını vurguluyorlar. Kimi hastalar ise kahvenin egzoz, diş macununun ise benzin gibi koktuğunu söylüyorlar. Peki, koronavirüs neden koku ve tat alma duyularını köreltiyor? Bu durum kalıcı olabilir mi? Covid-19 geçirenlerin kaybolan koku ve tat duyusu ne zaman geri gelir? Konuyla ilgili merak edilenlere KBB Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, açıklık getirdi.
#KoronavirüsÇOCUK ve gençlerde ani gelişen ve ağrı kesicilere rağmen geçmeyen baş ağrısının Kovid-19 belirtisi olabileceğine işaret eden Nöroloji Algoloji ve Vasküler Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, 72 saatten uzun süren şiddetli baş ağrısının migrenle karıştırılmamasını, özellikle çocuk ve gençler ile erkeklerde bu türden baş ağrısı görülürse mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Uludüz, belirtili ya da belirtisiz, hastada akciğer lezyonu oluşmuşsa bunun, beynin yeterli oksijen alamamasından kaynaklanan nörolojik hasarlara yol açabileceğini, demans hatta 8,5 puana varana kadar IQ düşüklüğüne yol açabileceğini vurguladı.
#Prof. Dr. Derya UludüzCOVID-19’un “Tedavi oldum, bitti” türünden bir hastalık olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Koronayı atlatıp testi negatife dönse de eski sağlığına kavuşamayan; hayatına nefes darlığı, baş ağrısı ve unutkanlık gibi sağlık sorunlarıyla devam edenler var. Uzmanların ‘Long COVID’ (Uzayan COVID) dediği bu durumu radyoloji uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez ve hastalarla konuştuk. Sönmez’e göre bu belirtileri gösterenler için rehabilitasyon merkezi kurulması şart.
#GazetehaberleriCOVID-19 geçirmiş okurlarımızdan mesajlar geliyor; hastalığı atlattıklarını ama tat ve koku alma duyularının eskisi gibi olmadığını söylüyorlar. Virüs sebebiyle kaybolan tat ve koku alma duyuları ne zaman ve nasıl geri gelir? Kronik rahatsızlığı olmayan 20’li 30’lu yaşlarındaki gençlerin de COVID-19’dan yoğun bakıma düşmesi nasıl açıklanabilir? İşte yanıtlar…
#GazetehaberleriTeknolojik gelişmeleri yakından takip edenler bilir. Son yıllarda yeni çocuk sahibi olmuş ebeveynlerin hayatını kolaylaştıran ateş ölçen çoraptan, bebeğin kalp atışını gösteren monitörlere kadar pek çok teknolojik ürün piyasaya sürüldü. En son piyasaya sürülen teknolojik ürün ise dünyada bir ilk olma özelliğine sahip. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunu tespit eden ilk yerli ve milli akıllı bebek bezi. Projenin fikir sahibi ve yürütücüsü Endüstri Mühendisi Arkan Grup Genel Koordinatörü Özcan Arkan ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Pınar Karadeniz ile projenin ve ortaya çıkan ürünün detaylarını konuştuk.
#Bebek BeziLGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. Uzmanların, LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencileriyle, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerileri var:“Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, rahatlatıcı konuşmalar yapın.”
#LgsCumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Ankara’da yapıldı. Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 65 yaş ve üstü vatandaşların haftanın her gün saat 10.00 ile 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabileceklerini söyledi. Erdoğan ayrıca, "18 yaş altı ile ilgili kısıtlama, küçüklerin ebeveynlerinin refakatinde olmaları şartıyla tümüyle kalkmıştır." dedi.
#Haber